Ce să mănânci când îți este poftă de ceva dulce. 10 idei pentru o alimentație mai sănătoasă. Nu conțin calorii goale
Descoperă opțiuni nutritive și delicioase care redefinesc arta gustărilor sănătoase, în loc să consumi dulciuri pline de zahăr.
Găsirea unor opțiuni sănătoase și totuși sățioase poate fi dificilă într-o lume în care selecțiile de gustări se înclină frecvent către cele procesate, dulci și sărate. Cu toate acestea, cu informațiile corecte, gustările pot fi transformate dintr-o plăcere vinovată într-un obicei benefic. Află mai multe despre 10 opțiuni de gustări apetisante care îți vor satisface pofta de dulciuri și îți vor hrăni corpul cu nutrienți spre deosebire de cantități uriașe de zahăr.
Fructe proaspete
Sunt bogate în minerale și vitamine care susțin funcțiile organismului. Caută orice fruct de sezon, fie că este vorba de cireșe, pere sau pepeni. Pentru că fructele nu au fost tratate sau depozitate, vor avea un gust mai bun și mai multe substanțe nutritive. Fructele congelate vor funcționa la fel de bine dacă cele proaspete nu sunt disponibile.
Vezi și: Diferențele nutriționale dintre alimentele proaspete și cele congelate. Care sunt mai sănătoase
Chipsuri de mere
Merele includ ingrediente naturale care pot ajuta la prevenirea diabetului, a bolilor de inimă și a unor forme de cancer. Încearcă să îți prepari propriile chipsuri crocante de mere pentru o variantă unică.
Tăie subțire și curăță de miez un măr. Împrăștie feliile pe o foaie de copt care a fost ușor unsă cu ulei, adaugă peste ele niște condimente pentru plăcintă cu mere și coace-le la 110 de grade timp de 45 de minute spre o oră. Apoi întoarce merele și continua să le coci până când se simt uscate. Așează-le imediat pe un grătar de răcire.
Iaurt grecesc
Anumite iaurturi aromatizate includ zahăr adăugat în cantități mai mari decât cele recomandate pentru o singură masă. O alternativă mai bună ar fi să amesteci ½ cană de iaurt grecesc simplu cu conținut scăzut de grăsime cu scorțișoară. Conform WebMD, acesta conține proteine pentru a te simți sătul mai mult timp și calciu pentru oase sănătoase. În plus, vei avea parte de probiotice - un tip de bacterii benefice pentru sănătatea intestinelor.
Ciocolată neagră
Ciocolata neagră 80% are doar două grame de zahăr într-o bucată de 14 grame. Nu-ți faceți griji, totuși; aroma este suficient de puternică și bogată pentru a-ti sătura pofta de dulce. În plus, ciocolata neagră este bogată în compuși vegetali numiți flavanoli, care pot ajuta la protejarea inimii. În loc să mesteci, încearcă să o lași să se topească treptat în gură. Ați putea descoperi că preferi aroma față de mestecat.
Vezi și: 6 condimente sănătoase urmate de 6 alegeri dăunătoare. Echilibrul între gust și sănătate
Fă-ți propriul smoothie
Majoritatea smoothie-urilor de fructe sunt destul de bogate în sare și zahăr. În schimb, mixează-ți propriul suc acasă, punând accent pe fructe. Într-un blender, combinați 170 de grame de iaurt grecesc simplu degresat, ½ cană de lapte degresat sau lapte vegetal neîndulcit și o cană de fructe proaspete sau congelate timp de cel puțin 30 de secunde.

Foto: Freepik @8photo
Fulgi de ovăz
Pentru un răsfăț zaharat care să te țină până la următoarea masă încearcă un mix de fulgi de ovăz. Ambalajele foarte decorate tind să includă mult zahăr, așa că este de preferat să ți le creezi singuri. Pregătește o porție de lapte degresat sau pe bază de plante pentru ovăzul tău cu fierbere rapidă. Apoi, adaugă ¼ de cană de fructe uscate, 1 lingură de sirop de arțar și un vârf de cuțit generos de scorțișoară sau condiment pentru plăcintă de dovleac.
Struguri congelați
Încearcă să mănânci struguri înghețați fără sâmburi ca o gustare în loc de înghețată în zilele călduroase. Aceștia vor deveni și mai delicioși dacă îi păstrați în congelator. Doar spală și uscucă niște ciorchini înainte de a-i pune pe o foaie de copt cu margini. Pune-i în congelator timp de una până la două ore, sau până când boabe devin crocante și înghețate.
Prăjitură de unt de arahide
Atunci când ai chef de o combinație de dulce și sărat, încearcă să adaugi câteva chipsuri de ciocolată neagră la o lingură de unt de arahide. Transferă amestecul pe o foaie de hârtie cerată, sigilează-o și păstrează-o în congelator. Vei obține în câteva ore un deliciu bogat în proteine și cu conținut scăzut de zahăr, care îndeplinește toate cerințele pentru o cupă de unt de arahide.
Cereale
Este o gustare delicioasă în orice moment al zilei. Servește-o cu lapte vegetal neîndulcit sau cu lapte cu conținut scăzut de grăsime. Asigură-te doar că cea pe care o alegi nu are mai mult de 6 grame de zahăr pe porție și că este făcută în întregime din cereale integrale. Vei avea parte de o gustare cu o mulțime de fibre, vitamine și minerale, pe lângă dulceață.
Split Banana
Cojește și taie o banană pe lungime pentru o gustare care seamănă cu o înghețată. Adaugă deasupra câteva migdale nesărate și o lingură de iaurt înghețat cu un conținut scăzut de grăsimi preferat. Această gustare are calciu, probiotice și proteine, în timp ce îți saturi nevoia de zahăr. În plus, vei obține acizi grași nesaturați sănătoși pentru inimă și potasiu.
Pe măsură ce ne apropiem de finalul explorării acestor 10 alternative de gustări sănătoase, este clar că gustul și plăcerea nu trebuie să sufere atunci când mâncăm sănătos. Fiecare gusare oferă un amestec excelent de nutriție și gust, de la ciocolata neagră și bogată până la prospețimea crocantă a fructelor proaspete. Prin urmare, fie că ai chef de o delicatesă crocantă sau cremoasă, ține cont de faptul că, indiferent de cât de mare este pofta pentru ceva dulce, sănătatea trebuie să fie prioritară.
-
-
-
Personalitatea influențează durata vieții și riscul de deces16.12.2025, 15:14
-
Ce trebuie să știi despre vaccinul anti-COVID16.12.2025, 14:25
-
Aumseqa, noul medicament pentru cancerul pulmonar, aproape de aprobare16.12.2025, 13:35
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
