Canicula, impact mai mare asupra femeilor. Care este explicația

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
canicula impact.FOTO Freepik @ Stefamerpic
canicula impact.FOTO Freepik @ Stefamerpic

Femeile în vârstă sunt printre cele mai afectate de valurile de căldură, arată un studiu.

Valul de căldură care a lovit Europa de Vest are un impact mai puternic asupra femeilor, sugerează experții din Marea Britanie, potrivit The Guardian.

Concret, în planul de combatere a caniculei din Anglia se precizează că persoanele cu risc ridicat sunt cele de peste 75 de ani, bebelușii, copiii mici, persoanele cu boli fizice sau psihice grave și femeile.

Potrivit sursei menționate, planul nu explică motivul pentru care acestea din urmă s-a afla pe lista cu risc ridicat, însă Agenția pentru Sănătate a indicat un studiu efectuat în Olanda, care a analizat mortalitatea după diferite valuri de căldură și a constatat că femeile în vârstă sunt mai expuse riscului decât bărbații. Mai mult, cercetătorii susțin că rezultatele nu se datorează doar vârstei.

”Atunci când au fost luate în considerare vârstele egale, ratele de mortalitate au fost în continuare cu 15% mai mari pentru femei”, a scris echipa în legătură cu analiza lor a datelor din valul de căldură din 2003 din Franța.

Pepenele și beneficiile sale. De la hidratare la boosterul de antioxidanți

Vârstnicii transpiră mai puțin

Un alt studiu realizat de cercetători olandezi și germani, care a analizat 23 de ani de date privind temperaturile din Olanda, a constatat, de asemenea, diferențe între sexe.

”Mortalitatea cauzată de căldură a fost mai mare la femei decât la bărbați, în special în grupa de vârstă mai înaintată (≥ 80 de ani) în condiții de căldură extremă”, au spus cercetătorii.

Echipa a precizat că rezultatele nu par să se datoreze faptului că persoanele în vârstă sunt mai vulnerabile la căldură și că femeile trăiesc în general mai mult decât bărbații.

Hein Daanen, profesor la Universitatea Vrije din Amsterdam și autor al studiului, a expus o teorie conform căreia producția redusă de transpirație la femei ar putea juca un rol.

”În medie, bătrânii transpiră jumătate din cantitate în comparație cu tinerii, iar femeile, jumătate din cantitatea bărbaților”, a spus Daanen. Cu alte cuvinte, explică cercetătorii, ”capacitatea femeilor mai în vârstă de a pierde căldura din corp este cea mai scăzută”.

Echipa a precizat că este posibil să fie implicat și stresul exercitat de căldură asupra sistemului cardiovascular. ”Se pare că tensiunea cardiovasculară este mai mare la femei, ceea ce ar putea explica riscul mai mare de mortalitate al acestora în caz de căldură”, au scris ei.

Printre alte posibilități, echipa notează că femeile în vârstă ar putea fi expuse unui risc mai mare deoarece este mai probabil ca ele să locuiască singure - un factor de risc cunoscut pe timp de caniculă - și ar putea fi mai puțin active în general decât bărbații, dar mai susceptibile de a fi active în gospodărie.

"Dacă acesta este sau nu motivul pentru care mai multe femei sunt prezente în datele privind mortalitatea și morbiditatea în timpul valurilor de căldură, nu știm cu adevărat încă. De asemenea, nu este clar dacă există vreo interacțiune a acestui efect al sexului cu vârsta", a spus Ollie Jay, profesor de căldură și sănătate de la Universitatea din Sydney, adăugând că ”răspunsul cel mai probabil este că este vorba de o combinație de factori și trebuie să facem mai multe cercetări pentru a înțelege ce se întâmplă."

Apă plată sau minerală, care este mai bună? Medic: Important e să beți

Persoanele cele mai afectate de caniculă. Costache, recomandare fermă: În vacanță, cu aviz de la medic

Valul de căldură care a pus stăpânire peste România, cu coduri de la galben la roșu, în unele locuri, a pus mari probleme populației, chiar și celei tinere și aparent într-o formă bună de sănătate.

Invitat în emisiunea Vorbește lumea de la Pro TV, medicul cardiolog Victor Costache a explicat faptul că nu căldura este cea care a creat problemele, cât mai ales, lipsa de adaptare a organismului la temperaturile excesive.

”Nu căldura ne omoară, căci altfel toți cei care trăiesc în țările calde ar trebui să aibă mari probleme de sănătate, problema este adaptarea la căldură și lipsa de pregătire la căldură, mai ales atunci când suntem sau nu știm că suntem bolnavi. Foarte important, vedem că suntem foarte afectați de temperatură, de acest roller-coaster, precum și de modificarea purității aerului.

În primul rând, atunci când nu suntem pregătiți și ne expunem la căldură ne deshidratăm. Astfel, scade rapid volumul de sânge circulant, și practic încep să apară decompensări ale sistemului cardiovascular. Este foarte importantă hidratarea, iar după o anumită vârstă, când vrem să mergem la mare să facem și un control cardiologic.

O ecografie cardiacă, după 45 de ani, înainte de concediu, și să nu uităm de asigurarea de sănătate”, a spus Victor Costache. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Ghid de supraviețuire pe caniculă. Dr. Ciuhodaru: 3 lucruri care vă pot salva viața

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel