COVID-19: izolarea dă somnul peste cap. 12 lucruri care te ajută să-l reglezi

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Insomnia              Foto: Pixabay
Insomnia Foto: Pixabay

Izolarea socială datorată pandemiei cu COVID-19, în care trăim cu toții de ceva vreme și care nu știm când se va termina, este o sursă de stres care ne poate da somnul peste cap. Iată un mini-ghid cu 12 lucruri care ne pot ajuta să-l reglăm

În situația actuală de izolare la domiciliu din cauza pandemiei de COVID-19, majoritatea persoanelor sunt expuse unei situații stresante fără precedent, de durată necunoscută. Acest lucru poate nu numai să crească nivelul de stres, anxietate și depresie, în timpul zilei, dar, de asemenea, perturbă somnul. Este important de luat în seamă, datorită rolului fundamental pe care îl are somnul în reglarea emoțiilor. Tulburările de somn pot avea consecințe directe asupra funcționării emoționale și asupra sănătății, arată experții.

Într-un articol publicat în aprilie în Journal of Sleep Research (link analiză), ei rezumă ceea ce se știe despre legătura dintre stres, somn și izolare, dar și realizează un mic ghid cu 12 sfaturi utile pentru a evita problemele cu somnul. Gestionarea cât mai bună a problemelor de somn în timpul izolării la domiciliu poate limita stresul și poate preveni perturbările relațiilor sociale. Iată ce recomandă experții.

Cum să scapi de problemele cu somnul

1) Încercați să păstrați un program regulat de somn și să vă treziți la aceeași oră în fiecare zi: faptul că respectați un program stric e benefic pentru adulți și copii deopotrivă.

2) Programați-vă perioade de circa 15 minute în timpul zile, ca timp de analiză (pentru a vă destresa) a situației voastre: notați-vă gândurile, vorbiți despre stres, despre ce temeri aveți, etc. Încercați să vă limitați gândurile negre pentru aceste perioadă de timp, pentru a reduce șansa ca acest stres să interfereze cu somnul nocturn.

3) Dacă este posibil, utilizați patul numai pentru somn și sex, pentru nicio altă activitate; asta presupune să te duci la culcare doar atunci când ți-e somn și să nu te întinzi în pat în timpul zilei ca să moțăi un pic.

4) Folosiți această perioadă de izolare ca pe o oportunitate de a vă controla somnul, de a vă urmări ritmul natural de somn mai îndeaproape (în special pentru cei „nocturni" și pentru adolescenți).

5) Folosiți această ocazie pentru a permite perioadei de somn să se potrivească mai mult cu ceasul vostru circadian natural (mai ales la adolescenți, adulți în vârstă și „păsări de noapte").

6) Folosiți social media pentru a împărtăși sentimentele de stres și anxietate cu familia și prietenii, dar și pentru a împărtăși informații pozitive, distractive, de ex. cu conținut umoristic, posibil fără legătură cu focarul de coronavirus sau COVID-19. Dar nu duceți în dormitor telefonul, tableta sau laptopul; opriți-le înainte de a merge la culcare pentru a reduce riscul de întrerupere a somnului din cauza expunerii la lumină, a notificărilor și a tendinței de a răspunde cererilor și postărilor.

7) Găsiți motode de distragere utile, țineți-vă ocupat cu acele activități cu care sunteți familiarizați și vă place să le faceți.

8) Limitați timpul în care sunteți expus la știri despre COVID-19 și coronavirus.

9) Dacă aveți timp mai mult puteți să vă transformați casa și, în special, dormitorul, într-un mediu mai confortabil, liniștit, întunecat și rece.

10) Faceți exerciții fizice în mod regulat, de preferință la lumina zilei.

11) Încercați să stați în lumină naturală în timpul zilei, în special dimineața, și, dacă nu este posibil, lăsați geammurile deschise în timpul zilei, sau măcar neacoperite de perde și jaluze, fără a ține lumini de interior aprinse; încercați să aveți lumină slabă seara, și deloc noaptea.

12) Alegeți activități familiare și relaxante înainte de culcare: de ex. citirea unei cărți, yoga etc. Dacă sunteți mai puțin activ în timpul zilei decât în mod normal, mâncați, de asemenea, mai puțin la mese și, cu cel puțin două ore înainte de ora de culcare, pentru a preveni perturbarea somnului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel