Ce se întâmplă în corp dacă nivelul de calciu scade: un medic arată cum recunoști simptomele hipocalcemiei

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Iată ce se întâmplă în organism atunci când nivelul de calciu scade prea mult. Un medic explică pe înțelesul tuturor.

Medicul Vasi Rădulescu a explicat pe blogul său personal ce se întâmplă în organism atunci când nivelul de calciu scade prea mult. De asemenea, el a arătat care sunt simptomele hipocalcemiei.

Iată ce a scris el:

„Hipocalcemia, cunoscută și sub numele de boala deficitului de calciu, apare atunci când sângele are un nivel scăzut de calciu. O deficiență de calciu pe termen lung poate duce la modificări dentare, cataractă, alterări la nivelul creierului și osteoporoză, care face ca oasele să devină fragile. O deficiență de calciu poate să nu provoace niciun simptom timpuriu. De obicei, este ușoară, dar, fără tratament, poate deveni amenințătoare pentru viață.

Care sunt simptomele deficitului de calciu

Calciul este esențial pentru multe funcții corporale, astfel încât o deficiență poate avea efecte pe scară largă, inclusiv asupra mușchilor, oaselor și dinților, precum și asupra sănătății mintale.

Dacă un aport alimentar scăzut este responsabil pentru deficiență, de obicei nu există simptome timpurii. Pe termen mai lung, o persoană poate prezenta osteopenie, sau densitate osoasă scăzută. Fără tratament, aceasta poate duce la osteoporoză, sau oase fragile.

Cu toate acestea, dieta nu este, de obicei, responsabilă – o deficiență de calciu rezultă în primul rând din probleme de sănătate sau tratamente, cum ar fi insuficiența renală, îndepărtarea stomacului sau utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi diureticele.

Probleme musculare
O persoană cu deficiență de calciu poate prezenta:
- dureri musculare, crampe și spasme musculare
- dureri în coapse și brațe atunci când merge sau se mișcă
- amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor, brațelor, picioarelor și picioarelor, precum și în jurul gurii
Aceste simptome pot apărea și dispărea, dar nu tind să dispară odată cu activitatea.

Senzațiile mai extreme pot indica o deficiență mai severă, care poate duce, de asemenea, la:
- convulsii
- aritmii
- moarte
- oboseală extremă
Nivelurile scăzute de calciu pot provoca oboseală extremă, care implică o lipsă de energie și o senzație generală de lene. De asemenea, poate duce la insomnie.

Oboseala asociată cu o deficiență de calciu poate implica, de asemenea, amețeli și ceață cerebrală – caracterizată prin lipsa de concentrare, uitare și confuzie.

Simptomele unghiilor și ale pielii:
- piele uscată
- unghii uscate, rupte sau fragile
- păr aspru
- alopecie, ceea ce face ca părul să cadă pe alocuri
- eczeme, sau inflamații ale pielii care pot duce la mâncărimi sau pete uscate
- psoriazis
- Osteopenie și osteoporoză

Oasele stochează bine calciul, dar au nevoie de niveluri ridicate pentru a rămâne puternice. Atunci când nivelurile generale de calciu sunt scăzute, organismul poate deturna o parte din calciu din oase, făcându-le fragile și predispuse la leziuni.

În timp, a avea prea puțin calciu poate provoca osteopenie, o reducere a densității minerale a oaselor. Acest lucru poate duce la osteoporoză, care face ca oasele să se subțieze și să devină vulnerabile la fracturi, precum și la dureri și probleme de postură. Poate dura ani de zile pentru ca osteoporoza și alte complicații ale unei deficiențe de calciu să se dezvolte.

Sindromul premenstrual sever

Nivelurile scăzute de calciu au fost legate de sindromul premenstrual sever (PMS).
Participanții la un studiu din 2017 au raportat o stare de spirit îmbunătățită și rate reduse de retenție de lichide după ce au luat 500 de miligrame (mg) de calciu zilnic timp de 2 luni.

În 2019, cercetătorii au concluzionat că nivelurile scăzute de vitamina D și calciu din a doua jumătate a ciclului menstrual ar putea contribui la simptomele sindromului premenstrual.

Probleme dentare
Atunci când organismul duce lipsă de calciu, acesta îl extrage din surse precum dinții. Acest lucru poate duce la probleme dentare, inclusiv:

- carii dentare
- dinți fragili
- gingii iritate
- rădăcini slabe ale dinților
De asemenea, o deficiență de calciu la un sugar poate afecta dezvoltarea dinților.

Depresia
Unele dovezi sugerează că deficiența de calciu poate fi legată de tulburările de dispoziție, inclusiv depresia, deși confirmarea acestui lucru va necesita cercetări suplimentare.

Oricine suspectează că o deficiență de calciu contribuie la simptomele depresiei ar trebui să consulte un medic. După ce verifică nivelul de calciu al persoanei, medicul poate recomanda un supliment de calciu.

Este frecventă boala deficitului de calciu?

Deși experții în sănătate nu au stabilit încă exact cât de frecventă este această deficiență, grupurile cu un risc mai mare includ:

- persoanele aflate la postmenopauză
- persoanele cu amenoree, adică absența menstruației
- persoanele cu intoleranță la lactoză
- persoanele care au o dietă vegetariană sau vegană

În Statele Unite, femeile mai mari de 4 ani, în special cele adolescente, și bărbații cu vârste cuprinse între 9 și 18 ani sau mai mari de 51 de ani pot avea, de asemenea, un risc mai mare de a avea o deficiență.

Potrivit estimărilor publicate în 2015, 3,5 miliarde de persoane din întreaga lume sunt expuse riscului unei carențe de calciu, din cauza unui aport alimentar scăzut.

Între timp, în 2013, cercetătorii din Marea Britanie au raportat că deficiența de calciu este încă frecventă în rândul persoanelor cu boli cronice.

Trei ani mai târziu, cercetătorii din Pakistan au raportat că, dintre 252 de participante de sex feminin cu vârste cuprinse între 18 și 51 de ani, 41% au raportat deficiențe de calciu și vitamina D, iar 78% au raportat simptome compatibile cu aceste deficiențe, inclusiv dureri la nivelul spatelui, picioarelor și articulațiilor.

În general, este mai puțin probabil ca femeile să obțină suficient calciu din dieta lor decât bărbații. Multe femele au niveluri scăzute fără să știe acest lucru.

Complicații

Deficiența de calciu a fost legată de:
- probleme dentare
- depresie
- diverse afecțiuni ale pielii
- dureri articulare și musculare cronice
- fracturi
- convulsii
- handicap

Tratament și prevenire

Cel mai sigur și mai simplu mod de a trata sau de a preveni o deficiență de calciu este de a adăuga mai mult calciu în alimentație.

Unele alimente bogate în calciu includ:
- produse lactate, cum ar fi laptele, brânza și iaurtul
- fasole
- smochine
- broccoli
- tofu
- lapte de soia
- spanac
- cereale îmbogățite
- nuci și semințe, inclusiv migdale și semințe de susan

Înainte de a lua suplimente de calciu, discutați cu un medic. Administrarea unei cantități prea mari de calciu, o problemă numită hipercalcemie, poate crește riscul de boli cardiovasculare, pietre la rinichi și alte probleme grave de sănătate. Atunci când o deficiență este severă sau când suplimentele și ajustările dietetice nu obțin rezultate suficiente, un medic poate prescrie injecții cu calciu.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel