Cheaguri de sânge: semnele care le anunță și ce să faci

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Sânge
Sânge

Apariția neașteptată a unui cheag de sânge poate duce la grave probleme de sănătate.

Când un cheag se formează atunci când nu este necesar poate înfunda sau bloca complet un vas de sânge. Iată câteva dintre semnele care arată posibila apariție a unui cheag de sânge:

* șanse mari dacă vă recuperați după o intervenție chirurgicală sau a trebuit să stați multe ore într-un zbor sau într-un scaun cu rotile; dacă sunteți supraponderali sau obezi; dacă aveți diabet sau colesterol ridicat; dacă aveți peste 60 de ani.

* umflarea - când un cheag încetinește sau oprește fluxul de sânge, acesta se poate acumula în vas și îl poate face să se umfle; chiar și după ce dispare, una din trei persoane are încă umflături și, uneori, dureri și răni de la deteriorarea vasului de sânge.

* culoarea pielii - dacă un cheag astupă venele din brațe sau picioare, acestea pot părea albăstrui sau roșiatice.

* durere - Durerea bruscă și intensă în piept ar putea însemna că cheagul; sau ar putea fi un semn că un cheag în arteră ți-a provocat un atac de cord. Dacă da, s-ar putea să simți și durere în braț, în special în partea stângă. Un cheag de multe ori doare acolo unde este localizat, cum ar fi în piciorul inferior, stomac sau sub gât.

* probleme de respirație - Acesta este un simptom grav. Ar putea fi un semn că aveți un cheag în plămâni sau în inimă. Inima ta s-ar putea, de asemenea, să se bată, sau s-ar putea să te simți transpirat sau leșin.

* creier - presiunea crește atunci când sângele nu poate curge normal. Un blocaj sever poate duce uneori la un accident vascular cerebral. Fără oxigen din sânge, celulele creierului încep să moară în câteva minute. Un cheag în creier poate provoca dureri de cap, confuzie, convulsii, probleme de vorbire și slăbiciune, uneori doar pe o parte a corpului.

Dacă suspectați un cheag de sânge consultați-vă medicul sau mergeți imediat la camera de urgență. Un cheag poate fi mortal și nu veți ști sigur că îl aveți până când nu veți fi verificat, arată medicinenet.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel