Cariile și infecțiile din copilărie cresc riscul de ateroscleroză

Florina Pop |
Data publicării:
Consult stomatologic
Consult stomatologic

Cariile, infecțiile orale din copilărie și boli parodontale cresc riscul de ateroscleroză la maturitate, susține un studiu finlandez început de 27 de ani.

Cariile, infecțiile orale și bolile parodontale din copilărie cresc riscul de ateroscleroză la maturitate, au descoperit cercetătorii suedezi în urma unui studiu început în urmă cu 27 de ani, se arată pe medicalxpress.com.

Legătura dintre cele două tipuri de afecțiuni a fost găsită într-o cercetare făcută de un grup de la Departamentul de Boli Orale și Maxilo-Faciale din cadrul Universității din Helsinki în colaborare cu un Grup Naționale de Risc Cardiovascular la Tinerii Finlandezi.

Studiu de aproape 30 de ani

În 1980 a debutat cercetarea. Atunci s-au făcut examinări orale clinice pentru 755 de copii în vârstă de 6, 9 și 12 ani. Monitorizarea s-a încheiat în 2007, când s-au făcut măsurători ale grosimii arterei carotide într-o examinare cu ultrasunete a participanților, care aveau vârsta de 33, 36 și 39 de ani.

Ce se știa

Cercetătorii de la Universitatea din Helsinki precizează, citați de medicalxpress.com, că infecțiile orale și inflamațiile precum leziunile endodontice și parodontitele sunt cunoscute a fi asociate cu câțiva factori de risc cardiovascular și cu riscul de îmbolnăvire la adulți. Studii anterioare au arătat că parodontita este considerată un factor de risc independent pentru bolile vasculare aterosclerotice.

S-au făcut măsurători cardiovasculare. Rezultatul: cu cât sunt mai multe semne de infecții orale, cu atât e mai mare riscul de ateroscleroză; din toți copiii, 68%, 87% și 82% au avut sângerări și carii; nu s-au observat diferențe de manifestare între sexe.

Confirmarea

„Infecțiile orale au fost un factor de risc independent pentru ateroscleroza subclinică și asocierea acestora cu factori de risc cardiovascular a persistat prin întregul studiu. Prevenirea și tratamentul infecțiilor orale este important deja în copilărie", au afirmat cercetătorii, potrivit sursei citate.

Studiul lor, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel