Ce doare de fapt când te doare ficatul?

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Ficat. Foto: Pixabay
Ficat. Foto: Pixabay


Expresia „durere hepatică” este greșită: Ficatul în sine nu conține terminații nervoase, astfel că, acest organ nu doare. Cu toate acestea, țesutul din jur și durerea din acea zonă ar putea semnala o boală a ficatului.

Ficatul nu conține de fapt nervi, astfel încât organul în sine nu poate simți durere. Chiar și așa, senzația de durere hepatică poate apărea deoarece stratul de țesut care înconjoară organul - care se numește Capsula lui Glisson - conține nervi. Orice boli care afectează ficatul și care cresc dimensiunea acestuia pot avea ca rezultat durerea hepatică, întrucât ficatul mărit apasă asupra capsulei sale exterioare, notează University Health News.

(Denumirea „Capsula lui Glisson" provine de la Francis Glisson [1597-1677], care, conform arhivelor National Library of Medicine, a derivat o descriere importantă a capsulei ficatului)

Majoritatea afecțiunilor care determină ceea ce se simte ca o durere hepatică pot afecta funcția hepatică, iar acest lucru poate avea ramificări grave pentru sănătatea dvs., deoarece ficatul îndeplinește multe funcții. Fabrică proteine esențiale, metabolizează și stochează grăsimile și carbohidrații care ne furnizează energie și secretă bilă care ajută la descompunerea grăsimilor și promovează absorbția vitaminelor solubile în grăsimi (vitaminele A, D, E și K). Ficatul funcționează, de asemenea, ca „stație de tratare a deșeurilor" prin eliminarea toxinelor produse de corp și detoxifierea alcoolului, a anumitor medicamente și a toxinelor din mediu.

Deci, dacă ficatul dvs. nu funcționează corect, durerea hepatică percepută nu este singurul rezultat. De asemenea, este posibil să nu primiți o nutriție adecvată, chiar dacă dieta dvs. este sănătoasă; Este posibil ca organismul să nu producă suficientă energie pentru a funcționa bine; și este posibil să aveți substanțe potențial dăunătoare în sânge

Boala hepatică: Cât de frecventă este?

Potrivit Fundației Americane pentru Ficat, aproximativ 30 de milioane de americani au o formă de boală hepatică. Mecanismul care declanșează cele mai multe tipuri de boli ale ficatului este în esență același lucru: inflamația de lungă durată a ficatului duce la cicatrizarea progresivă care afectează funcția hepatică.

Cele mai frecvente cauze subiacente ale bolilor hepatice care duc la dureri hepatice includ alcoolul și excesul de greutate. Aportul excesiv de alcool este probabil cauza cea mai cunoscută a cirozei, afecțiune în care ficatul se întărește și devine mai mic. Fiind supraponderal sau obez crește riscul de boală hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD), în care se acumulează grăsimi în ficat. În timp, acest lucru provoacă inflamații care pot progresa până la ciroză, care este cicatrizarea permanentă a ficatului.

Hepatita și ficatul

O altă cauză majoră a bolilor hepatice care poate duce la durere hepatică este hepatita, care se manifestă sub trei variante: hepatită A, hepatită B și hepatită C.

Hepatita A este în general contractată prin alimente sau apă contaminate sau prin contactul strâns cu cineva care este deja infectat. Este în primul rând o infecție acută care, în general, nu devine cronică - nu există un tratament specific, iar majoritatea persoanelor care o contractă se recuperează fără leziuni hepatice.

Hepatita B se transmite prin sânge și / sau relații sexuale și poate deveni cronică, ducând la ciroză, insuficiență hepatică și / sau cancer la ficat.

Ca și varianta B, hepatita C se transmite prin sânge și / sau relații sexuale. Este cel mai grav dintre virusurile hepatitei, deoarece poate fi nedetectat zeci de ani, ceea ce înseamnă că leziunea hepatică este de obicei avansată în momentul diagnosticării bolii.

Conform Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor (CDC), decesele cauzate de hepatita C au atins un nivel constant de 19.659 în 2014. „Deoarece hepatita C are deseori puține simptome vizibile, numărul de cazuri noi este probabil mult mai mare decât ceea ce este raportat, spune John W. Ward, MD, director al Diviziei de Hepatită virală a CDC. „Datorită selecției limitate și subraportării, estimăm că numărul de noi infecții este mai aproape de 30.000 pe an. Trebuie să acționăm acum pentru a diagnostica și trata infecțiile ascunse înainte de a deveni mortale și pentru a preveni noi infecții. "

Boli legate de „Durerea de ficat"

Boala hepatică care duce la durere hepatică poate apărea, de asemenea, dacă aveți o obstrucție a canalului biliar, care împiedică lichidul biliar (un lichid produs în ficat care ajută la digestie) să părăsească ficatul și hemochromatoza, care provoacă depozitarea excesului de fier în ficatul și alte organe.

Simptomele bolii hepatice includ:

• Durere în zona abdominală
• Greață
• Umflarea abdomenului, picioarelor și gleznelor
• Oboseală
• Urină mai închisă decât normală
• Mâncărime
• Îngălbenirea (numită icter) a pielii și a albului ochilor

Întrucât ficatul este capabil să se regenereze, un stil de viață sănătos va îmbunătăți funcția și va ajuta la calmarea durerilor hepatice, cu excepția cazului în care boala hepatică este într-un stadiu avansat. Unele boli hepatice sunt tratate cu medicamente, dar în cazul bolilor hepatice avansate, poate fi necesar un transplant.

Pierderea în greutate și exercițiile fizice pot ajuta la prevenirea bolilor hepatice, precum și la evitarea progresului dacă o aveți. Și evitați consumul excesiv de alcool - limitați-vă la nu mai mult de o băutură pe zi.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel