Chirurg, despre rezidenți.„Dacă are titlul acesta, nu înseamnă că e incompetent”

Dana Lascu |
Data publicării:
Mircea Beuran
Mircea Beuran
  • Mircea Beuran

Un cunoscut chirurg de la Spitalul Floreasca, profesor universitar și fost ministru al Sănătății, îi critică pe cei care îi privesc pe rezidenți ca pe niște neica-nimeni care nu se pricep la medicină. Prof.dr. Mircea Beuran, preşedinte al Senatului Universității de Medicină și Farmacie din București, a declarat, vineri, că rezidenții sunt tot doctori și că ei trebuie tratați și respectați ca atare.

După ce în urmă cu câteva zile toată lumea sărise în sus că Florin Busu Busuioc ar fi fost operat de „niște medici rezidenți" la Spitalului Județean de la Craiova - fapt care s-a dovedit fals - prof.dr. Mircea Beuran, fost ministru al Sănătății și reputat chirurg, care deține acum și funcția de președinte al Senatului Universității de Medicină și Farmacie din București „Carol Davila” din București, spune că astfel de lucruri trebuie să înceteze!

Imaginea pe care o avem asupra rezidentului trebuie să se schimbe. El este doctor, a făcut o facultate, a dat un examen de licență, a dat un examen pentru a intra în rezidențiat și el se desăvârșește pe parcursul anilor de rezidențiat. Nu înseamnă că dacă are titlu de rezident, este incompetent”, arată Mircea Beuran, care participă zilele acestea, la Râmnicu-Vâlcea, la Lucrările Conferinței de Chirurgie Româno-Sârbe.

A pregăti un medic înseamnă şi ani de şcoală

Profesorul a subliniat că sistemul de pregătire de rezidențiat din România este aliniat la standardele europene.

Noi am trecut la forma aceasta de rezidențiat de 6 ani în România, după faptul că suntem intricați în sistemul european, dar înainte erau trei ani de chirurgie ca medic secundar. Deci, după trei ani, intrai în drepturi chirurgicale. Lumea trebuie să înțeleagă că a pregăti un medic nu este uşor. A pregăti un medic înseamnă și ani de școală și multe examene și, totodată, un efort pe care îl fac și ei ca medici și, de foarte multe ori, și familiile lor”, a spus fostul ministru al Sănătății, citat de Agerpres.

La Râmnicu Vâlcea, aproximativ 200 de medici chirurgi din țară și din Serbia - cei mai mulți fiind doctori tineri – participă la un congres medical ce are drept scop schimbul de informații și de cunoștințe științifice și profesionale.

Nu căutăm neapărat să ne vedem ca să luăm ceva de la ei, nici ei nu caută să ia ceva de la noi, dar când discutăm câteva mii de cazuri pe o patologie, se conturează mult mai bine experiența pe care o ai, teoria pe care o cunoști, materialele pe care le folosești vizavi de eficiență și, vedeți, că toate merg spre un prognostic favorabil, adică noi căutăm să ajutăm cât putem de mult bolnavul”, a mai adăugat Beuran, conform sursei citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel