Copii: mai mult de două ore petrecute pe telefon, pericol major

Steluța Indrei |
Data publicării:

Petrecerea a mai mult de două ore în fața unui ecran - telefon, tabletă sau laptop - afectează profund dezvoltarea intelectuală a copiilor, afirmă cercetătorii canadieni. 

Reducerea timpului petrecut de copii în fața unui telefon, tabletă sau laptop se asociază cu îmbunătățirea capacităților intelectuale. În schimb, statul ore în șir în fața unui ecran afectează dezvoltarea cognitivă. Într-un studiu apărut pe 26 septembrie în publicația The Lancet Child & Adolescent Health, cercetătorii canadieni au evaluat în ce măsură timpul petrecut în fața unui ecran afectează dezvoltarea intelectuală a copiilor. Rezultatul: peste 2 ore reprezintă un risc major. Cercetătorii au evaluat 4.500 de copii cu vârste între 8 și 11 ani, care au răspuns unui chestionar privind programul de somn, activitatea fizică și timpul petrecut pe telefon, tabletă sau laptop. Copiii au efectuat de asemenea un test de evaluare a capacităților cognitive. 

Ce au aflat autorii? Copiii care petrec mai puțin de două ore în fața unui ecran dorm mai bine (între 9 și 11 ore pe noapte), practică cel puțin o oră de activități fizice pe zi și au obținut cele mai bune rezultate la testele de inteligență. 

În schimb, cei care abuzează de aceste dispozitive au înregistrat rezultate cu 4% mai slabe în ceea ce privește memoria de lucru, viteza de îndeplinire a sarcinilor, atenția și competențele lingvistice. 

„Pe baza concluziilor noastre, părinții, educatorii, pediatrii ar trebui să facă tot posibilul pentru a limita timpul petrecut de copii pe telefon, tabletă și să pună pe primul loc formarea unor obiceiuri sănătoase de somn pe tot parcursul copilăriei și adolescenței”, afirmă dr. Jeremy Walsh, de la Universitatea din Ottawa.

Tot mai mulți copii au telefon înainte de la vârste mici

Generațiile actuale știu instinctiv să folosească diversele gadgeturi și se descurcă de multe ori mult mai bine decât părinții lor prin mulțimea de opțiuni și jocuri. Copiii percep telefonul ca pe o jucărie avansată față de care treptat dezvoltă o adevărată dependență. Așa se face că aproape trei sferturi dintre copiii cu vârste între 7 și 14 ani au propriul lor telefon mobil, după cum arată un studiu european. 

Specialiștii spun însă că vârsta minimă pentru telefon mobil ar trebui să fie de 11-12 ani, când copilul poate avea un comportament responsabil și când comunicarea cu cercul de prieteni devine importantă.

Mai mult decât atât, Academia Americană de Pediatrie recomandă interzicerea completă a expunerii la ecrane digitale a copiilor sub 2 ani. Principalul motiv: copiii de 18-24 de luni nu pot procesa imaginea bidimensională percepută prin intermediul ecranelor. Abia după vârsta de un an şi jumatate, creierul face analogii între imaginea virtuală şi cea din viaţa reală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel