Consumul de cartofi a fost asociat cu longevitatea. Cel mai sănătos mod de preparare
Un studiu recent indică faptul că un consum regulat de cartofi fierți poate contribui la reducerea riscului de deces prematur și îmbunătățirea sănătății...
Un studiu publicat în Journal of Nutrition sugerează că un consum mai mare de cartofi poate reduce riscul de deces prematur. Cu toate acestea, datele au fost observaționale și majoritatea persoanelor care au observat efecte pozitive asupra sănătății consumau cartofi fierți, nu cartofi prăjiți.
Experții sfătuiesc să se concentreze pe modelele alimentare generale, mai degrabă decât pe un singur aliment, pentru o mai bună sănătate și longevitate. Studiul sugerează că prepararea cartofilor într-un mod specific poate maximiza beneficiile acestuia.
Ce nutrienți conțin cartofii
Cartofii, un aliment versatil, nu sunt întotdeauna considerați ca fiind cea mai densă opțiune nutritivă. Ei sunt o sursă naturală de nutrienți esențiali, cum ar fi potasiu, fibre alimentare, vitamina C și compuși bioactivi, cum ar fi acizii fenolici. Cartofii conțin, de asemenea, amidon rezistent, care acționează ca fibre în organism.
Cu toate acestea, recomandarea cartofilor ca alimente care favorizează longevitatea este neclară din cauza cercetărilor insuficiente. Unele studii au arătat un risc mai mic de mortalitate prin boli cardiovasculare în rândul persoanelor care mănâncă mai mulți cartofi, dar altele nu arată o asociere între frecvența consumului de cartofi și mortalitatea prin boli cardiovasculare.
Cartofii nu au fost incluși în ghidurile dietetice oficiale din cauza dovezilor insuficiente privind efectele asupra sănătății. Studiile privind consumul de cartofi se concentrează adesea asupra produselor prelucrate din cartofi, care pot să nu fie relevante pentru cartofii simpli. În plus, majoritatea studiilor anterioare au măsurat consumul de cartofi doar o singură dată, fără a ține cont de modificările consumului în timp.

Foto: Freepik
Legătura dintre cartofi și longevitate
Un studiu realizat de Arnesen și colegii săi a examinat legătura dintre consumul de cartofi și riscul de mortalitate. Aceștia au colectat date despre 77.297 de adulți din trei județe norvegiene care au fost invitați la analize de sănătate.
Cercetătorii au constatat că cei care consumau cel puțin 14 cartofi pe săptămână aveau un risc cu 12% mai mic de deces din toate cauzele și un risc cu 4% mai mic de deces prematur din cauza bolilor cardiovasculare, a bolilor ischemice ale inimii și a atacului de cord.
Fiecare 100 de grame suplimentare de cartofi consumate zilnic a fost asociată cu un risc de deces cu 4% mai mic. Studiul nu a dovedit că cartofii sunt un „superaliment”, ci mai degrabă că s-ar putea să nu fie atât de „răi” pe cât sunt reputați a fi. Indicațiile anterioare privind efectele negative ale cartofilor se datorau consumului de produse din cartofi bogate în grăsimi și sare, nu de cartofi.
Studiul avea date doar despre cartofii fierți, deoarece cartofii prăjiți erau neobișnuiți în zonele rurale în anii 1970 și 1980. Nu se știe dacă aceleași efecte pozitive asupra sănătății ar fi fost observate și în cazul altor preparate populare din cartofi.
Cum să îi incluzi în dieta ta
Cartofii sunt o parte nutritivă și versatilă a unei diete echilibrate, dar nu ar trebui să fie prăjiți, deoarece expun organismul la acrilamidă, un agent cancerigen. Aceasta este produsă în cartofi prin reacția Maillard, despre care se știe că provoacă boli cardiovasculare.
Cu toate acestea, fierberea cartofilor sub pragul de formare a acrilamidei este o alternativă mai sănătoasă. Cartofii pot fi savurați în diverse moduri, cum ar fi prăjirea cu ierburi și ulei de măsline, coacerea la cuptor cu legume la abur și iaurt grecesc, sau folosirea lor ca alternativă la micul dejun.
Atâta timp cât dieta este săracă în zaharuri adăugate și sare în exces și include o mulțime de produse, cereale integrale și proteine slabe, cartofii pot fi o alegere nutritivă.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
