Ce se întâmplă când mănânci HOTDOG. La ce să te uiți când îl cumperi. Detaliul care-l face nociv pentru sănătate
Ce se întâmplă când mănânci hotdog și cât de sănătos este? Nutriționiștii au analizat preparatul și au ajuns la o concluzie.
Cât de sănătos este hotdog-ul. Specialiștii au analizat compoziția acestui tip de preparat îndrăgit de tineri și nu numai. Hotdog-ul este un tip de cârnați care își au originea în Frankfurt, Germania în timpul secolului al 13-lea. Mai târziu au fost popularizați ca street food în New York City în anii 1800.
La ce să fii atent când cumperi hotdog
Specialiștii susțin că nu toate preparatele de tip hotdog sunt la fel de sănătoase. Dacă optați pentru un hotdog ieftin, calitatea va fi modestă.
Pentru a înțelege de ce hotdog-urile sunt privite cu scepticism, este esențial să înțelegem ce conțin, de fapt, aceștia. Garniturile de carne, care constituie cea mai mare parte a oricărui hotdog, iar acestea nu sunt mereu produse din părțile mai puțin dorite ale animalului.
"O concepție greșită comună este că toți hotdogii conțin subproduse din carne. Numai hotdog-ul etichetat cu expresia «cu subproduse» sau «cu carne de soi» poate conține subproduse din carne", spune dr. Elizabeth Boyle, cercetător în domeniul cărnii și profesor la Universitatea de Stat din Kansas.
Vezi și: De ce îți cade părul în timpul iernii. Ce poți face pentru a preveni acest lucru. Ce rol are căciula
Cu toate acestea, produsele secundare de origine animală nu sunt singurul motiv pentru care hotdog-ul are o reputație proastă. Nitrații, un compus chimic folosit pentru a vindeca carnea procesată, au fost legați de o serie de forme diferite de cancer. Acestea fiind spuse, majoritatea oamenilor nu înțeleg diferența dintre nitrați și nitriți. Nitrații sunt folosiți pentru a împiedica un hotdog să se strice rapid, pentru a-și îmbunătăți aroma și pentru a le oferi acea culoare roz distinctă.
Cu toate acestea, atunci când nitratul interacționează cu bacteriile găsite în carne, se transformă în nitrit, care se găsește în sfeclă, varză, morcovi, țelină, ridichi și spanac și este considerat ingredientul chimic activ ai hotdog-ului.
"Există această idee că nitritul va ucide pe toată lumea de pe planetă care a fost scoasă din context și aruncată în aer. Știința ne spune că nitritul poate fi toxic la o anumită doză și poate provoca probleme de sănătate umană, deoarece nivelurile ridicate de nitrit și proteine și căldura ridicată de 148 de grade Celsius sau mai mare s-au dovedit a fi cancerigene, dar numai în studiile pe șoareci", spune Jeff Sindelar, ph.D., cercetător în domeniul cărnii și profesor la Universitatea wisconsin-Madison, potrivit Fatherly.
Temperatura este importantă de remarcat, deoarece nitriții trebuie încălziți peste 148 de grade pentru a se transforma în nitrozamine, care au fost legate de cancer. De aceea, atunci când hotdog-urile sunt produse în fabrici, nu sunt niciodată expuse la căldură mai mare de 93 de grade, explică Sindelar.
Cum se prepară hotdog-ul pentru a fi sănătos
Asta înseamnă că gătitul hotdog-urilor în apă clocotită, cuptorul cu microunde sau pe grătar la foc mic este cea mai potrivită metodă.
În schimb, prepararea hotdog-ului pe grătarele cu cărbune prezintă riscuri. Carnea din hotdog este compusă din mai mult de 60% apă, ceea ce le face să se auto-răcească atunci când ajung peste 148 de grade pe flacăra deschisă a unui grătar, ceea ce ar putea reduce un anumit risc. Acest lucru face nitrații și nitriții mai puțin periculoși.
Care sunt, de fapt, riscurile atunci când consumăm hotdog
Ambii experți sunt de acord că pericolul real al hotdog-ului este cantitatea mare de grăsimi și sodiu pe care o conține, motiv pentru care niciun expert nu ar recomanda vreodată ca aceste produse să fie consumate în mod regulat.
"Dacă cineva ar mânca hotdog în fiecare zi, aș face recomandarea de a-și echilibra mai bine dieta. Cu toate acestea, nu ar fi din cauza nitriților. Hotdog-ul oferă o contribuție foarte mică de nitriți în general în dieta umană", spune Sindelar.
Câte calorii are un hotdog
Numărul de calorii dintr-un hotdog variază în funcție de sosurile pe care le doriți, muștar, maioneză, ketchup. În plus, dacă optați și pentru o salată, valoarea nutrițională se modifică.
Mulți oameni se bucură de hotdog fără topping-uri. Cele mai populare două condiment din hotdog sunt muștarul și ketchup-ul, fiecare oferind aproximativ 10-20 de calorii pe lingură (16 grame).
Alte topping-uri precum chili, brânză sau salata coleslaw și garnitura de cartofi prăjiți mai pot adăuga până la alte 300 de calorii în plus, în funcție de mărimea porției, potrivit Healthline.
-
-
-
Ce se întâmplă cu concediile medicale. Alexandru Rogobete, anunț06.11.2025, 16:22
-
Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural06.11.2025, 11:53
-
Tinctura care reglează ciclul menstrual și susține ficatul06.11.2025, 10:05
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Dieta cu murături: cum să slăbești rapid și să îți crești imunitatea. Un singur castravete are doar 10 calorii
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
Chai Latte: ce este și de ce ar trebui să îl bei în fiecare dimineață, conform studiilor medicale
5 rețete de supă cremă pentru sezonul rece, recomandate de nutriționiști
Orezul brun conține mai mult arsenic decât cel alb! De ce specialiștii spun să NU renunți la el?
De ce ar trebui să pui o lămâie taiată în dormitor înainte de culcare? Efectul e uimitor
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
Ce se întâmplă dacă bei apă cu oțet de mere dimineața
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau limonadă
Efectele negative ale apei cu lămâie. Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau prea multă limonadă.
