Ce este prosopagnozia, boala de care suferă Brad Pitt: Nimeni nu mă crede

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ce este prosopagnozia boala de care sufera Brad Pitt. FOTO Captura video YouTube @ Oscars
ce este prosopagnozia boala de care sufera Brad Pitt. FOTO Captura video YouTube @ Oscars

Prosopagnozia este o boală ce afectează 1 din 50 de persoane, aceasta putând fi din naștere sau ca urmare a unui traumatism.

Brad Pitt, unul dintre cei mai cunoscuți actori de la Hollywood, suferă de o boală ce afectează 1 din 50 de persoane. Mai exact, acesta nu poate recunoaște fețele, nici chiar cele familiare, afecțiunea fiind cunoscută sub numele de prosopagnozie, scrie CNN.

Deși nu a fost diagnosticat de către un medic, actorul de 58 de ani a afirmat într-un interviu pentru GQ că totuși suferă de această boală. ”Nimeni nu mă crede!”, a spus el, subliniind că vrea să se întâlnească cu cineva care trece prin aceleași experiențe cu el.

Potrivit sursei menționate, Brad Pitt vrea acest lucru pentru a nu mai da impresia celor din jur că este arogant sau distant.

Cum se manifestă prosopagnozia

Prosopagnozia, sau orbirea feței, apare atunci când nu poți identifica fața unei persoane. Majoritatea persoanelor cu prosopagnozie se nasc cu această boală, notează WebMD.

Ei vor continua să aibă această afecțiune pe parcursul majorității sau întregii vieți. Aceasta vă poate afecta foarte mult programul zilnic.

În cazurile severe, este posibil să nu vă puteți recunoaște rapid membrii familiei, prietenii apropiați sau partenerul dacă aveți această tulburare.

Tulburarea nu are de-a face cu vederea ta propriu-zisă. Deși puteți vedea clar fața unei persoane, prosopagnozia vă poate face să vă fie greu să înțelegeți cine este la prima vedere. De exemplu, persoanele cu prosopagnozie pot vedea un prieten bun în timp ce se află la magazin. Prietenul poate părea să vă cunoască, dar s-ar putea să nu puteți identifica imediat cine este acesta.

Celine Dion, transformată COMPLET din cauza BOLII. Ce este distrofia musculară: Țineți minte numele, pentru că nu-mi veți uita niciodată vocea!

Care sunt cauzele prosopagnoziei

Prosopagnozie se poate face în urma unui traumatism cranian, însă sunt șanse foarte mari ca această tulburare să fie încă de la naștere.

Există două forme ale acesteia:

Prosopagnozia dobândită. Acest tip apare în urma unei leziuni la nivelul creierului. Deseori, implică anumite zone care controlează percepția și memoria creierului tău (lobii occipitali și lobii temporali).
Această formă de prosopagnozie este rară. Cei mai mulți oameni vor observa că au acest tip de tulburare deoarece nu mai pot identifica oamenii așa cum o făceau odată. Dar dacă ați făcut-o când erați copil, este posibil să nu vă puteți da seama că o aveți.

După ce treceți printr-un eveniment care vă afectează creierul, cum ar fi un accident vascular cerebral, puteți, de asemenea, să aveți prosopagnozie. Acest lucru sugerează că orbirea facială nu începe doar într-o singură zonă a creierului tău. În schimb, ar putea apărea din cauza diferitelor complicații cerebrale.
Prosopagnozia de dezvoltare. În alte situații, ați putea avea această afecțiune fără nicio afecțiune cerebrală. Unele date arată că ar putea exista un factor genetic care să cauzeze prosopagnozia de dezvoltare. Multe persoane cu acest tip de tulburare au cel puțin un membru apropiat al familiei care o are și el.

Studiile sugerează că 1 din 50 de persoane au această formă. Dacă v-ați născut cu această afecțiune, este posibil să nici nu vă dați seama că o aveți, mai arată WebMD.

De altfel, experții afirmau că majoritatea celor care suferă de prosopagnozie au dobândit-o în urma unei accidentări. Însă datele au raportat faptul că mai multe persoane au prosopagnozie de dezvoltare în loc de cea dobândită, iar acest lucru înseamnă că oamenii se nasc cu ea și nu o dobândesc atât de des în urma unei leziuni.

Totodată, mai afirmă experții, ar exista o legătură între autism și alte tulburări de dezvoltare, cum ar fi sindromul Williams sau sindromul Turner, și prosopagnozie. Există multe teorii potrivit cărora persoanele cu autism ar avea și această tulburare de recunoaștere a fețelor.

Cum se diagnostichează prosopagnozia

Potrivit WebMD, diagnosticarea se face de către un neuropsiholog, la recomandarea medicului de familie, iar testul este unul relativ banal.

- Identificarea fețelor unor persoane celebre;

- Memorarea și recunoașterea fețelor după un timp;

- Găsirea asemănărilor și diferențelor între fețele așezate una lângă alta;

- Estimarea vârstei, sexului sau a stării de spirit a cuiva pe baza unui set de fețe.

Cum se poate trata prosopagnozia

Până în prezent, nu există o formă specifică de tratament pentru prosopagnozie. De asemenea, nu se cunoaște niciun leac pentru această tulburare. Dar există programe de pregătire pentru a vă ajuta să depășiți simptomele.

Unele persoane se bazează pe instrumente care să le ajute cu recunoașterea facială. De exemplu, puteți încerca să vă amintiți vocea cuiva, îmbrăcămintea sau modul în care se mișcă în loc de trăsăturile faciale. Dar aceste tactici nu funcționează întotdeauna. Ați putea alege să:

- Să vă bazați pe o persoană semnificativă pentru a vă da indicii pentru a vă aminti anumite persoane;

- Să dezvoltați o legătură între calitățile unei persoane prin intermediul altor obiecte sau locații;

- Să vă concentrați asupra unor trăsături faciale specifice care pot ajuta o persoană să iasă în evidență în creierul dumneavoastră; 

- Identificați persoane prin conversație și întrebări;

- Folosiți ajutoare vizuale, cum ar fi imagini sau ecusoane, pentru a memora identitatea cuiva.

Vezi și: Ce este AFAZIA, boala de care suferă Bruce Willis. Va RENUNȚA la actorie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel