Ceaiul verde, beneficii pentru sănătate. Reduce toxinele din intestine și scaun și scade zahărul din sânge

Ceaiul verde - Foto: Freepick @doucefleur
Ceaiul verde - Foto: Freepick @doucefleur

Extractul de ceai verde poate ajuta la reducerea zahărului din sânge și a inflamației intestinale.

Ceaiul verde este cunoscut pentru lista sa lungă de beneficii potențiale pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea funcției creierului și protecția împotriva cancerului.

Acum, noi cercetări efectuate pe persoane cu o serie de factori de risc pentru bolile de inimă arată că ingerarea de extract de ceai verde timp de patru săptămâni poate reduce, de asemenea, nivelul de zahăr din sânge și inflamația intestinală. Cercetătorii spun că acesta este unul dintre primele studii care evaluează dacă riscurile de sănătate legate de sindromul metabolic pot fi diminuate de ceaiul verde.

"Ceaiul verde este cunoscut ca fiind o sursă bogată de antioxidanți, substanțe care ajută la combaterea inflamațiilor din organism. Acum aflăm mai multe despre modul în care ceaiul verde poate avea un impact pozitiv asupra intestinului.

Într-un nou studiu, cercetătorii au căutat să investigheze efectele ceaiului verde asupra sănătății intestinelor. Permeabilitatea intestinală sau "scurgerea intestinului" permite bacteriilor și altor toxine să intre în fluxul sanguin, ceea ce duce la inflamații", a declarat Dr. Anjali Mone, gastroenterolog la Lenox Hill Hospital.

Ce a descoperit studiul

 

Acest studiu publicat în Current Developments in Nutrition a inclus 40 de participanți, 21 cu sindrom metabolic și 19 adulți sănătoși. Aceștia au primit extract de ceai verde timp de 28 de zile, urmat de un placebo timp de 28 de zile, cu o lună de pauză de suplimente între tratamente.

Cercetătorii au constatat că nivelurile de glucoză în sânge pentru participanți au fost mai scăzute pentru cei care au luat extract de ceai verde în comparație cu cei care au luat placebo. Tratamentul cu ceai verde din cadrul studiului s-a dovedit, de asemenea, că reduce inflamațiile intestinale semnalate printr-o scădere a proteinelor inflamatorii din scaun.

Coautorul principal al studiului, Richard Bruno, PhD, profesor de nutriție umană la Ohio State University, a declarat că rezultatele au arătat beneficii după o lună.

"Ceea ce ne spune acest lucru este că în decurs de o lună suntem capabili să reducem glicemia atât la persoanele cu sindrom metabolic, cât și la persoanele sănătoase, iar scăderea glicemiei pare să fie legată de scăderea scurgerilor intestinale și de scăderea inflamațiilor intestinale - indiferent de starea de sănătate", a spus acesta într-o declarație.

"Aceasta ar putea fi o intervenție simplă, dar puternică, pentru persoanele cu sindrom metabolic sau pentru cele care prezintă risc de a suferi de acest sindrom. Ar putea fi o terapie de început, în timp ce continuăm să promovăm schimbări în stilul de viață sănătos", a declarat Olivia Vaughn, nutriționist dietetician înregistrat la The Ohio State University Wexner Medical Center, scrie Healthline.

Ce este sindromul metabolic?

 

Sindromul metabolic provine din mai multe afecțiuni care apar împreună, care cresc riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Printre aceste afecțiuni se numără tensiunea arterială crescută, tensiune arterială ridicată, exces de grăsime în jurul taliei și niveluri anormale de colesterol sau trigliceride. Până la unul din trei adulți din SUA suferă de sindrom metabolic.

Unul dintre principalii factori de risc pentru sindromul metabolic este faptul că acesta este declanșat de "intestinul permeabil."

Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate provoca daune barierei intestinale, declanșând astfel scurgerile intestinale, care, la rândul lor, pot contribui la sindromul metabolic. În mod tradițional, dacă un pacient prezintă risc de sindrom metabolic, i se recomandă modificări ale stilului de viață, inclusiv schimbări ale dietei și pierderea în greutate, ceea ce poate fi o provocare din diverse motive.

"Rezultatele acestui studiu sunt promițătoare și pot oferi un nou instrument pentru a ajuta la gestionarea pacienților cu risc de sindrom metabolic", a declarat Mone. "Antioxidanții din ceaiul verde pot ajuta la combaterea deteriorării celulare și a inflamației pentru o mai bună sănătate intestinală și generală."

Potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă, ceaiul verde a fost folosit în scopuri medicinale în China și Japonia timp de milenii. Este sigur să se consume până la opt cești de ceai verde pe zi, atunci când este consumat ca băutură, și până la șase cești pe zi pentru femeile însărcinate.

Riscurile ceaiului verde pentru sănătate

 

Consumul unei cantități prea mari de ceai verde sau ingerarea unei cantități prea mari de extract de ceai verde poate avea unele efecte secundare adverse.

O ceașcă de opt uncii de ceai verde are 28 de miligrame de cofeină. Acest număr este mult mai mic în comparație cu cafeaua, care are 96 de miligrame de cofeină într-o porție de opt uncii. Dar, dacă ingerați extract de ceai verde, este posibil să puteți ingera un nivel ridicat de cofeină.

"Știm că ceaiul verde sau compușii săi sub formă de băutură față de cei sub formă de doze solide, cum ar fi [gumelele] sau pastilele, acționează diferit în organism și, prin urmare, au un prag de toxicitate diferit", a declarat Vaughn. "Au existat cazuri de leziuni hepatice cu doze mari, dar la o rată scăzută. Aș recomanda ca o persoană cu afecțiuni hepatice să discute cu medicul său despre utilizarea ceaiului verde/extractului de ceai verde".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel