Care e cea mai sănătoasă ciocolată și cum trebuie mâncată. 7 beneficii pe care nu le-ai știut: Celelalte ciocolate, poveri pentru organism
Care este cea mai sănătoasă ciocolată și cum trebuie mâncată. Iată 7 beneficii ale acestui tip de ciocolată.
Medicul Alexandru Vlad Ciurea repetă cu orice ocazie că dulciurile ne dăunează grav sănătății, dar mai ales creierului și recunoaște că ciocolata nu este prima lui opțiune de dulce.
Cu toate acestea, medicul neurochirurg dă câteva sfaturi pentru pofticioși, pentru a consuma ciocolata în mod sănătos.
"Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere!
Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr.
(Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase.
Dacă sunteți iubitori de ciocolată, recomand ciocolata amăruie, cu o concentrație cât mai ridicată de cacao. Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse: sunt "poveri" care se metabolizează greu. Ciocolata amăruie păstrează totuși acel gust original și nealterat de cacao", a scris medicul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea, director medical la Spitalul Clinic SANADOR, pe pagina sa de Facebook.
Rețeta sănătății. 8 lucruri importante de făcut pentru o viață cât mai lungă
"Dacă printre dumneavoastră sunt și persoane mai tinere, vă recomand să aveți mai multă grijă de sănătate. Se poate să ne pregătim din timp pentru bătrânețe: Nu luați prea mult în greutate, pentru că acea greutate este nocivă atât pentru circulația sângelui, cât și pentru coloana vertebrală.
Ea "cară" organismul și cu cât e mai greu, cu atât efortul e mai mare.
Nu luați medicamente în exces, ci tratați cauza.
Faceți mișcare, stați în natură cât mai mult.
Odihniți-vă.
Consumați alimente cât mai naturale.
Munciți atât cât să vă puteți și bucura de munca dumneavoastră.
Bucurați-vă de prieteni și de lumea din jur – socializarea este vitală pentru creier.
Nu vă refuzați mici plăceri. Timpul trece repede. Colectați cât mai multe amintiri frumoase!
Acest mod de a trăi, punând mereu munca pe primul și al doilea loc, fără un pic de răgaz, de liniște… este cel mai mare inamic al nostru. Eu unul vorbesc de ani buni despre burnout. Fac recomandări. Vorbesc despre importanța echilibrului în viață.
Citeam că ești bogat atunci când ai lucruri care nu se pot cumpăra cu bani. A te menține sănătos fizic și psihic este unul dintre aceste lucruri, una dintre "comorile" omului. Depinde de noi și doar de noi să avem o viață echilibrată, să ne respectăm organismul. Altfel, el se va deteriora și va ceda. Iar suferința nu va fi doar a noastră, ci și a celor dragi. Așadar: odihnă, aer, apă! Și optimism!", este rețeta sănătății transmisă de medicul Vlad Ciurea.
Ciocolata amăruie, 7 beneficii susținute de știință
1. Foarte hrănitoare
Ciocolata neagră de calitate este bogată în fibre, fier, magneziu, magneziu, cupru, mangan și alte câteva minerale.
2. Sursă puternică de antioxidanți
ORAC înseamnă capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen. Este o măsură a activității antioxidante a alimentelor.
Practic, cercetătorii pun o grămadă de radicali liberi (răi) împotriva unei mostre dintr-un aliment și văd cât de bine antioxidanții din aliment pot dezarma radicalii liberi.
Pe baza acestor studii, ciocolata este considerată bogată în antioxidanți. Dar relevanța biologică a valorilor ORAC este pusă sub semnul întrebării, deoarece este măsurată într-o eprubetă și s-ar putea să nu aibă același efect în organism.
Ciocolata neagră este încărcată cu compuși organici care sunt biologic activi și funcționează ca antioxidanți. Aceștia includ polifenoli, flavanoli și catechine, printre altele. Potrivit cercetărilor, polifenolii din ciocolata neagră pot ajuta la scăderea unor forme de colesterol LDL ("rău") atunci când sunt combinați cu alte alimente precum migdalele și cacao.
Un studiu a arătat că cacaua și ciocolata neagră aveau mai multă activitate antioxidantă, polifenoli și flavanoli decât orice alte fructe testate, printre care se numără afinele și fructele de acai.
3. Poate îmbunătăți fluxul sanguin și reduce tensiunea arterială
Flavanoidele din ciocolata neagră pot stimula endoteliul, mucoasa arterelor, să producă oxid nitric.
Una dintre funcțiile NO este de a trimite semnale arterelor să se relaxeze, ceea ce scade rezistența la fluxul sanguin și, prin urmare, reduce tensiunea arterială.
Numeroase studii controlate arată că cacaua și ciocolata neagră pot îmbunătăți fluxul sanguin și reduce tensiunea arterială, deși efectele sunt de obicei ușoare.
