Copii cu COVID, tratament. Mihai Craiu: Opriți imediat orice tratamente aberante cu antibiotice

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
copii - FOTO: Freepick
copii - FOTO: Freepick

Infecția cu COVID afectează și copiii. Medicul pediatru, Mihai Craiu, explică ce trebuie să aibă în vedere părinții.

Sute de copii au fost confirmați cu COVID. Numai în ultimele 24 de ore din totalul pacienților internați, 554 sunt minori. Dintre aceștia 552 fiind internați în secții, cu 23 mai mulți față de ziua anterioară și 2 la ATI, cu 1 mai puțin față de ziua anterioară. 

Medicul pediatru, Mihai Craiu a explicat cum trebuie tratată infecția cu COVID în rândul copiilor. 

”O mulțime de copii au fost recent diagnosticați ca fiind infectați cu SARS-CoV-2.Maladia COVID-19 la copilul anterior sănătos nu ar trebui să fie o mare problemă! Ar trebui să poată fi tratat la domiciliu, cu medicamente obișnuite (de febră, de durere, de combatere a deshidratării, etc).

Trece în câteva zile (1 săptămână) tot disconfortul...Două sfaturi practice care mi-au fost sugerate de zecile de intrebări similare, puse pe tema tratamentului, venite aici în SVC (Spitalul Virtual pentru Copii - n.r.)

1. Dacă este atât de puțin bolnav încât nu trebuie internat, atunci acel copil NU TREBUIE să primească tratament cu antibiotice. Este absolut interzis, și cu siguranță dăunător, un tratament cu antibiotice la un copil care nu are dovezi de supra-infecție bacteriană (din consult medical și din analize specializate).

2. Nu sunt necesari nici un fel de aerosoli, CU NIMIC, la copilul care are COVID dar nu este astmatic sau nu are wheezing recurent.

Sunt necesare, ca în orice altă viroză la copil:

a. Urmărirea și combaterea febrei, mai ales dacă este cu valori mari, peste 38.5C, sau dacă produce stare de rău, dureri de cap, etc

b. Menținerea unei stări bune de hidratare, cu multe lichide și eventual cu săruri de rehidratare orală. Mai ales la cei cu vârstă mică (sugari, preșcolari) ce au diaree și/sau vărsături.

c. Menținerea unor căi aeriene libere - aspirat secreții, dacă sunt abundente, și pus apă de mare sau ser fiziologic.

d. Multă RĂBDARE!!! MESAJ PRACTIC - opriți imediat orice tratamente aberante cu antibiotice luate de pe net, de la prieteni sau rude sau, mai grav, recomandate de medic, în lipsa unor analize care să arate suprainfecție bacteriană!

Și mergeți pentru reevaluare (plus investigații) în centrele de permanență, acele centre dedicate copiilor. Imensa majoritate a copiilor infectați cu SARS-CoV-2 nu vor fi mai bine cu antibiotice, ci mai rău”, a scris pe pagina Spitalului Virtual pentru Copii, medicul pediatru Mihai Craiu.

Vezi și: Pielea lăsată în urma unor diete. Ioana Marinescu: Este foarte important să aducem produse care să stimuleze elasticitatea

COVID, noi simptome. Medic: Pot fi comune și cu alte boli

Noi simptome ale infecției cu COVID sunt identificate la fiecare nouă tulpină. Fiecare persoană reacționează diferit, însă principalul semn este febra.

La copii, poate apărea și durerea de stomac sau chiar episoadele de vomă. Medicul pediatru, Diana Voican a explicat la emisiunea Sfat de Sănătate de la Antena 3 la ce trebuie să fie atenți părinții.

"Infecţia cu COVID este o infecţie nouă, care a afectat şi copiii aproape în egală măsură cu adulţii, chiar dacă la cei mici au fost forme mai uşoare sau forme care au trecut neobservate. Din păcate, nu este o boală bine definită ca alte boli pe care le cunoaştem.

Infecţia cu noul coronavirus poate da diverse simptome şi fiecare tulpină care apare, vine cu alt tip de simptome. De exemplu, simptomele digestive au apărut în noul val, care în cele precedente nu au fost întâlnite. Ca simptome costante ar fi febra. Atunci când cel mic face febră şi suntem pe un vârf de val de COVID, trebuie să facem un test”, a precizat medicul.

Citește mai multe AICI

Adevărul despre OMICRON la copii. Dr Craiu: ce îi faci unui copil care are COVID cu această variantă

Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu analizează informațiile legate de infecțiile cu COVID - OMICRON la copii: ei reprezintă  19% din totalul celor confirmați pozitiv, iar transmisibilitatea variantei este de 70 de ori mai mare. Iată ce faci cu un copil infectat cu OMICRON:  

„Înainte de a ne plasa pe extreme, adică a ne panica citind știri alarmiste despre „omicron, valul copiilor” sau teorii ale conspirației ce neagă complet infecția cu SARS-CoV-2, ar fi utile câteva cifre și explicații”, avertizează medicul pediatru Mihai Craiu. 

Vezi și: Râsul, leac împotriva mai multor afecțiuni. Medic: Ar fi ciudat să auzi acest sfat din gura unui cardiolog, dar e cel mai bun medicament

Val de copii în spitale

El arată că, deși acest val a adus un număr mare de copii cu COVID înspitale, totuși lucrurile trebuie analizate la rece. 

„Da, acest ultim val a adus un număr extrem de mare de infectări la copil. Adică numai în 2022 au fost diagnosticați în SUA 4.6 milioane de copii cu maladie COVID-19.

4.6 milioane în 2 luni fața de 12.515.391 de când a fost identificat primul pacient în SUA adică în aproape 2 ani

Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu analizează informațiile legate de infecțiile cu COVID - OMICRON la copii: ei reprezintă  19% din totalul celor confirmați pozitiv, iar transmisibilitatea variantei este de 70 de ori mai mare. Iată ce faci cu un copil infectat cu OMICRON:  

„Înainte de a ne plasa pe extreme, adică a ne panica citind știri alarmiste despre „omicron, valul copiilor” sau teorii ale conspirației ce neagă complet infecția cu SARS-CoV-2, ar fi utile câteva cifre și explicații”, avertizează medicul pediatru Mihai Craiu. 

Dacă la începutul pandemiei practic nu existau pacienți consultați sau internați în spitalele de pediatrie, acum copiii reprezintă 19% din totalul celor confirmați pozitiv și până la 4.6% din cei spitalizați în diversele state americane.

Din păcate unele aceste spitalizări au fost, în rare cazuri (721 până în decembrie 2021), urmate de complicații mortale.

E mult? E puțin? De ce e acum altfel? Ce se poate face?

Sunt întrebări legitime...

Omicron are o transmisibilitate extrem de mare, aproape la fel de mare ca a pojarului, și se multiplică mult mai repede decât tulpina inițială de SARS-CoV-2, adică de 70 de ori mai rapid – LINK DIRECT SURSA INFORMAȚIEI

Această multiplicare masivă în căile aeriene superioare explică de ce mulți adulți se plâng de dureri severe de cap și în gât”, notează dr Mihai Craiu, pe pagina de Facebook intitulată Spitalul Virtual pentru Copii. 

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel