Ce se întâmplă dacă mănânci prea multă sare. Regula de aur pentru a determina dacă un aliment conține prea multă sare

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Ce se intampla daca mananci prea multa sare Foto: Freepik @8photo
Ce se intampla daca mananci prea multa sare Foto: Freepik @8photo

Ce se întâmplă dacă mănânci prea multă sare. Află care sunt efectele pe termen scurt și lung ale unei diete bogate în sare.

Sarea este o sursă bună de sodiu, un mineral esențial pentru organism. Cu toate acestea, dacă o persoană consumă prea multă sare, ea poate fi expusă riscului de a suferi de anumite afecțiuni, inclusiv insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral. În cazuri rare, o persoană poate suferi o supradoză fatală de sare.

Sarea este prezentă într-o gamă largă de alimente și băuturi. Aceasta poate să apară în mod natural în anumite alimente sau producătorii pot adăuga sare în timpul procesului de producție.

Consumul de prea multă sare la o singură masă, sau pe parcursul unei zile, poate avea câteva consecințe pe termen scurt.

Retenția de apă

Inițial, este posibil să te confrunți cu balonare sau umflături. Acest lucru se întâmplă deoarece rinichii tăi doresc să mențină raportul dintre sodiu și apă din corpul tău la un anumit nivel. Ei fac acest lucru reținând mai multă apă pentru a compensa sodiul suplimentar pe care l-ai consumat.

Este posibil să ai umflături ca urmare a acestei retenții de apă crescute, în special la nivelul mâinilor și picioarelor, și este posibil să cântărești mai mult decât de obicei.

Vezi și: Pietrele la rinichi: cauze, simptome, tratament. Dr. Mihai Dobra: De la nimic până la a scoate un rinichi!

Tensiune arterială crescută

O masă bogată în sare poate crește, de asemenea, cantitatea de sânge care trece prin arterele și vasele de sânge. Tensiunea arterială poate crește momentan ca urmare a acestui fapt.

Cu toate acestea, nu toată lumea ar putea simți aceste efecte. De exemplu, studiile indică faptul că persoanele care au o rezistență crescută la sare ar putea să nu observe o creștere a tensiunii arteriale în urma unor mese bogate în sare.

Se crede, de asemenea,  că hormonii și genetica joacă un rol în sensibilitatea unei persoane la sare. Dietele bogate în sare pot crește tensiunea arterială, acest efect poate fi amplificat de îmbătrânire și obezitate.

Acești factori ar putea explica de ce nu tuturor le crește tensiunea arterială atunci când mănâncă o dietă bogată în sare.

Senzație de sete crescută

De asemenea, este posibil să ai sete extremă sau gura uscată după ce ai mâncat o masă sărată. Un alt mod prin care organismul tău încearcă să echilibreze raportul sodiu-apă este încurajându-te să bei.

Este posibil să urinezii mai frecvent decât de obicei ca urmare a creșterii ulterioare a aportului de lichide. Pe de altă parte, deshidratarea după ce ai consumat cantități mari de sare poate duce la hipernatremie, o afecțiune în care nivelul de sodiu din corp crește peste un nivel sigur.

Apa poate încerca să dilueze excesul de sodiu din sângele tău prin scurgerea din celule dacă aveți hipernatremie. Această schimbare de lichid poate provoca comă, convulsii, confuzie și chiar moartea dacă nu este tratată, conform Healthline.

Foto: Freepik @Racool_studio

Consumul unei cantități prea mari de sare pe o perioadă lungă de timp poate atrage după sine mai multe probleme de sănătate.

Tensiune arterială pe termen lung

Potrivit cercetărilor, o dietă bogată în sare poate crește semnificativ nivelul tensiunii arteriale. Dimpotrivă, reducerea cantității de sare din alimentație poate contribui la scăderea tensiunii arteriale.

De exemplu, potrivit a două analize ample, o reducere zilnică de 4,4 grame de sare poate reduce tensiunea arterială cu până la 4,18 mm Hg și, respectiv, 2,06 mm Hg, în ceea ce privește valorile sistolice și diastolice.

Spre deosebire de persoanele a căror tensiune arterială se afla în limitele normale, cele care aveau tensiune arterială ridicată au înregistrat reduceri de aproape două ori mai mari.

În plus, se crede că cei care sunt sensibili la sare vor resimți aceste efecte la un nivel mult mai ridicat decât persoanele nesensibile. De asemenea, se crede că efectele dietelor bogate în sare asupra tensiunii arteriale sunt amplificate de obezitate și de îmbătrânire.

Nu rata: Cauzele pentru care te trezești noaptea. Rolul pe care îl are depresia și anxietatea în calitatea somnului

Crește riscul de cancer ls stomac

Numeroase studii asociază un risc crescut de cancer de stomac cu o dietă bogată în sare. Potrivit unei analize la care au participat peste 268.000 de persoane, persoanele care consumă 3 grame de sare în medie pe zi pot avea cu până la 68% mai multe șanse de a dezvolta cancer la stomac decât persoanele care consumă 1 gram de sare în medie pe zi.

Potrivit unui alt studiu, cei care consumă multă sare pot fi de două ori mai predispuși să dezvolte cancer la stomac decât cei care consumă mai puțină. Cu toate acestea, nu este clar din acest studiu ce anume constituie un consum mare sau mic de sare.

Mecanismul exact prin care sarea previne cancerul de stomac este necunoscut. Dar, potrivit experților, dietele bogate în sare pot crește riscul unei persoane de cancer de stomac prin provocarea de ulcere sau inflamații ale mucoasei stomacale.

Poate crește riscul de boli ale inimii

Este încă discutabil dacă există o legătură între dietele bogate în sare, bolile de inimă și mortalitatea timpurie.

Potrivit anumitor cercetări, consumul de multă sare poate crește tensiunea arterială și poate provoca rigidizarea arterelor și a vaselor de sânge. Aceste modificări ar putea duce, prin urmare, la un risc crescut de boli de inimă și de mortalitate timpurie.

De exemplu, un studiu efectuat pe o perioadă de 20 de ani a constatat că ratele de mortalitate ale participanților au fost cele mai scăzute la cei care au consumat mai puțin de 5,8 grame de sare pe zi și cele mai ridicate la cei care au consumat mai mult de 15 grame de sare pe zi.

Alții, pe de altă parte, susțin că dietele sărace în sare pot crește de fapt riscul de boli de inimă și de deces, în timp ce dietele bogate în sare nu au niciun efect asupra longevității sau sănătății inimii.

Aceste constatări inconsecvente ale studiilor ar putea fi atribuite variațiilor în ceea ce privește designul studiului, tehnicile de estimare a aportului de sodiu și caracteristicile participanților, cum ar fi greutatea, sensibilitatea la sare și orice alte probleme de sănătate cu care s-ar putea confrunta participanții.

Deși este posibil ca nu toți cei care consumă cantități excesive de sare să aibă un risc crescut de boli de inimă sau de a muri de tineri, sunt necesare mai multe cercetări înainte de a se putea trage concluzii ferme.

Supradozaj de sare

Deoarece supradozele fatale de sare necesită un consum de sare la niveluri apropiate de 0,5-1 gram pe kilogram de greutate corporală, acestea sunt neobișnuite. Pentru o persoană care cântărește 70 kg, acest lucru ar fi echivalent cu 35-70 de grame de sare (2-4 linguri).

Consumul regulat a mai mult de 10 grame de sodiu pe zi poate avea consecințe mortale pentru persoanele cu insuficiență cardiacă, boli de ficat sau boli de rinichi. Acest lucru este aproximativ egal cu 25 de grame de sare.

Potrivit cercetărilor, o persoană obișnuită consumă în prezent între 9 și 12 grame de sare zilnic, majoritatea acestui aport fiind reprezentat de alimentele procesate.

În schimb, majoritatea autorităților din domeniul sănătății recomandă persoanelor să nu consume mai mult de 1.500-2.300 mg de sodiu zilnic. Acest lucru echivalează cu 3,8-5,8 grame, sau 2/3-1 lingurițe de sare pe zi.

Un sfat extrem de bun este ca atunci când îți faci cumpărăturile să citești eticheta pentru conținutul de sare. Daca produsul respectiv depășește 1,5 grame de sare la 100 de grame atunci acela este un aliment bogat în sare. În schimb, dacă produsul are mai puțin de 0,3 grame de sare la 100 de grame atunci poți spune că acel aliment este scăzut în cantitatea de sare.

Ce să faci când mănânci prea multă sare

Îți poți ajuta organismul să compenseze o masă bogată în sare în câteva moduri.

În primul rând, pentru a-ți ajuta organismul să revină la raportul ideal sodiu-apă, asigură-te că bei suficientă apă.

O altă opțiune este să încerci să mănânci alimente bogate în potasiu, cum ar fi produsele lactate, fructele, legumele, leguminoasele, nucile și semințele. Potasiul este unul dintre nutrienții esențiali pentru păstrarea echilibrului de lichide din corpul tău, alături de sodiu.

Dietele bogate în potasiu pot fi capabile să atenueze unele dintre efectele negative ale dietelor bogate în sodiu. În schimb, sensibilitatea unei persoane la sare poate crește în cazul unei diete sărace în potasiu. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a valida acest lucru.

În cele din urmă, ai putea încerca să reduci cantitatea de sare pe care o consumi la alte mese. Amintește-ți că 77-80% din sarea pe care o consumai provine din mâncarea servită în oraș sau din alimentele procesate.

Prin urmare, cel mai bun lucru atunci când încerci să reduci cantitatea de sare este, probabil, să îți concentrați eforturile asupra consumului de alimente mai proaspete și minim procesate.

O dietă bogată în sare poate duce la o serie de probleme. Efectele secundare pe termen scurt ar putea include setea extremă, balonarea și o scurtă creștere a tensiunii arteriale. În circumstanțe extreme, se poate ajunge și la hipernatremie, care poate fi letală fără tratament.

Dietele bogate în sodiu au potențialul de a crește tensiunea arterială în timp și de a crește riscul de boli de inimă, de cancer la stomac și de deces prematur. Pentru a afla dacă aceste efecte sunt valabile pentru toată lumea, sunt necesare mai multe cercetări.

O dietă bogată în sare poate avea un impact mai negativ asupra unor persoane decât asupra altora. Încearcă să consumi mai multă apă, alimente bogate în potasiu și să consumi mai puțină sare la alte mese pentru a compensa o masă cu un conținut ridicat de sare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel