Ce se întâmplă când încălzești mâncarea în materialele plastice la cuptorul cu microunde. Ce substanțe sunt eliberate și care sunt riscurile

Monika Baciu |
Data publicării:
cuptorul cu microunde - FOTO: Freepik@rosshelenphoto
cuptorul cu microunde - FOTO: Freepik@rosshelenphoto

Ce se întâmplă când încălzești mâncarea în materialele plastice la cuptorul cu microunde. Există așa-numitul plastic ”sigur” care se poate încălzi în cuptorul cu microunde, dar totuși ce se întâmplă în acel moment.

Ce se întâmplă când încălzești mâncarea în materialele plastice la cuptorul cu microunde. Încălzirea cu microunde a materialelor plastice ”sigure” poate elibera miliarde de particule, avertizează oamenii de știință.

Miliarde de particule de dimensiuni nanometrice pot fi eliberate din recipientele de plastic în alimentele pe care le conțin atunci când sunt încălzite la microunde, arată un nou studiu.

O echipă de la Universitatea Nebraska-Lincoln din SUA a efectuat experimente folosind recipiente pentru alimente pentru copii fabricate din polipropilenă și polietilenă, ambele aprobate ca fiind sigure de către autoritățile de reglementare de la Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA), potrivit Science Alert.

Vezi și: De ce nu este bine să sari peste un periaj dentar. Detaliul dezgustător care te va pune pe gânduri

Ce se întâmplă când încălzești mâncarea în recipiente de plastic

După ce au fost încălzite timp de trei minute într-un cuptor cu microunde de 1.000 de wați, o varietate de lichide introduse în recipiente au fost analizate pentru a găsi microplastice (cu un diametru de cel puțin 1/1.000 de milimetru) și nanoplastice (chiar mai mici).

Numărul de particule a variat, dar cercetătorii au estimat că 4,22 milioane de microplastice și 2,11 miliarde de particule nanoplastice din doar un centimetru pătrat de plastic ar putea fi eliberate în timpul celor trei minute de încălzire cu microunde.

”Atunci când consumăm anumite alimente, suntem în general informați sau avem o idee despre conținutul lor caloric, nivelul de zahăr, alte substanțe nutritive. Cred că este la fel de important să fim conștienți de numărul de particule de plastic prezente în alimentele noastre”, spune inginerul civil și de mediu Kazi Albab Hussain, de la Universitatea din Nebraska-Lincoln.

Vezi și: Ce droguri au fost găsite la UNTOLD și ce efecte dau. Medicamente cu prescripție medicală, folosite de tineri. Cristian Paparau: Creează o distorsiune a percepției

Care sunt alimentele cu cele mai mari riscuri

Încălzirea la microunde a apei sau a produselor lactate în interiorul produselor din polipropilenă sau polietilenă este susceptibilă de a furniza cele mai mari concentrații relative de plastic, au arătat cercetătorii. De asemenea, au fost eliberate particule și atunci când alimentele și băuturile au fost refrigerate și depozitate la temperatura camerei, dar în număr semnificativ mai mic.

Ceea ce nu este clar în acest moment este ce ne fac aceste particule microscopice de plastic. Studiile au arătat că acestea pot fi potențial dăunătoare pentru intestin și pentru procesele biologice cheie, dar este un domeniu de care oamenii de știință nu sunt siguri.

Totuși, este probabil sigur să spunem că, cu cât ingerăm mai puțin plastic, cu atât mai bine. Celulele renale embrionare cultivate de cercetători și expuse la particule de plastic la niveluri de concentrații eliberate de containere timp de mai multe zile au dezvăluit un potențial îngrijorător.

Vezi și: Mușcătura de viperă: ghid de supraviețuire. Ciuhodaru: E singurul tratament eficient. Toți ar trebui să știm să facem asta, face diferența între viață și moarte

Echipa a constatat că 77% dintre celulele renale expuse la cele mai ridicate niveluri de plastic au fost ucise. Deși acest lucru nu înseamnă că proprii noștri rinichi ar fi neapărat expuși în mod direct la astfel de concentrații, ne dă o idee despre potențiala toxicitate a acestor microplastice și nanoplastice - în special în organismele în curs de dezvoltare.

Deși vor fi necesare cercetări și teste mai detaliate pentru a stabili cât de dăunătoare pot fi aceste particule de plastic odată ce intră în organism, este clar că este o problemă care trebuie investigată. Dependența noastră de plastic ar putea provoca daune semnificative în ceea ce privește ceea ce introducem în corpurile noastre.

”Trebuie să găsim polimeri care să elibereze mai puține particule. Am speranța că va veni o zi în care aceste produse vor afișa etichete pe care scrie ”fără microplastice” sau ”fără nanoplastice””, spune Hussain.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel