Ce trebuie să știi despre tipul de cancer care l-a răpus pe actorul din ”Black Panther”

DCMedical Team |
Data publicării:
EXCLUSIV

Chadwick Boseman, actorul care a interpretat rolul principal din filmul ”Black Panther”, a murit de cancer de colon.

DC Medical vă prezintă simptomele și factorii de risc ai cancerului de colon, boala care l-a răspus de actorul de 43 de ani, Chadwick Boseman, celebru și pentru rolul din ”Black Panther”.

Potrivit specialiștilor, semnele și simptomele cancerului de colon tind să nu fie specifice. Cu alte cuvinte, semnele și simptomele pot apărea din cauza mai multor condiții diferite. Când cancerul de colon este detectat în stadiile incipiente, este posibil să nu fi provocat nici măcar simptome. Simptomele pot varia, de asemenea, în funcție de locația specifică din colonul unde este localizată tumora. Unele simptome și semne ale cancerului de colon sunt: sângerare rectală sau sânge în scaun, scaun de culoare închisă, schimbarea obiceiurilor intestinale, modificarea consistenței scaunului, constipație, diaree. Mai multe puteți citi, AICI.

Factorii de risc. „În ultima perioada există o creștere a incidenței acestui tip de cancer, în special în țările dezvoltate, care se datorează în mare parte obiceiurilor alimentare proaste dar și factorilor de risc cum ar fi fumatul, consumului de băuturi alcoolice, obezității sau sedentarismului", arată Dr Dan Bobeică, medic specialist gastroenterologie. Când vine vorba de cancerul de colon, contează în mod principal anumiți factori care cresc, fiecare, riscul de apariție. „Dintre factorii de risc implicați în apariția lui sunt: istoricul familial de cancer de colon, anumite afecțiuni ereditare cum ar fi sindromul Lynch și polipoza familială adenomatoasă, bolile inflamatorii cronice precum boală Crohn și colita ulcerativă, diabetul, dieta săracă în fibre și bogată în grăsimi, consumul de alcool sau fumatul", spune gastroenterologul.

Ce ne protejează împotriva acestui tip de cancer? „Activitatea fizică regulată, dietă bogată în fructe, legume, fibre și săracă în grăsimi, conservanți și carne roșie sau anumite medicamente cum ar fi aspirina sau suplimentele alimentare pe baza de calciu și vitamina D", arată medicul.

Când ar trebui să ne îngrijorăm? „Atunci când apar simptome de alarmă precum scăderea ponderală involuntară, dispariția poftei de mâncare, apariția tulburărilor de tranzit sau a scaunelor cu sânge. Totodată, prezența anemiei feriprive pe analizele de laborator este un semn de alarmă și ar trebui investigată de medicul gastroenterolog", spune Dr Dan Bobeică. Mai multe puteți citi, AICI.

Dr Gabriel Mitulescu, doctor în Științe Medicale, medic primar chirurgie generală și chirurgie oncologică, colaborator al Spitalului Clinic Sanador, spune că investigația care ne ajută să evităm cancerul de colon este colonoscopia. „Dacă s-ar face sistematic colonoscopie și acei polipi care dau 95-98% din cancerele de colon ar fi extirpați odată cu colonoscopia, de către medicul gastroenterolog, acel pacient nu s-ar mai întâlni cu chirurgul oncolog niciodată”, a punctat dr Gabriel Mitulescu. Mai multe puteți citi AICI. Recomandările OMS spun că această investigație se face cam la 8-10 ani dacă pacientul nu are factori de risc deosebiți. Dacă are o rudă de gradul 1 cu cancer de colon, intervalul scade la 5 ani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel