Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Pentru că tot se apropie Crăciunul ne-am gândit să vă prezentăm rețetele de sarmale ale doi fabuloși chefi, maeștri în bucătărie: Cătălin Scărlatescu și Sorin Bontea. Amândoi au câte un ingredient...
Rețeta lui Chef Cătălin Scărlatescu va fi, cu siguranță, vedetă de pe masa de Crăciun. El spunea, într-o emisiune, că a perfectat-o după ani întregi de explorat și încercat diverse îmbunătățiri, plecând de la rețeta tradițională pentru sarmale.
- 2 kg de ceapă,
- 4 kg de carne tocată de porc,
- 500 g de orez,
- 40 g de piper,
- 11 g de sare / kg carne
- o bucată de afumătură
- bulion, de preferință de casă,
- varză murată,
- cimbru o linguriță,
- foi de dafin,
Întâi, tocăm ceapa mărunt, după o care o călim până devine aurie într-o tigaie. O lăsăm puțin la răcit, ca să nu fie fierbinte, ci doar călduță, apoi o amestecăm cu întreaga cantitate de carne tocată, cu orezul spălat bine în prealabil, cu cimbru, sarea și mare parte din piperul mărunțit. Se amestecă bine, până când compoziția este o pastă omogenă.
După ce alegi foile cele mai frumoase și învârți sarmalele, care să nu fie nici mari, nici mici, ci medii. După ce am terminat de rulat sarmalele, restul de varză se toacă fâșii și se amestecă într-un castron cu bulionul, cu câteva boabe de piper și foile de dafin, apoi se tapetează oala pe tot fundul ei. Secretul lui Chef Scărlătescu e că pune în centrul oalei o bucată zdravănă de afumătură, iar în jurul ei așază frumos un strat de sarmale. Peste acesta pune un nou strat de varză tocată, și încă unul de sarmale, tot alternând până când se umple oala. Ultimul strat trebuie să fie din varză tocată, iar sarmalele trebuie frumos acoperite. Se adaugă apă și două linguri de ulei și se bagă la cuptor. Ca să fie gustoase, sarmalele trebuie fierte la foc mic circa 4 ore.
Pe de altă parte, rețeta lui Chef Sorin Bontea, și ea o variație a rețetei tradiționale, e pentru mai puține persoane, are un ingredient nou și se face cu carne amestec. Iată de ce ai nevoie:
- 2-3 kg varză acră (în funcție de câtă varză preferați printre sărmăluțe),
- 600 g carne tocată de porc și de vită (amestec)
- o jumătate de ceșcuță de orez, 200 g ceapă,
- ulei pentru prăjit,
- costiță afumată,
- 2-3 linguri de bulion,
- 2-3 frunze de dafin,
- cimbru,
- mărar,
- sare,
- piper.
Se curăță varza de frunzele exterioare și de cotoare și se aleg foile în care se va împacheta carnea. Dacă varza este prea acră sau prea sărată, se spală frunzele în apă calduță sau se pun la desărat cu o oră înainte. Se curăță ceapa, se spală și se toacă mărunt, după care se pune la călit în puțin ulei, la foc mic, până când devine sticloasă. Se adaugă orezul spălat în prealabil. Se lasă la foc mic două minute, amestecând continuu, conform DC News.
Punem carnea într-un caston mare, apoi adăugăm ceapa și orezul călite mai devreme, piper măcinat, cimbru uscat, mărar tocat. Punem la acest amestec și o ceșcuță de apă rece, care are rolul de a frăgezi carnea. Pentru culoare, unii pun în această compoziție și o lingură de bulion, eu nu, dar puteți pune dacă doriți. Dacă varza este sărată, aveți grijă câtă sare puneți în amestec (cât mai puțină).
Frunzele de varză mai mici se opresc și se toacă solzișori, care se presară pe fundul cratiței. Peste ele se așază sarmalele și costița – un rând de sarmale, unul de costiță. Ultimul strat va fi de varză tocată. Peste toate acestea se toarnă bulionul amestecat cu un pic de apă, frunzele de dafin și câteva boabe de piper. Se lasă la fiert, la foc mic, timp de două ore. Din când în când, se mai completează cu apă și se învârte oala, ca să nu se lipească sarmalele, mai arată sursa citată.
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.