Ce să mănânci când îți este poftă de ceva dulce. 10 idei pentru o alimentație mai sănătoasă. Nu conțin calorii goale

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
pofta de dulce Foto: Freepik
pofta de dulce Foto: Freepik

Descoperă opțiuni nutritive și delicioase care redefinesc arta gustărilor sănătoase, în loc să consumi dulciuri pline de zahăr.

Găsirea unor opțiuni sănătoase și totuși sățioase poate fi dificilă într-o lume în care selecțiile de gustări se înclină frecvent către cele procesate, dulci și sărate. Cu toate acestea, cu informațiile corecte, gustările pot fi transformate dintr-o plăcere vinovată într-un obicei benefic. Află mai multe despre 10 opțiuni de gustări apetisante care îți vor satisface pofta de dulciuri și îți vor hrăni corpul cu nutrienți spre deosebire de cantități uriașe de zahăr.

Fructe proaspete

Sunt bogate în minerale și vitamine care susțin funcțiile organismului. Caută orice fruct de sezon, fie că este vorba de cireșe, pere sau pepeni. Pentru că fructele nu au fost tratate sau depozitate, vor avea un gust mai bun și mai multe substanțe nutritive. Fructele congelate vor funcționa la fel de bine dacă cele proaspete nu sunt disponibile.

Vezi și: Diferențele nutriționale dintre alimentele proaspete și cele congelate. Care sunt mai sănătoase

Chipsuri de mere

Merele includ ingrediente naturale care pot ajuta la prevenirea diabetului, a bolilor de inimă și a unor forme de cancer. Încearcă să îți prepari propriile chipsuri crocante de mere pentru o variantă unică.

Tăie subțire și curăță de miez un măr. Împrăștie feliile pe o foaie de copt care a fost ușor unsă cu ulei, adaugă peste ele niște condimente pentru plăcintă cu mere și coace-le la 110 de grade timp de 45 de minute spre o oră. Apoi întoarce merele și continua să le coci până când se simt uscate. Așează-le imediat pe un grătar de răcire.

Iaurt grecesc

Anumite iaurturi aromatizate includ zahăr adăugat în cantități mai mari decât cele recomandate pentru o singură masă. O alternativă mai bună ar fi să amesteci ½ cană de iaurt grecesc simplu cu conținut scăzut de grăsime cu scorțișoară. Conform WebMD, acesta conține proteine pentru a te simți sătul mai mult timp și calciu pentru oase sănătoase. În plus, vei avea parte de probiotice - un tip de bacterii benefice pentru sănătatea intestinelor.

Ciocolată neagră

Ciocolata neagră 80% are doar două grame de zahăr într-o bucată de 14 grame. Nu-ți faceți griji, totuși; aroma este suficient de puternică și bogată pentru a-ti sătura pofta de dulce. În plus, ciocolata neagră este bogată în compuși vegetali numiți flavanoli, care pot ajuta la protejarea inimii. În loc să mesteci, încearcă să o lași să se topească treptat în gură. Ați putea descoperi că preferi aroma față de mestecat.

Vezi și: 6 condimente sănătoase urmate de 6 alegeri dăunătoare. Echilibrul între gust și sănătate

Fă-ți propriul smoothie

Majoritatea smoothie-urilor de fructe sunt destul de bogate în sare și zahăr. În schimb, mixează-ți propriul suc acasă, punând accent pe fructe. Într-un blender, combinați 170 de grame de iaurt grecesc simplu degresat, ½ cană de lapte degresat sau lapte vegetal neîndulcit și o cană de fructe proaspete sau congelate timp de cel puțin 30 de secunde.

Foto: Freepik @8photo

Fulgi de ovăz

Pentru un răsfăț zaharat care să te țină până la următoarea masă încearcă un mix de fulgi de ovăz. Ambalajele foarte decorate tind să includă mult zahăr, așa că este de preferat să ți le creezi singuri. Pregătește o porție de lapte degresat sau pe bază de plante pentru ovăzul tău cu fierbere rapidă. Apoi, adaugă ¼ de cană de fructe uscate, 1 lingură de sirop de arțar și un vârf de cuțit generos de scorțișoară sau condiment pentru plăcintă de dovleac.

Struguri congelați

Încearcă să mănânci struguri înghețați fără sâmburi ca o gustare în loc de înghețată în zilele călduroase. Aceștia vor deveni și mai delicioși dacă îi păstrați în congelator. Doar spală și uscucă niște ciorchini înainte de a-i pune pe o foaie de copt cu margini. Pune-i în congelator timp de una până la două ore, sau până când boabe devin crocante și înghețate.

Prăjitură de unt de arahide

Atunci când ai chef de o combinație de dulce și sărat, încearcă să adaugi câteva chipsuri de ciocolată neagră la o lingură de unt de arahide. Transferă amestecul pe o foaie de hârtie cerată, sigilează-o și păstrează-o în congelator. Vei obține în câteva ore un deliciu bogat în proteine și cu conținut scăzut de zahăr, care îndeplinește toate cerințele pentru o cupă de unt de arahide.

Cereale

Este o gustare delicioasă în orice moment al zilei. Servește-o cu lapte vegetal neîndulcit sau cu lapte cu conținut scăzut de grăsime. Asigură-te doar că cea pe care o alegi nu are mai mult de 6 grame de zahăr pe porție și că este făcută în întregime din cereale integrale. Vei avea parte de o gustare cu o mulțime de fibre, vitamine și minerale, pe lângă dulceață.

Split Banana

Cojește și taie o banană pe lungime pentru o gustare care seamănă cu o înghețată. Adaugă deasupra câteva migdale nesărate și o lingură de iaurt înghețat cu un conținut scăzut de grăsimi preferat. Această gustare are calciu, probiotice și proteine, în timp ce îți saturi nevoia de zahăr. În plus, vei obține acizi grași nesaturați sănătoși pentru inimă și potasiu.

Pe măsură ce ne apropiem de finalul explorării acestor 10 alternative de gustări sănătoase, este clar că gustul și plăcerea nu trebuie să sufere atunci când mâncăm sănătos. Fiecare gusare oferă un amestec excelent de nutriție și gust, de la ciocolata neagră și bogată până la prospețimea crocantă a fructelor proaspete. Prin urmare, fie că ai chef de o delicatesă crocantă sau cremoasă, ține cont de faptul că, indiferent de cât de mare este pofta pentru ceva dulce, sănătatea trebuie să fie prioritară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel