CARDIOPATIA ISCHEMICĂ. Cum se manifestă și ce tratamente există

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cardiopatia ischemica. FOTO Pexels @ Los Muertos Crew
Cardiopatia ischemica. FOTO Pexels @ Los Muertos Crew

Cardiopatia ischemică, netratată, poate duce la deces. 

Cardiopatia ischemică se referă la faptul că arterele care aduc sânge inimii se înfundă parțial, se înfundă total, una sau mai multe, prin depunerea de substanțe la nivelul peretelui care astfel împiedică sângele să circule, cum trebuie, mai departe.

”Cu cât mușchiul inimii primește mai puțin sânge, cu atât îl oprește pe omul respectiv de la a face efortul fizic. Îl lovește o durere care se traduce mușchiul inimii funcționează în regim de avarie. Este una dintre bolile Secolului XXI, la concurență cu cancerele și accidentele de mașină”, a declarat dr. Călin Popa, medic primar chirurgie cardiovasculară, în emisiunea ”Vorbește lumea” de la PRO TV.  

Cauzele cardiopatiei ischemice

Există mai mulți factori de risc care pot duce la formarea plăcilor de aterom și apoi la dezvoltarea bolii cardiace ischemice:

- Obezitatea;

- Diabetul zaharat;

- Fumatul;

- Sedentarismul;

- Nivelul ridicat de colesterol din sânge; 

- Hipertensiune arterială; 

- Stresul;

- Dieta dezechilibrată (dulciuri, sare, grăsimile de origine animală);

- Predispoziția genetică;

- Vârsta înaintată;

- Consumul de alcool, droguri.

Care este simptomatologia cardiopatiei ischemice

”La nivel pieptului, în zona inimii apar niște tulburări de ritm care sunt percepute de om ca palpitații, descrise ca gheară care strânge inima, apare o lipsă de aer la efort. Trebuie ca neapărat acel pacient să fie văzut de un medic, pentru că de diagnosticul precoce și complet depinde supreaviețuirea acelui pacient. Nu primește sângele necesar, nu primește substanțele nutritive, inima suferă până acolo încât se oprește. Infarctul miocardic este suferința extremă a unei porțiuni din mușchiul cardiac”, a mai spus medicul.

În privința tratamentului cardiopatiei ischemice, acesta se realizează prin două modalități. Unul este prin puncționarea o arteră periferică de la nivelul mâinii sau al piciorului, introducându-se un cateter prin care este introdusă o sondă cu un balonaș care se umflă, dirijat din exterior, și astfel, prin umflare acesta dilată locul respectiv, se retrage balonul, iar în loc se pune un stent, astfel încât se va produce o circulație normală și eficientă a sângelui.

Totodată există și o rezolvare chirurgicală, acele by-pass-uri coronariene. ”Recoltăm o venă și o suturăm în amonte și în aval de această stenoză și astfel creăm o rută alternativă”, a concluzionat specialistul.  

Vezi și: AVC, 7 lucruri esențiale care vă pot SALVA viața. Ciuhodaru: Toți ar trebui SĂ ȘTIM ASTA!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel