Cetoacidoza, complicația diabetului: de ce apare și cum o recunoști
Cetoacidoza este o complicație a diabetului care poate duce la deces. De ce apare și care sunt simptomele pe care trebuie să le știe orice diabetic, vedeți mai...
Cetoacidoza diabetică este o complicație care poate duce la deces și apare atunci când este mult mai puțină insulină decât are nevoie corpul. Această problemă determină sângele să devină acid și corpul să se deshidrateze periculos. Cetoacidoza diabetică poate apărea atunci când diabetul nu este tratat în mod adecvat sau poate apărea în perioadele de boală gravă. Pentru a înțelege această boală, trebuie să înțelegem modul în care corpul se alimentează cu zahăr și alți „combustibili”.
Alimentele pe care le consumăm sunt descompuse de organism și o mare parte din ceea ce mâncăm devine glucoză (un tip de zahăr), care intră în sânge. Insulina ajută glucoza să treacă din fluxul sanguin în celulele corpului, unde este folosită pentru energie. Insulina este produsă în mod normal de pancreas, dar persoanele cu diabet de tip 1 (diabet insulino-dependent) nu produc suficientă insulină și trebuie să o injecteze zilnic.
Cum apar cetoacidoza diabetică
Corpul are nevoie de o sursă constantă de energie. Când este multă insulină, celulele corpului pot obține toată energia de care au nevoie din glucoză. Dacă nu este suficientă insulină în sânge, ficatul este programat să producă „combustibili” de urgență. Acești combustibili, obținuți din grăsimi, se numesc cetone (sau cetoacizi), care pot oferi energie. Cu toate acestea, dacă corpul rămâne dependent de cetone pentru a avea energie prea mult timp, în curând se va îmbolnăvi. Cetonele sunt substanțe chimice acide care sunt toxice în concentrații mari.În cetoacidoza diabetică, cetonele se acumulează în sânge, modificând grav chimia normală a sângelui și interferând cu funcția mai multor organe. Aceștia fac sângele acid, ceea ce provoacă vărsături și dureri abdominale. Dacă nivelul acid al sângelui devine extrem, cetoacidoza poate provoca scăderea tensiunii arteriale, comă și moarte.
Cetoacidoza este întotdeauna însoțită de deshidratare, care este cauzată de niveluri ridicate de glucoză în sânge. Glucoza se acumulează în sânge dacă nu există suficientă insulină pentru a transporta glucoza în celule. În timpul unui episod de cetoacidoză, este obișnuit ca zahărul din sânge să crească la un nivel de peste 400 de miligrame pe decilitru. Când nivelul zahărului din sânge este atât de ridicat, o parte din zahăr „se revarsă” în urină. Deoarece zahărul este transportat în urină, apa, sarea și potasiul sunt atrase în urină cu fiecare moleculă de zahăr, iar corpul pierde cantități mari de lichid și electroliți, care sunt minerale ce joacă un rol crucial în funcția celulară. Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, se produce mult mai multă urină decât în mod normal. În cele din urmă, poate deveni imposibil să beți suficiente lichide pentru a ține pasul cu cantitățile de lichid eliminate. Vărsăturile cauzate de aciditatea sângelui contribuie, de asemenea, la pierderile de lichide și la deshidratare.
Persoanele cu diabet de tip 1 sunt expuse riscului de cetoacidoză diabetică. Dacă aveți diabet de tip 1, cetoacidoza poate apărea deoarece ați încetat administrarea injecțiilor cu insulină sau pentru că doza de insulină este prea mică. Poate fi declanșat de o infecție sau de stres fizic sever, cum ar fi o leziune sau o intervenție chirurgicală, deoarece corpul dumneavoastră poate avea nevoie de mai multă insulină decât de obicei în timpul acestor stresuri.
Cetoacidoza este mai puțin probabil să apară la persoanele cu diabet de tip 2. La majoritatea persoanelor care au diabet zaharat de tip 2, nivelul insulinei din sânge nu scade de obicei suficient pentru a semnaliza ficatul să producă cetone, potrivit health.harvard.edu.
La aproximativ 25% dintre copiii cu diabet, simptomele cetoacidozei sunt primul semn că au diabet.
Simptomele cetoacidozei diabetice
Urinare frecventa
Setea extremă
Gură uscată
Pielea rece
Greață și vărsături cu sau fără dureri abdominale
Pe măsură ce nivelurile de cetonă din sânge cresc, respirația persoanei poate deveni lentă și profundă și poate avea un miros fructat. O persoană cu cetoacidoză poate părea obosită sau confuză sau poate avea probleme de concentrare. Fără tratament prompt în prima zi de simptome, boala poate provoca tensiune arterială scăzută, pierderea cunoștinței, comă sau deces.
-
Deficiența de B12: Cum alegi forma potrivită pentru creier și metabolism13.12.2025, 16:56
-
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID13.12.2025, 15:27
-
-
Grăsimea de pe burtă crește riscul de deces cu 83%13.12.2025, 13:03
-
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
EXCLUSIV Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Forumul Român de Diabet: Boala afectează tot mai mulţi oameni aflaţi în perioada activă a vieţii
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
EXCLUSIV Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
EXCLUSIV Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
