Ciocolata neagră promovează regenerarea celulelor stem. De ce este considerată o opțiune sănătoasă

Descoperă motivul pentru care cacaoa aduce beneficii pentru sănătate, printre care îmbunătățirea funcției microbiomului și protecția împotriva bolilor...
Pasionații de ciocolată din întreaga lume sunt din ce în ce mai conștienți de beneficiile pentru sănătate ale cacao, profilul său bioactiv determinându-i pe nutriționiști să caute coaja de ciocolată neagră și pudra de cacao crudă. Cu toate acestea, nu toată ciocolata este creată la fel.
Ciocolata este obținută din boabe de cacao, care, tehnic, sunt semințe. Terminologia pentru produsele de ciocolată variază, unii referindu-se la produsele care utilizează întreaga păstaie de cacao ca "cacao", în timp ce alții cred că versiunile crude ar trebui să fie etichetate "cacao", în timp ce varietățile prăjite și prelucrate ar trebui să fie numite "cacao".
Importanța listei de ingrediente și a nivelului de flavonoide ar trebui să fie mai importantă decât terminologia. Atât cacao, cât și cacao pot fi extrem de bogate în nutrienți, atâta timp cât nu sunt adăugați aditivi inutili, cum ar fi zahărul.
Beneficii
Cercetătorii de la Universitatea din California, Davis, au descoperit că cacao conține bioactivi numiți procianidine care au efecte antiangiogenice, prevenind activarea celulelor vaselor de sânge, care poate duce la diverse boli. Cacaoa îmbunătățește, de asemenea, funcția celulelor stem, băuturile de ciocolată cu conținut ridicat de flavanol având de două ori mai multe celule stem în circulație decât cele cu conținut scăzut de flavanol.
Un studiu realizat la Universitatea din California, a constatat că fibrele din cacao hrănesc bacteriile intestinale sănătoase, precum Bifidobacteria și Lactobacilli, care generează compuși antiinflamatori care îmbunătățesc metabolismul glucozei și al lipidelor.
Cacaoa poate ajuta, de asemenea, la corectarea perturbărilor microbiomului cauzate de stresul cronic. Cu toate acestea, nu este recomandat să consumați ciocolată de fiecare dată când vă simțiți anxios, deoarece s-ar putea să nu fie întotdeauna benefică.
Foto: Freepik @arminka19899
De ce este ciocolata neagră opțiunea sănătoasă?
Ciocolata neagră este o opțiune mai sănătoasă datorită conținutului ridicat de cacao solid, a cantității reduse de zahăr și a cantității minime de lactate. Versiunile mai ușoare de ciocolată conțin adesea zahăr prelucrat și grăsimi saturate, care pot dăuna sănătății generale. Ciocolata neagră conține 70% sau mai mult cacao, mai puțin zahăr și puține lactate. Pentru a asigura beneficiile pentru sănătate, optați pentru ciocolata neagră fără aditivi și citiți cu atenție lista ingredientelor. Ciocolata mai neagră conține de obicei mai mulți nutrienți.
Cum să îți crești aportul de cacao
În cartea Eat to Beat Disease, Dr. William Li, medic si cercetator inovator, sugerează să adăugați mai multă cacao benefică în rutina zilnică, cum ar fi consumul unui pachet de CocoaPro, care conține 375 mg de flavonoide, pentru a combate boala arterelor coronare. Dr. William Li împărtășește, de asemenea, rețete care încorporează ciocolată neagră bogată în nutrienți, cum ar fi Dark Chocolate Breakfast Bars. Rețeta include un amestec de caju, ovăz, sare de mare, caise uscate organice, afine, afine, mini chipsuri de ciocolată neagră, curmale întregi, sirop de arțar și extract de vanilie.
Pentru a prepara batoanele, combinați caju, ovăz, sare, caise, mango, afine, afine și ciocolată într-un bol mare. Într-un robot de bucătărie, se adaugă curmalele, siropul de arțar, vanilia și se pasează până la omogenizare. Dacă este prea gros, adăugați apă caldă până când consistența seamănă cu cea a unei piureuri de mere. Se toarnă piureul de curmale și arțar peste amestecul de ovăz și fructe, amestecând bine.
Se pune amestecul într-o tavă și se coace timp de 15-20 de minute, până când marginile încep să se rumenească. Se răcește complet pe un suport de răcire, apoi se pune la frigider timp de 2-3 ore sau peste noapte înainte de a se tăia în batoane individuale. Se păstrează acoperite în frigider.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!