Ce trebuie să știi despre alimentele conservate. Cât de sănătoase sunt față de cele proaspete

Monika Baciu |
Data publicării:
alimentele conservate - FOTO: Freepik
alimentele conservate - FOTO: Freepik

Ce trebuie să știi despre alimentele conservate. Cât de proaspete sunt față de cele congelate. Un anumit tip de aliment conservat conține o cantitate mai impresionantă de nutrienți decât varianta proaspătă.

Un expert laudă alimentele conservate. Epidemiologul susține că acestea ar putea reduce riscul de accident vascular cerebral, cancer și boli de inimă.

Epidemiologul și profesorul Tim Spector își îndeamnă urmăritorii să nu fie "snobi alimentari", după ce a lăudat alimentele conservate și congelate pentru a fi uneori mai bogate din punct de vedere nutrițional decât omologii lor proaspeți. 

AVC-ul, cancerul și bolile de inimă, cele mai frecvente

Accidentul vascular cerebral, cancerul și bolile de inimă sunt enumerate printre cele cinci cauze majore de deces la nivel global. Desigur, există o serie de factori care pot cauza aceste probleme de sănătate majore - inclusiv fumatul, lipsa de activitate fizică și chiar stresul.

Cu toate acestea, alimentația joacă și ea un rol important în creșterea sau reducerea șanselor noastre de a ne confrunta cu complicații. Un expert a lăudat un fruct conservat obișnuit pentru a lupta împotriva acestor boli.

Vezi și: Simptomele banale ale cancerului anal. Hemoroizii, mâncărimile în zona anală sau sângerările, semnale de alarmă

Alimentele conservate care conțin mai mulți nutrienți decât cele proaspete

Tim Spector este epidemiolog și profesor la King's College London. Oamenii de știință și-a îndemnat recent urmăritorii de pe Instagram să nu fie "snobi alimentari", arătând că anumite legume precum mazărea păstrează de fapt mai multă vitamina C decât omologii lor proaspeți.

Spanacul este un alt exemplu de cum alimentele congelate pot fi de fapt o alternativă mai bună, deoarece conțin adesea mai puțini oxalați, care pot ajuta la absorbția fierului.

Spector a lăudat roșiile ca fiind o "sursă majoră" de licopen - o formă de carotenă "care a fost legată de reducerea riscului de accident vascular cerebral, boli de inimă și cancer. În mod od interesant, există mai mult licopen în roșiile conservate decât în cele proaspete", potrivit Mirror.

Vezi și: Menopauza, simptome normale, dar trecute cu vederea. De ce sunt ignorate

Spector a menționat o revizuire sistematică care a implicat peste 26.000 de participanți și a constatat că "consumul total mai mare de roșii a fost asociat cu un risc redus de cancer de prostată".

Alimente conservate - FOTO: Freepik@azerbaijan_stockers

Cu toate acestea, cercetătorii spun că această legătură s-a stabilit în mod specific în ceea ce privește "alimentele din roșii, roșiile gătite și sosurile de roșii". Nu s-au găsit asocieri pentru roșiile crude.

Un alt studiu a concluzionat că consumul ridicat sau concentrația serică ridicată de licopen sunt asociate cu reduceri semnificative ale riscului de accident vascular cerebral (26%), mortalitate (37%) și boli de inimă (14%). O revizuire sistematică mai recentă publicată în 2022 a analizat 72 de studii umane și animale privind licopenul.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă iei medicamente înainte de culcare. Cum îți afectează somnul

S-a constatat că 70% dintre studii confirmă "diverse proprietăți anticancerigene ale licopenului". 20 de lucrări s-au ocupat de riscul de cancer de prostată la oameni, iar majoritatea au confirmat "activitatea antitumorală a licopenului". Studiile asupra animalelor au avut rezultate neconcludente.

Licopenul, beneficii

Licopenul este un compus antioxidant care face parte din clasa carotenoidelor și este responsabil pentru culoarea roșie sau roz a unor fructe și legume, cum ar fi roșiile, pepenele roșu și guava. Acest compus a fost asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate.

Licopenul acționează ca un antioxidant puternic, protejând celulele împotriva stresului oxidativ și a radicalilor liberi. Aceasta poate contribui la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare și cancerul.

Studiile au arătat că licopenul poate avea un efect protector împotriva anumitor tipuri de cancer, în special cel de prostată, colon, plămâni și sân. Totuși, mai multe cercetări sunt necesare pentru a confirma aceste beneficii.

Licopenul poate contribui la reducerea riscului de degenerescență maculară, o afecțiune oculară care poate duce la pierderea vederii.

Consumul regulat de licopen poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL (colesterolul "rău") și poate avea beneficii asupra tensiunii arteriale, contribuind astfel la sănătatea cardiovasculară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel