Care femei au un risc mai mare să dezvolte demență. Legătura cu fertilitatea

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Gravida
Gravida

Specialiștii susțin că femeile cu o perioadă de reproducere mai lungă ar prezenta un risc crescut de demență la bătrânețe.

Cercetători de la Universitatea din Goteborg, Suedia, susțin, într-un studiu, că femeile cu o perioadă de fertilitate îndelungată au un risc mai mare să dezvolte demență la bătrânețe față de cele care au fost fertile pentru o perioadă mai scurtă. ”Ca urmare a îmbătrânirii globale, numărul persoanelor afectate de demență va crește. Pentru a putea implementa strategii preventive, trebuie să identificăm persoanele cu un risc crescut de demență”, consideră Najar Ingmar Skoog, profesor de psihiatrie la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Göteborg și șef al AgeCap, cel care a condus studiul.

În studiul actual, Jenna Najar a investigat, în schimb, asocierea pe termen lung între factorii legați de estrogenul endogen și demența. Studiul arată că riscul de demență și boala Alzheimer crește succesiv pentru fiecare an suplimentar în care femeia rămâne fertilă. Asocierea a fost cea mai puternică pentru cei cu debut de demență după vârsta de 85 de ani, iar efectul a fost cel mai puternic asociat cu vârsta la menopauză.

Aceste rezultate au persistat după ajustarea pentru alți factori cu influență, cum ar fi realizarea educațională, activitatea fizică, indicele de masă corporală, fumatul și bolile cardiovasculare. Pe de altă parte, nu s-a găsit nicio asociere între riscul de demență și vârsta de debut a menstruației, numărul de sarcini, durata alăptării sau estrogenul exogen luat sub formă de terapie de substituție hormonală sau contraceptive orale, potrivit neurosciencenews.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel