Regimul pe baza grupei de sânge, desființat de Mihaela Bilic: Nu grupele de sânge sunt secretul. Trebuie să te ții de treabă

Mihaela Bilic desființează dieta pe baza grupei de sânge.
O dietă echibrată înseamnă un aport adecvat de vitamine, minerale și nutrienți, precum și proteine de calitate. Iar acestea trebuie luate din fructe, legume și produse de origine animală.
De altfel, de-a lungul anilor au apărut o multitudine de diete care mai de care mai promițătoare, pentru menținerea unei greutăți optime, dar mai ales pentru a slăbi.
Iar una dintre acestea este celebra dietă în baza grupei sanguine, urmată de vedete, dar a cărei eficiență nu a fost dovedită științific, precum în cazul dietei mediteraneene care este pentru al șaselea an la rând ”cea mai sănătoasă dietă”.
Nutriționistul Mihaela Bilic a desființat, la rândul său, celebrul regim pe grupe de sânge, despre care spune că este ”o mare vrăjeală”; deoarece altele sunt elementele care stau la baza succesului unei diete menite să ajute la scăderea în greutate.
”Regimul pe grupe de sânge e o mare vrăjeală.
A fost la modă în anii 90 și multe vedete de la Hollywood printre care Demi Moore și Elizabeth Hurley l-au urmat. Este vorba de regimul bazat pe grupele de sânge.
Inventat de naturopatul american Peter d’Adamo regimul promitea un slăbit eficient și scăderea riscului de boli cronice dacă consumai alimentele potrivite grupei tale sangvine. Specialistul afirma că metabolismul și reacția organismului la mâncare este diferită de la o grupă la alta:
Persoanele cu grupa 0 sunt considerate vânători și pot mânca mai multe proteine, dar trebuie să reducă cerealele și produsele lactate.
Cei cu grupa A sunt agricultori și vor pune accentul pe cereale, legume și fructe iar lactatele și carnea roșie vor fi eliminate.
Cei cu grupa B sunt considerați echilibrați, au de eliminat porumbul, grâul, leguminoasele boabe și carnea de pui.
În schimb au chimie bună cu produse lactate, carnea, ouăle și legumele verzi.
În grupa AB avem oamenii moderni, care îmbină stilurile vegetarian și carnivor moderat. Pentru ei să recomandă lactate, fructe de mare și legume, iar carnea roșie cu moderație”, a scris Mihaela Bilic pe contul său de Facebook.
Regim contestat de oamenii de știință
Potrivit nutriționistului, dieta lui Adamo a fost contestată de către cercetătorii canadieni, în urma unui studiu realizat pe un grup de aproape 1.500 de persoane care au urmat instrucțiunile lui Adamo, fără a avea însă rezultatele pe care acesta le promitea.
”Deși cartea lui Adamo a fost vândută în mai mult de 7000 de exemplare și tradusă în 52 de limbi, la baza acestor afirmații nu a existat nicio demonstrație științifică.
Printre cei care au contestat teoria lui Adamo a fost și un grup de cercetători canadieni care au făcut un studiu pe 1455 de participanți.
Timp de o lună aceștia au urmat dieta potrivită fiecărei grupe de sânge, însă rezultatele au fost identice cu rezultatele obținute printr-o cură de slăbire obișnuită.
Felul în care o persoană reacționează la un regim nu are nicio legătură cu grupa lui de sânge, ci cu capacitatea de a respecta o dietă săracă în calorii, cu conținut redus de zahăr și grăsimi.
Cu alte cuvinte orice cură de slăbire funcționează, dacă te ții de treabă! Nu grupele de sânge sunt secretul, ci moderația și abținerea de la mâncare”, a mai scris Mihaela Bilic, care a adăugat că ”din zahăr, făinoase și grăsime ne îngrășăm cu toții, indiferent de grupa de sânge”, subliniind că nu trebuie să ne lăsăm dezamăgiți de astfel de diete promițătoare.
De câte calorii avem nevoie într-o zi
Numărul caloriilor se calculează în funcție de vârstă, dar și de activitatea pe care o are o persoană - sedentar, puțin activ sau activ. Potrivit statisticianului Nathan Yau, de la Universitatea California Los Angeles (UCLA), care a analizat datele de la Departamentul American pentru Sănătate, pentru menținerea unei greutăți optime, necesarul de calorii se prezintă astfel:
- 19-30 de ani: 2000 calorii (sedentară), 2000-2200 calorii (puțin activă), 2400 (activă)
- 31-50 de ani: 1800 calorii (sedentară), 2000 calorii (puțin activă), 2200 (activă)
- peste 51 de ani: 1600 calorii (sedentară), 1800 calorii (puțin activă), 2000-2200 (activă).
Care este necesarul de vitamine și minerale
În ceea ce privește necesarul de vitamine și minerale, acesta variază în funcție de vârstă, sex și statut, femeile însărcinate și cele care alăptează având nevoie de un aport diferit.
Astfel, din dietă nu trebuie să ne lipsească:
- vitamina A (700-900 mcg), care ese necesară pentru sănătatea oculară, în lupta împotriva infecțiilor, cu rol-cheie în sănătatea inimii, a plămânilor și a rinichilor, cu acțiune antioxidantă;
- complexul vitaminelor B. Acestea sunt necesare pentru buna funcționare a creierului și memoriei, în metabolismul normal al carbohidraților, proteinelor și grăsimilor, îmbunătățirea nivelului colesterolului din sânge, reducerea riscului de boli de inimă, reducerea riscului de accident vascular cerebral, important ăn producția celulelor sanguine și în funcționarea sistemului nervos.
- vitamina C (70-90 mg) are efect antioxidant și ajută în reducerea riscului de răceli, menține sănătatea pielii și a țesuturilor, întărește oasele și dnții. Pentru a mai bună absorbție a fierului, acesta se administrează împreună cu vitamina C.
- vitamina D (15 mcg-20 mcg) este responsabilă cu imunitatea, ajută sistemul nervos, necesar pentru sănătatea oaselor, reglează nivelul de calciu și de fosfor din sânge.
- vitamina E (15 mg) are efet antioxidant și ajută la menținerea puternică a sistemului imunitar, de asemenea este eficient în prevenirea formării cheagurilor de sânge. Menține funcția musculară, reduce riscul de cancer, bolii de inimă, precum și de apariția e bolii Alzheimer.
- vitamina K (90-120 mcg) este esențială pentru coagularea sângelui și joacă un rol important pentru sănătatea oaselor, ajutând la vindecarea grabnică a rănilor, precum și la protejarea împotriva bolilor de inimă.
În ceea ce privește mineralele necesare bunei funcționări a corpului, acestea sunt:
- calciu (1000-1200 mg)
- fier (8-18 mg)
- zinc (8-11 mg), notează Cleveland Clinic.
-
-
-
Știrile zilei în Sănătate și Farma08.08.2025, 14:57
-
-
Boala care revine și face ravagii. Peste 300 de cazuri în doar o lună!08.08.2025, 13:21
-
-
-
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment16.07.2025, 23:43
-
Tratamentul care bate chimioterapia fără efecte adverse25.07.2025, 16:00
-
Activitatea care îți protejează creierul. Previne uitarea16.07.2025, 20:10
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.