Ce se întâmplă când mănânci HOTDOG. La ce să te uiți când îl cumperi. Detaliul care-l face nociv pentru sănătate

Ce se întâmplă când mănânci hotdog și cât de sănătos este? Nutriționiștii au analizat preparatul și au ajuns la o concluzie.
Cât de sănătos este hotdog-ul. Specialiștii au analizat compoziția acestui tip de preparat îndrăgit de tineri și nu numai. Hotdog-ul este un tip de cârnați care își au originea în Frankfurt, Germania în timpul secolului al 13-lea. Mai târziu au fost popularizați ca street food în New York City în anii 1800.
La ce să fii atent când cumperi hotdog
Specialiștii susțin că nu toate preparatele de tip hotdog sunt la fel de sănătoase. Dacă optați pentru un hotdog ieftin, calitatea va fi modestă.
Pentru a înțelege de ce hotdog-urile sunt privite cu scepticism, este esențial să înțelegem ce conțin, de fapt, aceștia. Garniturile de carne, care constituie cea mai mare parte a oricărui hotdog, iar acestea nu sunt mereu produse din părțile mai puțin dorite ale animalului.
"O concepție greșită comună este că toți hotdogii conțin subproduse din carne. Numai hotdog-ul etichetat cu expresia «cu subproduse» sau «cu carne de soi» poate conține subproduse din carne", spune dr. Elizabeth Boyle, cercetător în domeniul cărnii și profesor la Universitatea de Stat din Kansas.
Vezi și: De ce îți cade părul în timpul iernii. Ce poți face pentru a preveni acest lucru. Ce rol are căciula
Cu toate acestea, produsele secundare de origine animală nu sunt singurul motiv pentru care hotdog-ul are o reputație proastă. Nitrații, un compus chimic folosit pentru a vindeca carnea procesată, au fost legați de o serie de forme diferite de cancer. Acestea fiind spuse, majoritatea oamenilor nu înțeleg diferența dintre nitrați și nitriți. Nitrații sunt folosiți pentru a împiedica un hotdog să se strice rapid, pentru a-și îmbunătăți aroma și pentru a le oferi acea culoare roz distinctă.
Cu toate acestea, atunci când nitratul interacționează cu bacteriile găsite în carne, se transformă în nitrit, care se găsește în sfeclă, varză, morcovi, țelină, ridichi și spanac și este considerat ingredientul chimic activ ai hotdog-ului.
"Există această idee că nitritul va ucide pe toată lumea de pe planetă care a fost scoasă din context și aruncată în aer. Știința ne spune că nitritul poate fi toxic la o anumită doză și poate provoca probleme de sănătate umană, deoarece nivelurile ridicate de nitrit și proteine și căldura ridicată de 148 de grade Celsius sau mai mare s-au dovedit a fi cancerigene, dar numai în studiile pe șoareci", spune Jeff Sindelar, ph.D., cercetător în domeniul cărnii și profesor la Universitatea wisconsin-Madison, potrivit Fatherly.
Temperatura este importantă de remarcat, deoarece nitriții trebuie încălziți peste 148 de grade pentru a se transforma în nitrozamine, care au fost legate de cancer. De aceea, atunci când hotdog-urile sunt produse în fabrici, nu sunt niciodată expuse la căldură mai mare de 93 de grade, explică Sindelar.
Cum se prepară hotdog-ul pentru a fi sănătos
Asta înseamnă că gătitul hotdog-urilor în apă clocotită, cuptorul cu microunde sau pe grătar la foc mic este cea mai potrivită metodă.
În schimb, prepararea hotdog-ului pe grătarele cu cărbune prezintă riscuri. Carnea din hotdog este compusă din mai mult de 60% apă, ceea ce le face să se auto-răcească atunci când ajung peste 148 de grade pe flacăra deschisă a unui grătar, ceea ce ar putea reduce un anumit risc. Acest lucru face nitrații și nitriții mai puțin periculoși.
Care sunt, de fapt, riscurile atunci când consumăm hotdog
Ambii experți sunt de acord că pericolul real al hotdog-ului este cantitatea mare de grăsimi și sodiu pe care o conține, motiv pentru care niciun expert nu ar recomanda vreodată ca aceste produse să fie consumate în mod regulat.
"Dacă cineva ar mânca hotdog în fiecare zi, aș face recomandarea de a-și echilibra mai bine dieta. Cu toate acestea, nu ar fi din cauza nitriților. Hotdog-ul oferă o contribuție foarte mică de nitriți în general în dieta umană", spune Sindelar.
Câte calorii are un hotdog
Numărul de calorii dintr-un hotdog variază în funcție de sosurile pe care le doriți, muștar, maioneză, ketchup. În plus, dacă optați și pentru o salată, valoarea nutrițională se modifică.
Mulți oameni se bucură de hotdog fără topping-uri. Cele mai populare două condiment din hotdog sunt muștarul și ketchup-ul, fiecare oferind aproximativ 10-20 de calorii pe lingură (16 grame).
Alte topping-uri precum chili, brânză sau salata coleslaw și garnitura de cartofi prăjiți mai pot adăuga până la alte 300 de calorii în plus, în funcție de mărimea porției, potrivit Healthline.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau limonadă
Efectele negative ale apei cu lămâie. Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau prea multă limonadă.
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Medicul Doru Negru atrage atenția.
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Cum să faci prăjituri fără zahăr dar la fel de delicioase. Trucul pe care puțini îl știu
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Câte zile poți mânca din ouăle fierte de Paște. Medicul Doru Negru: Niciodată nu țin mai mult de atât. Ouăle fierte tari sunt indigeste
Medicul Doru Negru ne-a dezvăluit câte zile e recomandat să consumăm din ouăle fierte de Paște.
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.