Ceaiul care ameliorează răul de mișcare și greața. Combate inflamația, bolile degenerative și menține sănătatea inimii și a creierului
Ceaiul care ameliorează răul de mișcare și greața. Care sunt compușii bioactivi responsabili pentru beneficiile aduse sănătății.
De mii de ani, oamenii au folosit ghimbirul pentru a vindeca bolile și pentru a da mâncării o aromă ușor picantă. Ghimbirul este un membru al familiei de plante Zingiberaceae și este originar din Asia. Rădăcina sau tulpina sa comestibilă este folosită în mod obișnuit de oameni în diverse preparate.
În plus, este un remediu vechi pe bază de plante care a fost folosit pentru a trata o varietate de boli, cum ar fi diabetul, artrita, tusea, răceala și greața.
În medicina populară, ghimbirul este folosit sub mai multe forme, inclusiv ceaiul făcut din rădăcină. Unul dintre cele mai utilizate ingrediente din lume, ghimbirul este un condiment și o plantă medicinală.
Medicina populară îl folosește frecvent pentru a trata o varietate de boli, inclusiv gripa și tusea. Din punct de vedere istoric, a fost utilziatt într-o varietate de moduri, cum ar fi:
- Proaspăt
- Murat
- Pudră
- Uscat
- Confiat
- Conservat
- Cristalizat
De asemenea, poate fi găsit în diverse formate mai prelucrate, inclusiv:
- Capsule
- Tincturi
- Extracte
- Tablete
- Ceai
Rădăcina decojită se fierbe în lapte sau apă pentru a face ceai de ghimbir, aproximativ 1-4% din aceasta este alcătuită din uleiuri și compuși care dau ghimbirului gustul și aroma sa distinctă.
Doi dintre acești compuși - gingerolul și shogaolul - sunt considerați principalele componente bioactive ale ghimbirului. Aceasta înseamnă că ei sunt cei care se află în spatele majorității beneficiilor pentru sănătate ale ghimbirului și ale ceaiului de ghimbir.
Iată doar câteva dintre beneficiile cunoscute și potențiale ale ceaiului de ghimbir.
1. Poate ameliora răul de mișcare
Potrivit medicinei tradiționale, consumul de ceai de ghimbir poate atenua simptomele răului de mișcare, cum ar fi greața, vertijul și frisoanele.
Un grup de 80 de cadeți de marină, care nu erau obișnuiți să navigheze în ape agitate, au participat la un studiu din 1988, care a constatat că cei care au luat un gram de ghimbir sub formă de pulbere au avut mai puține vărsături și transpirații reci.
Deși mecanismul exact de acțiune al ghimbirului rămâne necunoscut cercetătorilor, unii au propus că anumiți compuși din ghimbir inhibă un receptor cerebral important pentru centrul de vărsături din creier.
Vezi și: De ce sunt câinii buni cu oamenii. Ce impact are câinele tău asupra sănătății
2. Poate ameliora grețurile de dimineață sau de chimioterapie
Potrivit unor experți, gingerolii găsiți în ghimbir pot ajuta la reducerea grețurilor provocate de chimioterapie, intervenții chirurgicale sau sarcină.
Cercetătorii au emis ipoteza conform căreia ghimbirul ar putea oferi un substitut rentabil și sigur pentru medicamentele convenționale împotriva grețurilor la pacienții care urmează un tratament de chimioterapie sau care sunt însărcinate și care nu pot lua medicamente convenționale.
Într-un studiu la care au participat 92 de femei, s-a constatat că ghimbirul este mai eficient decât un medicament standard în prevenirea grețurilor și vărsăturilor postoperatorii provocate de anestezia generală.
Cu toate acestea, înainte de a utiliza ghimbirul după o intervenție chirurgicală, asigurați-vă că consultați un furnizor de servicii medicale. Acesta ar putea preveni coagularea sângelui, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin acest lucru, iar efectele sale sunt încă în curs de descoperire.
3. Poate ajuta la gestionarea tensiunii arteriale și susține sănătatea inimii
Cercetările sugerează că consumul de ghimbir în doze zilnice de 2-6 grame poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă.
Ghimbirul poate face acest lucru prin:
- Scăzând tensiunea arterială
- Scăderea colesterolului
- Ajutând la prevenirea atacurilor de cord
- Ameliorarea arsurilor la stomac
- Ajutând la prevenirea formării de cheaguri de sânge
- Îmbunătățirea circulației sângelui
4. Poate ajuta la gestionarea greutății și a nivelului de zahăr din sânge
O mulțime de cercetări arată că consumul de ghimbir are efecte benefice asupra gestionării greutății și a nivelului de zahăr din sânge.
Cercetările sugerează că ghimbirul poate ajuta la gestionarea greutății corporale de:
- Creșterea termogenezei (producerea de căldură de către corpul tău) care ajută la arderea grăsimilor
- Creșterea descompunerii grăsimilor pentru energie
- Inhibarea depozitării și absorbției grăsimilor
- Ajutând la controlul apetitului
Ghimbirul poate ajuta, de asemenea, persoanele cu diabet de tip 2 și obezitate să își gestioneze glicemia prin scăderea trigliceridelor, a hemoglobinei A1C și a nivelului de insulină la post. Un indicator al nivelului de zahăr din sânge pe parcursul ultimelor două-trei luni este hemoglobina A1C.
5. Poate ameliora durerea și inflamația
Știința susține acum utilizarea ghimbirului, un remediu pentru inflamații care este folosit de secole.
Gingerol și shogaol, doi compuși care se găsesc în ghimbir, au demonstrat în studii că ajută la scăderea producției de markeri pro-inflamatori.
Oamenii au cercetat în mod special capacitatea ghimbirului de a reduce durerea de osteoartrită a genunchiului, conform Healthline.
Consumul ceai de ghimbir la începutul ciclului menstrual poate ajuta, de asemenea, la reducerea crampelor. Studiile indică faptul că ar putea fi la fel de eficient ca și analgezicele eliberate fără prescripție medicală, dacă nu chiar mai mult.
6. Poate avea proprietăți de combatere a cancerului
Datorită concentrației ridicate de gingerol și shogaol din acesta, studiile au sugerat chiar că ghimbirul poate ajuta la prevenirea cancerului.
Compușii gingerol și shogaol pot ajuta la prevenirea și tratarea cancerului, provocând moartea celulelor și împiedicând creșterea și înmulțirea celulelor canceroase, conform studiilor efectuate în eprubete
Ghimbirul ar putea avea un impact asupra unei varietăți de tipuri de celule canceroase, inclusiv cele din pancreas, colon, cancer colorectal, ovarian, de prostată și pulmonar, conform altor studii în eprubetă.
Acestea fiind spuse, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina modul în care ghimbirul și ceaiul de ghimbir afectează cancerul la oameni.
7. Poate proteja creierul
Cercetătorii au examinat proprietățile protectoare ale ghimbirului împotriva inflamației și a stresului oxidativ, doi factori de risc majori pentru apariția bolilor degenerative ale creierului, cum ar fi Alzheimer.
Datorită calităților lor antioxidante, studiile efectuate pe animale sugerează că shogaolul și gingerolul pot oferi protecție împotriva deteriorării funcțiilor cerebrale legate de vârstă.
În plus, cercetările efectuate în eprubete indică faptul că extractul de ghimbir poate îmbunătăți supraviețuirea celulară împotriva beta-amiloidului, o proteină care este direct legată de boala Alzheimer și care poate provoca toxicitate în celulele creierului.
Potențiale dezavantaje
Este puțin probabil ca consumul de ceai de ghimbir să aibă efecte negative majore.
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a clasificat ghimbirul ca fiind în general recunoscut ca fiind sigur pentru persoanele care alăptează. Până la 4 grame de ghimbir pot fi consumate în siguranță în fiecare zi, potrivit FDA. Totuși, aceste cantități nu sunt de obicei atinse în studii.
Deși doza ideală pentru ghimbir este încă în dezbatere, cercetările sugerează consumul a 1.000 mg de ghimbir proaspăt în fiecare zi ca o doză sigură.
Aceasta echivalează cu patru căni (946 ml) de ceai de ghimbir ambalat, două lingurițe (10 ml) de sirop de ghimbir, o linguriță (5 ml) de extract de ghimbir proaspăt ras și 2 ml de extract de ghimbir lichid.
În comparație cu aceste forme de ghimbir, ceaiul de ghimbir este probabil mai puțin concentrat. Prin urmare, chiar dacă ar putea exista efecte negative în urma consumului de ceai de ghimbir, dacă bei doar una sau două căni, probabil că nu le vei observa.
Atunci când oamenii se confruntă cu efecte negative în urma consumului de ghimbir, aceștia menționează de obicei greață, arsuri la stomac sau reflux, gaze și balonare. De asemenea, au fost raportate ca simptome diareea și durerile de stomac.
Persoanele care iau anticoagulante sau medicamente pentru tensiunea arterială ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a ingera ghimbir în plus, deoarece acesta poate scădea tensiunea arterială și poate avea un efect de subțiere a sângelui.
Iată o rețetă ușor de urmat pentru a face propriul ceai de ghimbir.
Ingrediente:
- 4-6 felii subțiri de ghimbir crud, decojit (pentru un ceai de ghimbir mai puternic, adăugă mai multe felii)
- 2 căni (473 ml) de apă
- Suc de la o jumătate de lămâie
- Miere sau un alt îndulcitor, după gust (opțional)
Instrucțiuni pentru a-l prepara cu apă
- Mai întâi, spală rădăcina de ghimbir. Apoi, curăță ghimbirul și taie-l în felii subțiri.
- Umple o oală medie cu 2 căni de apă. Pune feliile de ghimbir în apă și adu la fierbere, lăsând să fiarbă pentru 10-20 de minute. Fierbe mai mult timp pentru un ceai mai picant.
- Se ia de pe foc. Adăugăi suc de lime sau de lămâie și miere după gust.
Instrucțiuni pentru a-l prepara cu lapte
O modalitate rapidă, gustoasă și complet naturală de a susține sănătatea este ceaiul de ghimbir.
Acesta nu numai că îți oferă numeroase beneficii pentru sănătate, dar este și foarte ușor de preparat acasă.
-
De ce uităm dacă am oprit aragazul sau unde ne-am pus cheile18.12.2025, 21:52
-
COVID, impact asupra creierului și după vindecare18.12.2025, 20:59
-
Problemele podelei pelvine la femei, realitate ignorată18.12.2025, 20:03
-
-
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Planta care îți poate ușura respirația și calma tusea natural
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Plantele care curăță sângele și mătură toxinele din corp. Sunt minune pentru circulație
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
