Cinci reguli pentru normalizarea metabolismului. Ține cont de ele și vei slăbi repede

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Cinci reguli pentru normalizarea metabolismului. Ține cont de ele și vei slăbi repede. Foto: Freepick @schantalao
Cinci reguli pentru normalizarea metabolismului. Ține cont de ele și vei slăbi repede. Foto: Freepick @schantalao

Cinci reguli te vor ajuta să-ți normalizezi ușor metabolismul și să ajungi la silueta visată.

Nu este un secret pentru nimeni că metabolismul joacă un rol important în funcționarea corpului. Funcționarea inimii, ficatului, rinichilor, plămânilor, sistemului nervos depinde de metabolism. Unele persoane, care au un metabolism accelerat, pot mânca fără să se îngrașe. De altfel, metabolismul merită o atenție deosebită, iar nutriționiștii explică cum îl poți normaliza.

Ce este metabolismul?

Metabolismul este energia de care oamenii au nevoie pentru o existență confortabilă. Acesta poate fi împărțit în două componente: bazal, necesară pentru susținerea vieții, și  suplimentar, care asigură orice activitate, inclusiv digestia alimentelor.

Nucile de Brazilia, benefice pentru creier. Au rol antioxidant și antiinflamator

Nu doar aspectul unei persoane, ci și starea sănătății sale depinde de viteza și stabilitatea metabolismului. Dacă vorbim despre slăbire și frumusețe, un metabolism accelerat este capabil să proceseze cu ușurință toate alimentele consumate fără a le depozita în rezerve de grăsime.

Când vine vorba despre sănătate, metabolismul determină cât de repede primesc celulele organismului nutrienții necesari. De asemenea, metabolismul afectează funcționarea inimii, ficatului și a sistemului nervos.

Cel mai adesea, oamenii se străduiesc să-și normalizeze metabolismul, ținând diete și făcând antrenamente epuizante. Dar aceste lucruri nu ajuta la îmbunătățirea metabolismului.

Cauza tulburării metabolice

În primul rând, trebuie să înțelegi cu ce sunt asociate tulburările metabolice. De regulă, destabilizarea metabolismului poate fi cauzată de predispoziția ereditară. Cu toate acestea, există o serie de motive care duc la o încetinire a proceselor metabolice. Acestea includ, de exemplu, malnutriția.

Regimul pe baza grupei de sânge, desființat de Mihaela Bilic: Nu grupele de sânge sunt secretul. Trebuie să te ții de treabă

Și un exces zilnic de aport caloric cu 5% duce la acumularea a cinci kilograme de țesut adipos pe an.

Tulburările metabolice pot fi cauzate atât de un exces, cât și de o lipsă de nutrienți în organism, care afectează și funcționarea organelor interne și productivitatea acestora.

Dacă dieta este dominată de alimente grase, atunci există o supraabundență de nutrienți. Respectarea excesivă a unor diete duce aduce un dezavantaj, mai ales dacă dietele au fost alese independent, fără prescripția unui medic.

Dietele necontrolate  afectează rata metabolică și pot provoca, de asemenea, alergii alimentare și  pot duce organismul într-o stare de stres.

Planta aromatică ce curăță rinichii. Reduce inflamația, îmbunătățește circulația sângelui. Este supranumită planta nobilă

Există o serie de instrumente care pot stimula procesele metabolice.

Cum se normalizează metabolismul? Iată cinci reguli

Regula 1. În primul rând, ai nevoie de oxigen. Aerul proaspăt ajută la activarea proceselor metabolice, la începerea activității creierului și a întregului sistem cardiovascular. Oxigenul este un participant necesar în multe procese. Dacă nu aveți acces la o sală de sport, o plimbare activă pe afară este o alternativă excelentă. 

O plimbare zilnică de o oră îmbunătățește, metabolismul, reglează nivelul hormonilor și îmbunătățește imunitatea. Mersul pe jos poate ajuta la reglarea glicemiei. În acest caz, însă, funcționează trei plimbări de 15 minute pe zi, după mese. Aproximativ 10 minute de mers rapid îmbunătățesc starea de spirit timp de două ore.  

Acidul hialuronic, efect asupra buzelor. Diveică: Se recomandă în cantități mici. Menține forma naturală

Regula 2. În al doilea rând, trebuie să acorzi atenție calității somnului. Pentru ca organismul să producă melatonina, hormonul de somn, o persoană trebuie să doarmă până la opt ore și să meargă la culcare cel târziu la ora 23:00. Melatonina promovează producția  hormonului de creștere, care are un efect anti-îmbătrânire și anti-stres, ajută la creșterea masei musculare și la reducerea cantității totale de grăsime din organism. Hormonul somnului ajuta la producerea de leptină și grelină, doi hormoni care sunt responsabili pentru senzația de sațietate și foame. O persoană somnoroasă este mai predispusă la supraalimentare.

Nu uitați să aerisești camera înainte de a merge la culcare și să te asiguri că nu există surse de lumină în cameră. Creierul este capabil să se odihnească doar atunci când camera este întunecată și nu există factori iritanți.  

Regula 3. În al treilea rând, ia vitamine și minerale. O dietă monotonă în timp duce la lipsa anumitor vitamine și minerale. Prin urmare, se recomandă consumul de legume și fructe de sezon. Nu uita de cereale. Vitaminele B vor veni în salvarea sistemului nervos. De exemplu, B1 se găsește în ficat, gălbenușuri de ou, carne și pește. Este mai bine să o combinați cu vitamina C, care se găsește în citrice, coacăze negre, ardei gras, kiwi. În plus, organismul poate fi susținut de complexe echilibrate și selectate de suplimente alimentare.  

Cum să-ți crești genele rapid. Încearcă trucul cu rozmarin

Regula 4. În al patrulea rând, bea apă curată. Cantitatea de apă pe care o bei într-o zi îți afectează în mod direct sănătatea. Apa este esențială pentru articulații, deoarece acționează ca un lubrifiant, reduce durerea și protejează împotriva uzurii.

Sucurile dulci ambalate conțin o cantitate mare de zahăr, de aceea nu sunt recomandate. Persoanele care nu consumă în mod sistematic suficient apă nu mai pot face distincția între foame și sete, iar acest lucru duce  la creșterea în greutate.

Este corect să bei apă la temperatura camerei, cu înghițituri, în timpul zilei, iar acest lucru va ajuta la menținerea echilibrului apei. Cel mai bine este să introduci aportul de lichide într-un obicei: bea dimineața un pahar cu apă la temperatura camerei, iar când mergi la plimbare, ia cu tine o sticlă cu apă curată.

Regula 5. În al cincilea rând, minimizează stresul. El este cel care este capabil să influențeze toate procesele din organism. Pentru a preveni stresul trebuie să practici mai des tehnicile de respirație, să meditezi, să-ți organizezi optim ziua, să mergi la masaj și reflexoterapie.

Un duș de contrast are un efect pozitiv asupra sistemului nervos, îmbunătățește termoreglarea și ajută la evitarea durerilor musculare care apar după antrenamentul sportiv. Începe cu trei secunde pentru fiecare zonă, alternând apă caldă și rece, apoi freacă corpul cu un prosop dur. Și nu uitați că activitatea fizică ajută la reducerea stresului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel