Celule stem hematopoietice: cum poți deveni donator și salvezi o viață

Adisa Codruț |
Data publicării:
Celulele stem se pot recolta și prin donarea de sânge
Celulele stem se pot recolta și prin donarea de sânge

Donator de celule stem hematopoietice poate deveni orice persoană sănătoasă cu vârsta între 18 și 45 de ani. Înscrierea în Registrul Donatorilor se face printr-un click.

Celule stem hematopoietice, donator. Trei români la 100.000 de locuitori sunt diagnosticați în fiecare an cu cancere de sânge - limfom, leucemie, mielom multiplu. Singura lor soluție terapeutică este transplantul de celule stem hematopoietice, se arată într-un comunicat în urma unei conferințe organizate de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH), Asociația Română Împotriva Leucemiei (ARIL) și Societatea Română de Transplant Medular (SRTM).

Conferința a fost organizată marți, 28 mai, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerelor de Sânge.

Celule stem hematopoietice, donator: cum poți deveni donator

Reprezentanții acestora transmit că orice persoană sănătoasă cu vârsta între 18 și 45 de ani poate deveni donator voluntar de celule stem hematopoietice, iar înscrierea în Registrul Donatorilor se face fără deplasare la vreun centru al donatorilor de CSH.

„Nu trebuie decât să intrați pe www.registru-celule-stem.ro/implicate/, să completați un formular cu datele personale de contact și noi vă expediem acasă un kit de raclaj bucal cu instrucțiuni de folosire – este foarte ușor să vă recoltati singuri probele și durează doar 5 minute. Dumneavoastră ne trimiteți kitul înapoi împreună cu consimțământul și un chestionar medical completate și semnate, noi facem analizele și dacă totul este în regulă, vă anunțăm că ați devenit un potențial donator de celule stem hematopoietice. Din acel moment tot ce trebuie să faceți este să așteptați să fiți contactat. Este foarte posibil să nu vă contactăm niciodată, dar dacă ați putea fi șansa la viață pentru cineva?", explică medicul Aurora Dragomirișteanu, directorul general al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, potrivit sursei citate.

Participant la eveniment, Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, precizează că șansa unui pacient de a găsi un donator compatibil este mai mare în rândul persoanelor din țara de origine.

Celule stem hematopoietice, donator: transplantul

222 români au beneficiat până acum de transplant de celule stem și la 9 dintre aceștia, donatorul a fost din România. Șansa celorlalți a fost în Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franța, Cipru, Israel, Grecia, Elveția, Suedia, Belgia, Austria sau India.

Conferențiarul Alina Tănase, medic hematolog, președintele Societății Române de Transplant Medular, explică ce înseamnă un transplant în acest domeniu medical:

„Transplantul de celule stem hematopoietice este o procedură standardizată de tratament, care se adresează bolilor hematologice grave, congenitale sau dobâdite, și care se efectuează de rutină și în România. De cele mai multe ori, este singura opțiune curativă pentru acești pacienți, este o procedură complexă, dar care poate salva vieți. În funcție de tipul și prognosticul bolii, de vârsta și comorbiditățile pacientului, rata de reușită poate fi foarte diferită. Încercăm împreună cu pacienții noștri să ajungem la un rezultat reușit pe termen lung, însă lupta este grea și de durată".

Pentru mulți pacienți care suferă de cancere de sânge, transplantul de celule stem de la donatori compatibili neînrudiți este singura lor șansă la viață. Transplantul de celule stem sănătoase ajută măduva osoasă a pacientului să regenereze ea însăși celule stem sănătoase din nou, se mai explică în comunicat.

Conform acestuia, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice are înscriși 63.177. Este conectat cu registrele altor 52 de țări, iar împreună numără în prezent 34.676.179 de donatori de celule stem hematopoietice.

Celule stem hematopoietice, donator: date generale despre Cancerul de sânge

La fiecare 35 de secunde, undeva în lume, cineva este diagnosticat cu cancer de sânge.

Pentru mulți pacienți cu cancere de sânge, soluția o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice.

În fiecare an, peste 80.000 de oameni din toată lumea caută un donator compatibil de celule stem în afara familiei. Mulți dintre ei nu îl găsesc niciodată.

În peste 70% din cazuri, donatorul compatibil nu este din cadrul familiei.

În România sunt 30 de pacienți care așteaptă un donator potrivit.

Pentru aproape 50% dintre pacienții români care nu au donator înrudit, nu există în prezent donatori compatibili nicăieri în lume și nu au șansa de a face un transplant de celule stem hematopoietice care le-ar putea salva viața.

222 români au beneficiat până acum de transplant de celule stem și doar 9 dintre aceștia au găsit donatorul în țară.

63.177 români sunt înscriși în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Registrul din România este un registru mic comparativ cu cele din alte țări (Anthony Nolan din Marea Britanie – 744.103 donatori de CSH, REDMO din Spania – 449.977 donatori de CSH, Greffe de Moelle din Franța – 333.104 donatori de CSH, Registrul din Italia – 469.399 donatori de CSH, Registrul din Cehia – 83.466 donatori de CSH, Registrul din Cipru – 171.226 donatori de CSH, Portugalia – 398.887 donatori de CSH, NMDP din SUA - 8.884.350 de donatori de CSH, ZKRD din Germania – 8.601.460 donatori de CSH).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel