Cât de sănătoasă este pâinea. Ce categorie de persoane nu ar trebui să o consume. Ce trebuie să știi despre acest aliment de bază

Cât de sănătoasă este pâinea. Ce se întâmplă dacă mănânci pâine în fiecare zi.
Cât de sănătoasă este pâinea. Conținutul nutrițional al pâinii depinde de tipul acesteia. Pâinea este un aliment de bază în multe țări și este consumată în întreaga lume de milenii.
Pregătită în mod obișnuit dintr-un aluat făcut din făină și apă, pâinea este disponibilă în multe varietăți, inclusiv pâine acrișoară, pâine dulce, pâine cu sifon și multe altele.
În ciuda popularității sale pe scară largă, pâinea este adesea caracterizată ca fiind nesănătoasă, dăunătoare și care îngrașă.
Pâinea, săracă în nutrienți esențiali
În comparație cu alte alimente precum fructele și legumele, pâinea este relativ săracă în nutrienți esențiali. Este mai degrabă bogată în calorii și carbohidrați, dar săracă în proteine, grăsimi, fibre, vitamine și minerale.
Cu toate acestea, profilul nutritiv poate varia foarte mult între diferitele tipuri de pâine. De exemplu, pâinea integrală se poate lăuda cu o cantitate mai mare de fibre, în timp ce cerealele germinate sunt mai bogate în betacaroten și vitaminele C și E.
Pâinea conține gluten
Produsele din grâu, cum ar fi pâinea, conțin gluten, un anumit tip de proteină care ajută aluatul să crească și îi conferă o textură elastică. Deși majoritatea oamenilor digeră glutenul cu ușurință, unii nu îl pot tolera.
De exemplu, boala celiacă este o tulburare autoimună în care glutenul deteriorează mucoasa intestinului subțire și afectează absorbția nutrienților. Unii oameni pot avea, de asemenea, o sensibilitate la gluten, care poate provoca probleme precum balonare, diaree și dureri de stomac. Pentru aceste persoane, pâinea de grâu ar trebui evitată cu totul pentru a preveni efectele secundare negative, potrivit Healthline.
Pâinea, bogată în carbohidrați
Pâinea este bogată în carbohidrați - o singură felie de pâine albă conține în medie 13 grame. Organismul dumneavoastră descompune carbohidrații în glucoză, ceea ce duce la o creștere a nivelului de zahăr din sânge.
Unele cercetări sugerează că consumul de alimente cu un indice glicemic ridicat (IG) - o măsură a rapidității cu care alimentele cresc nivelul de zahăr din sânge - poate duce la creșterea foamei și la un risc mai mare de supraalimentare.
Un studiu efectuat pe 571 de adulți a legat chiar consumul de alimente cu IG ridicat de creșterea greutății corporale.
Dietele bogate în carbohidrați pot fi, de asemenea, asociate cu un risc mai mare de diabet de tip 2 și de sindrom metabolic, un grup de afecțiuni de sănătate care cresc riscul de boli de inimă.
Cu toate acestea, anumite soiuri, cum ar fi pâinea integrală, sunt, de asemenea, bogate în fibre, care pot încetini absorbția zahărului în fluxul sanguin pentru a ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.
Studiile indică faptul că sporirea aportului de fibre poate reduce riscul de boli coronariene, hrănește bacteriile intestinale benefice și crește frecvența scaunelor pentru a promova regularitatea acestora.
Pâinea poate conține antinutrienți
Cerealele conțin de obicei antinutrienți, compuși care împiedică organismul să asimileze anumite minerale. În special, cerealele sunt bogate în acid fitic, un tip de moleculă care se leagă de fier, zinc, magneziu și calciu și împiedică absorbția acestora.
Deși pâinea bogată în fibre, din cereale integrale, poate avea un profil nutritiv mai bogat decât pâinea din cereale rafinate, cu mai puține fibre, cum ar fi pâinea albă, este, de asemenea, mai probabil să fie mai bogată în antinutrienți. Pentru majoritatea oamenilor care urmează o dietă sănătoasă și bine echilibrată, antinutrienții ar trebui să fie puțin îngrijorători.
Cu toate acestea, pentru vegani, vegetarieni și cei care își bazează dieta pe cereale și leguminoase, antinutrienții pot contribui la deficiențe nutriționale grave. Înmuierea și germinarea cerealelor înainte de coacere este o modalitate ușoară și eficientă de a reduce conținutul de antinutrienți și de a spori absorbția nutrienților.
Pâinea poate fi îmbogățită cu vitamine și minerale
Pâinea este, în general, săracă în nutrienți importanți precum proteine, fibre, vitamine și minerale. Cu toate acestea, unele tipuri sunt îmbogățite cu micronutrienți suplimentari pentru a le spori valoarea nutritivă și a preveni deficiențele.
Printre compușii obișnuiți adăugați în pâine se numără fierul, riboflavina, tiamina și niacina.
Deși fiecare porție de pâine îmbogățită furnizează doar o cantitate mică din micronutrienții de care aveți nevoie, aceasta vă poate ajuta să vă satisfaceți nevoile atunci când este asociată cu o dietă sănătoasă.
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
De ce să mănânci leurdă cu friptura de miel. Ingredientul care stimulează secreția gastrică și nu crește colesterolul
Cu ce să mănânci carnea de miel ca să nu îți crească colesterolul.
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Ingredientul care întărește murăturile. Sofia Vicoveanca: Este nelipsit! Îi dă culoare și dulceață
De ce ar trebui să pui o lămâie taiată în dormitor înainte de culcare? Efectul e uimitor
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Cum să faci prăjituri fără zahăr dar la fel de delicioase. Trucul pe care puțini îl știu
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
Cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie. Cel mai bun laxativ natural. Iuliana Dabija: Uneori provoacă balonare, aveți grijă! Dacă simți nevoia să meargi la toaletă imediat după, ești norocos
Acestea sunt cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie și să ai un tranzit intestinal normal și bun.
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Un studiu arată că fructele uscate sunt legate de reducerea riscului de diabet de tip 2
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!