Cruciferele, legumele nobile cu efecte antioxidante și anticancerigene. Hâncu: Sunt elita nutrienților

Cruciferele sunt legumele cu un conținut important de vitamine și minerale, care le fac printre cele mai puternice alimente antioxidante și antiinflamatoare.
Cruciferele fac parte dintr-o ”familie nobilă în nutriție”, având o multitudine de beneficii pentru sănătate, însă unora dintre aceste legume nu li se acordă atenția care ar trebui. Ba chir, unele dintre ele sunt ignorate și date la o parte.
Din familia cruciferelor fac parte varza albă și roșie, conopida, broccoli, varza de Bruxelles.
Dr. Anca Hâncu a explicat de ce este necesar să introducem aceste legume în dieta noastră, cel puțin de 2-3 ori pe săptămână, însă cu o precauție în cazul celor cu afecțiuni la nivelul glandei tiroide.
”Sunt bogate în nutrienți, sunt elita nutrienților și atunci va fi util să le introducem în alimentația noastră”, a declarat dr. Anca Hâncu, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice.
Totodată a subliniat medicul, aceste crucifere au conținut important de vitamine, ”de exemplu, într-o cană de salată de varză găsim vitamina C, cam jumătate din cât avem nevoie într-o zi întreagă. Varza roșie are de opt ori mai multă vitamina C decât varza albă. Mai au antioxidanții, crește producția de colagen, sunt foarte bune. Dar pe lângă aceasta găsim minerale, găsim calciu, magneziu, găsim beta-caroten, așa că sunt foarte utile.
În mod special broccoli, dar și celelalte legume din familia cruciferelor, ”conțin glicozinolați care se transformă în corp în sulforafani, cu proprietăți importante de detoxifiere a celulei pulmonare, de detoxifiere de toți compușii care sunt poluanți și de fumat. Broccoli ajută la digestie și are rol antioxidant”, a mai spus Anca Hâncu.
În ceea ce privește celebra varză de Bruxelles, atât de ignorată de mulți, aceasta are o multitudine de proprietăți, printre care cele antiinflamatorii, ”este foartă bună pentru alergii, pentru afecțiunile inflamatorii și aici ne referim la artrita reumatoidă. Este bine de inclus în diverse supe, pireuri, fiartă.
Ar fi o atenționare, pe lângă multele beneficii, glicozinolații aceștia care se transformă în sulforafani, sunt cei care interferă cu absorbția iodului. Și atunci la persoanele care au hipotiroidism sau diverse tiroidite, ele este important să nu exagereze.
În general recomandăm de 2-3 ori pe săptămână să se consume varză de Bruxelles sau kale sau varză roșie, conopidă. Iar la aceste persoane, să limiteze la mai puțin de două căni pe săptămână”, a spus medicul, mai mult, acesta a adăugat că dacă folosim sarea cu iod se poate contracara din efectul sulforafanilor.
Crucifere, beneficii pentru sănătate
Prin conținutul de vitamine și minerale, cruciferele sunt benefice pentru:
- îmbunătățirea sănătății vederii (vitamina A)
- ajută la construirea unor oase puternice (calciu, magneziu, vitamina K)
- ajută tiroida să funcționeze corect.
- acțiune antiinflamatoare, antioxidantă, anticancerigenă.
Vezi și: 7 alimente bogate în crom. Vă ajută la scăderea rezistenței la insulină și previn bolile de inimă
Ce conține varza
Pentru a vedea și de ce varza are atâtea beneficii este bine să aflăm și ce conține aceasta. Astfel, într-o 100 de grame de varză crudă avem:
- calorii 25
- carbohidrați 5,8 g
- proteine 1,3 g
- fibre 2,5 mg
- folați 13% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)
- niacină 1,5 % DZR
- acid pantotenic 4%
- piridoxină 10%
- riblofavină 3%
- tiamină 5%
- vitamina A (3%), vitamina C (61%), vitamina K (63%)
- sodiu 1%
- potasiu 3,5%
- calciu 4%, fier 6%, magneziu 3%, mangan 7%, fosfor 3,5%, zinc 1,5%
- alfa și betacaroten și luteină-zeaxanitină, potrivit Nutrition&You.
Ce conține broccoli
Într-o 100 de grame de broccoli crud avem:
- calorii 34
- carbohidrați 6,64 g
- proteine 2,82 g
- fibre 2,6 mg
- folați 16% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)
- niacină 4 % DZR
- acid pantotenic 12%
- piridoxină 13%
- riblofavină 9%
- tiamină 6%
- vitamina A (21%), vitamina C (149%), vitamina E (1,5%), vitamina K (85%)
- sodiu 2%
- potasiu 7%
- calciu 5%, cupru 5,5%, fier 9%, magneziu 5%, mangan 5%, seleniu 5%, zinc 1,5%
- alfa și betacaroten și luteină-zeaxanitină, potrivit Nutrition&You.
Ce conține conopida
Într-o 100 de grame de conopidă crudă avem:
- calorii 25
- carbohidrați 4,97 g
- proteine 1,92 g
- fibre 2 mg
- folați 14% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)
- niacină 3 % DZR
- acid pantotenic 13%
- piridoxină 14%
- riblofavină 4,5%
- tiamină 4%
- vitamina C (80%), vitamina E (0,5%), vitamina K (13%)
- sodiu 2%
- potasiu 6%
- calciu 2%, cupru 4,5%, fier 5%, magneziu 3,5%, mangan 7%, zinc 2,5%
- luteină-zeaxanitină, potrivit Nutrition&You.
Ce conține varza de Bruxelles
Într-o 100 de grame de varză de Bruxelles crudă avem:
- calorii 43
- carbohidrați 8,95 g
- proteine 3,38 g
- fibre 3,8 mg
- folați 15% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)
- niacină 4,5 % DZR
- acid pantotenic 6%
- piridoxină 17%
- riblofavină 7%
- tiamină 13%
- vitamina A (25%), vitamina C (142%), vitamina K (147%)
- sodiu 1,5%
- potasiu 8%
- calciu 4%, cupru 8%, fier 17,5%, magneziu 6%, mangan 15%, , fosfor 10%, seleniu 3%, zinc 4%
- alfa și betacaroten și luteină-zeaxanitină, potrivit Nutrition&You.
Vezi și: 11 superalimente hipocalorice. Ajută la scăderea în greutate, dar și la diversificarea meniului
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
7 ceaiuri care te scapă de răgușeală și tuse. Vindecă gâtul instant
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.