Cu toate acestea, un studiu efectuat pe persoane cu diabet de tip 2 și tensiune arterială ridicată nu a arătat niciun efect, așa că luați acest lucru cu un bob de sare. Este posibil ca persoanele care urmează deja un tratament pentru hipertensiune arterială să nu obțină niciun beneficiu suplimentar prin adăugarea de flavanoli de cacao în dieta lor.
Având în vedere variația mare dintre studiile pe această temă, este clar că este nevoie de mai multe cercetări.
4. Crește HDL și protejează LDL de oxidare
Consumul de ciocolată neagră poate îmbunătăți mai mulți factori de risc importanți pentru bolile de inimă. Aceasta poate proteja împotriva colesterolului ridicat.
Unele forme de colesterol LDL sunt mai predispuse să se oxideze, ceea ce se întâmplă dacă reacționează cu radicalii liberi din corpul dumneavoastră. Oxidarea face ca particula LDL în sine să devină reactivă și capabilă să deterioreze alte țesuturi, cum ar fi mucoasa arterelor din inimă.
Este perfect logic că cacaua scade formele de LDL predispuse la oxidare. Acesta conține o abundență de antioxidanți puternici care ajung în fluxul sanguin și protejează lipoproteinele împotriva daunelor oxidative.
Flavanolii din ciocolata neagră pot reduce, de asemenea, rezistența la insulină, care este un alt factor de risc comun pentru boli precum bolile de inimă și diabetul.
Cu toate acestea, ciocolata neagră conține și zahăr, ceea ce poate avea efectul opus.
5. Poate reduce riscul de boli de inimă
Compușii din ciocolata neagră par a fi foarte protectori împotriva oxidării LDL.
Pe termen lung, acest lucru ar trebui să facă ca mult mai puțin colesterol să se depună în artere, ceea ce ar trebui să ducă la un risc mai mic de boli de inimă.
De fapt, cercetările arată o îmbunătățire destul de drastică.
De-a lungul timpului, o serie de studii au arătat că consumul de cacao sau ciocolată bogată în flavanoli poate reduce tensiunea arterială și poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.
O trecere în revistă a studiilor a relevat faptul că consumul de ciocolată de 3 ori pe săptămână a redus riscul de boli cardiovasculare cu 9% . Consumul de ciocolată mai des a arătat puține beneficii suplimentare.
O altă analiză a sugerat că consumul a 45 de grame de ciocolată pe săptămână reduce riscul de boli cardiovasculare cu 11%. Consumul a mai mult de 100 de grame pe săptămână nu pare să producă beneficii pentru sănătate.
Un studiu clinic din 2017 a constatat că subiecții care au consumat migdale cu sau fără ciocolată neagră au prezentat o îmbunătățire a nivelului de colesterol LDL.
Deși toate aceste constatări sunt promițătoare, sunt necesare mai multe dovezi pentru a ști dacă ciocolata a fost cea care a redus riscul.
Cu toate acestea, din moment ce procesul biologic este cunoscut (scăderea tensiunii arteriale și scăderea LDL predispus la oxidare), este plauzibil că un consum regulat de ciocolată neagră poate reduce riscul de boli de inimă.
6. Vă poate proteja pielea de soare
Compușii bioactivi din ciocolata neagră pot fi, de asemenea, foarte buni pentru pielea ta.
Flavanolii pot proteja împotriva daunelor provocate de soare, îmbunătățesc fluxul sanguin către piele și cresc densitatea și hidratarea pielii.
7. Ar putea îmbunătăți funcția creierului
Veștile bune nu s-au terminat încă. Ciocolata neagră ar putea, de asemenea, să îmbunătățească funcția creierului.
Studiile arată că consumul de cacao cu conținut ridicat de flavanoli poate îmbunătăți fluxul sanguin către creier la adulții tineri. Acest lucru poate explica de ce consumul zilnic de cacao pare să îmbunătățească atenția, învățarea verbală și memoria.
Flavanoidele din cacao pot ajuta, de asemenea, la menținerea funcției cognitive la adulții mai în vârstă cu tulburări cognitive ușoare și pot reduce șansele de a progresa spre demență. Dar sunt necesare mai multe cercetări.
În plus, cacaua conține substanțe stimulante precum cafeina și teobromina, care pot fi un motiv cheie pentru care poate îmbunătăți funcția cerebrală pe termen scurt, potrivit aceleiași surse.
-
-
Buze crăpate: ce vitamină îți lipsește din organism?27.12.2025, 17:05
-
De ce să bei apă imediat după ce te trezești27.12.2025, 14:22
-
7 sfaturi să te pui pe primul loc27.12.2025, 12:58
-
Cât de des trebuie să schimbi lenjeria de pat?27.12.2025, 11:52
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
15 alimente care îți cresc nivelul de energie pe timpul zilei. Fără zahăr sau cafea. Cum să previi oboseala și epuizarea
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
EXCLUSIV Drob de miel, rețeta bunicii. Care este secretul gustului autentic
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Lapte cu miere și vanilie pentru somn liniștit și odihnitor
Pentru cei care se luptă cu nopți agitate, acest remediu simplu și delicios poate face minuni.
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
