Coriandru, sursă importantă de vitamina A și K. La ce trebuie să fiți atenți când îl consumați
Coriandrul este planta aromatică cu un conținut important de vitamine și antioxidanți. Care sunt beneficiile pentru sănătate și la ce trebuie să fiți atenți când îl...
Coriandru este una dintre plantele aromatice mediteraneene tradiționale, recunoscută în zona asiatică sub denumirea de coriandru de frunze. Este utilizat la scară largă în mâncărurile sărate din bucătăriile internaționale și are un gust și miros specific.
De altfel, florile emană un miros neplăcut, de ploșniță, iar odată cu maturizarea fructelor, mirosul devine aromat și plăcut, se arată în lucrarea ”Plantele medicinale de la A la Z”, unde este, de asemenea, specificat că numele acestei plante este derivat din două cuvinte grecești, unul însemnând ploșniță, celălalt anason.
Coriandrul se poate folosi ca plantă aromatizată, frunzele ca atare, în salate, ori semințele, ca adaos în mâncare, dar și medicinal, pentru efectul pe care îl are asupra sănătății, în special în afecțiunile gastro-intestinale, sub formă de infuzie a fructelor.
Coriandru, conținut nutrițional
100 grame de coriandru proaspăt conține:
- calorii 23
- carbohidrați 3,67grame
- proteine 2,13 g
- grăsimi totale 0,52 g
- fibre 2,8 g
- folați 15,5% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)
- niacină (vitamina B3) 7% DZR
- acid pantotenic (vitamina B5) 11% DZR
- piridoxină (vitamina B6) 11% DZR
- riboflavina (vitamina B2) 12% DZR
- tiamina (vitamina B1) 5,5% DZR
- vitamina A 225% DZR
- vitamina C 45% DZR
- vitamina E 17% DZR
- vitamina K 258% DZR
- sodiu 3% DZR
- potasiu 11% DZR
- calciu 7% DZR
- fier 22% DZR
- magneziu 6,5% DZR
- mangan 18,5% DZR
- fosfor 7% DZR
- seleniu 2% DZR
- zicnc 4,5% DZR
- alfa și beta-caroten, cripto-xantină și lutein-zeaxantină, notează Nutrition&You.
Vezi și: De ce să mănânci sfeclă crudă. Cum îți poate ajuta ficatul și ce alte beneficii mai are
Coriandru, beneficii pentru sănătate
Prin conținutul bogat de vitamine, cu acțiune antioxidantă, coriandrul are multiple beneficii pentru sănătate.
Poate reduce nivelul glicemiei din sânge. Hiperglicemia este un factor de risc pentru apariția diabetului zaharat de tip 2. Semințele de coriandru, extract sau ulei, pot ajuta la scăderea glicemiei, motiv pentru care persoanele aflate sub tratament trebuie să fie atente atunci când consum această plantă pentru a nu interfera medicamentele cu planta.
Un studiu de laborator a arătat că semințele de coriandru pot reduce glicemia din sânge prin stimularea unei enzime care ajută la eliminarea zahărului din sânge, notează Healthline.
Luptă cu inflamațiile. Coriandrul oferă mai mulți antioxidanți, care previn deteriorarea celulară cauzată de radicalii liberi. Acești compuși includ terpinenul, quercetina și tocoferolii, care pot avea efecte anticancerigene, de stimulare a sistemului imunitar și neuroprotectoare, conform studiilor efectuate în eprubete și pe animale.
Poate fi benefic pentru sănătatea inimii. Unele studii efectuate pe animale și în eprubete sugerează că coriandrul poate reduce factorii de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi tensiunea arterială ridicată și nivelul colesterolului ”rău”, LDL.
Poate proteja sănătatea creierului. Multe afecțiuni ale creierului, precum boala Parkinson, boala Alzheimer și scleroza multiplă, sunt asociate cu inflamația. Proprietățile antiinflamatorii ale coriandrului pot proteja împotriva acestor boli neurodegenerative, ce au impact asupra unui număr tot mai mare de persoane. De asemenea, coriandru este eficient în gestionarea anxietății.
Promovează digestia și sănătatea intestinală. Uleiul extras din semințele de coriandru poate accelera și promova o digestie sănătoasă.
Un studiu de 8 săptămâni efectuat pe 32 de persoane cu sindromul colonului iritabil a constatat că 30 de picături dintr-un medicament pe bază de plante care conține coriandru, administrate de trei ori pe zi, au redus semnificativ durerea abdominală, balonarea și disconfortul, comparativ cu un grup placebo.
Luptă împotriva infecțiilor. Coriandrul conține compuși antimicrobieni care pot ajuta la combaterea anumitor infecții și boli de origine alimentară.
Dodecenalul, un compus din coriandru, poate lupta împotriva bacteriilor precum Salmonella, care poate provoca intoxicații alimentare care pot pune viața în pericol.
Poate proteja pielea. Coriandrul poate avea mai multe beneficii pentru piele, inclusiv pentru erupții cutanate ușoare, cum ar fi dermatita.
Într-un studiu, extractul de coriandru folosit alături de alți compuși calmanți a putut fi folosit cu succes în tratarea iritației de scutec a sugarilor.
Ușor de introdus în dietă. Toate părțile plantei Coriandrum sativum sunt comestibile, dar semințele și frunzele sale au un gust foarte diferit. În timp ce semințele de coriandru au o aromă pământie, frunzele sunt picante și asemănătoare cu cele de citrice - deși unele persoane consideră că au gust de săpun.
-
3 alimente comune care pot afecta grav sănătatea ficatului22.12.2025, 14:34
-
-
-
De ce reacționează creierul diferit în perioada Crăciunului22.12.2025, 11:22
-
Tratamentul durerii cronice poate provoca efecte secundare serioase22.12.2025, 10:02
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Oregano, planta simplă care reduce stresul, întărește imunitatea și luptă cu infecțiile
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Planta considerată "bomba" de Omega 3-6-7-9. Mulți o iau pentru imunitate, dar are efecte pentru cancer și diabet
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
