Celule imune: rolul surprinzător pe care îl au în inimă

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Celule
Celule

Un tip de celule imune ce ajută la dezvotarea cordului în timpul vieții intrauterine, influențează activitatea inimii adulte, au descoeprit cercetătorii.

Noile cercetări efectuate la șoareci sugerează că anumite celule imune pot ajuta la ghidarea dezvoltării inimii în perioada intrauterină și pot juca un rol în felul în care bate inima la vârsta adultă, potrivit unor noi cercetări efectuate la Washington School School of Medicine din St Louis.

Rezultatele, publicate în jurnalul JCI Insight, pot ajuta ca bază a imunoterapiilor care vizează formele de boli de inimă. „Acest comportament al celulelor B ale sistemului imunitar nu a fost descris până acum”, a declarat primul autor Luigi Adamo, doctor, profesor în medicină. „Se pare că există un tip de interacțiune între aceste celule B și căptușeala interioară a vaselor de sânge ale inimii. Studiul nostru stabilește etapa potrivită pentru a începe dezvoltarea terapiei cu celule B orientate pentru diferite forme de boli de inimă.”

Celulele B sunt un tip de celule albe din sânge bine cunoscute pentru rolul lor de santinele care circulă în fluxul sanguin și produc anticorpi pentru combaterea infecției. Ca atare, se crede că acestea nu sunt prezente în țesuturile sănătoase.

Comportamentul suprinzător al celulelor B 

Concentrându-se pe celulele B care par să stea în inimă, Adamo și colegii săi au fost surprinși să constate că aceste celule nu circulă în mod liber prin vasele de sânge ale corpului și nici nu se află permanent în mușchiul inimii. Mai degrabă, aceste celule B au fost găsite persistente în vasele mici de sânge care alimentează cu oxigen și nutrienți mușchiului cardiac.

„Deoarece se aflau în vasele de sânge, era de conceput că acestea nu erau decât o probă aleatorie de celule B circulante”, a spus el. „Dar când am comparat genele lor active cu cele ale celulelor B care circulă liber, am descoperit că există ceva special la ele: Acesta este un tip de celule B care circulă și ajunge în vasculatura inimii și devin lipicioase”.

Aceste celule B lipicioase încă circulă prin inimă, sânge și splină, potrivit cercetătorilor, dar acestea încetinesc considerabil pe măsură ce tranzitează vasculatura cardiacă. „Încă încercăm să înțelegem de ce. Dar ceea ce a fost și mai surprinzător a fost ceea ce s-a întâmplat când am eliminat celulele B, în testele pe șoareci”, a spus Adamo.

Când cercetătorii (conduși de autorul principal Douglas L. Mann, doctor în științe medicale și Hortense Lewin, profesor distins de Boli Cardiovasculare și director al Diviziei Cardiovasculare a universității) au analizat șoareci modificați genetic care nu aveau celule B, oamenii de știință au descoperit că inimile lor erau mai mici și s-au contractat altfel decât inimile șoarecilor normali.

Inimile șoarecilor cărora le lipsesc celulele B s-au relaxat mai repede și au împins mai mult sânge din ventriculul stâng cu fiecare bătaie. De asemenea, oamenii de știință au descoperit că la astfel de șoareci, numărul de celule T, un tip diferit de celule imune, s-a dublat în inimă.

„Lucrăm la mai multe studii pentru a afla dacă celulele B care lipsesc au un efect direct asupra structurii și ritmului inimii, sau dacă vedem un efect indirect în timpul dezvoltării sau prin schimbarea celulelor T. Dar faptul că eliminarea celulelor B a avut vreun efect asupra inimii este complet neașteptat”, a spus Adamo.

Adamo a mai arătat că studiul ridică posibilitatea ca acest tip de celule B care se deplasează lent să fie prezent și să aibă un efect în alte organe. Mai mult, descoperirile deschid o oporrtinitate către posibile imunoterapii pentru a proteja inima și alte organe care ar putea beneficia de acest comportament al celulelor B, potrivit cercetătorilor.

„Un numar mic de studii recente, inclusiv unul al nostru, sugerează că celulele B joacă un rol în insuficiența cardiacă, deci este un domeniu în creștere”, a spus Adamo.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel