Cruciferele, legumele nobile cu efecte antioxidante și anticancerigene. Hâncu: Sunt elita nutrienților

Cruciferele sunt legumele cu un conținut important de vitamine și minerale, care le fac printre cele mai puternice alimente antioxidante și antiinflamatoare.
Cruciferele fac parte dintr-o ”familie nobilă în nutriție”, având o multitudine de beneficii pentru sănătate, însă unora dintre aceste legume nu li se acordă atenția care ar trebui. Ba chir, unele dintre ele sunt ignorate și date la o parte.
Din familia cruciferelor fac parte varza albă și roșie, conopida, broccoli, varza de Bruxelles.
Dr. Anca Hâncu a explicat de ce este necesar să introducem aceste legume în dieta noastră, cel puțin de 2-3 ori pe săptămână, însă cu o precauție în cazul celor cu afecțiuni la nivelul glandei tiroide.
”Sunt bogate în nutrienți, sunt elita nutrienților și atunci va fi util să le introducem în alimentația noastră”, a declarat dr. Anca Hâncu, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice.
Totodată a subliniat medicul, aceste crucifere au conținut important de vitamine, ”de exemplu, într-o cană de salată de varză găsim vitamina C, cam jumătate din cât avem nevoie într-o zi întreagă. Varza roșie are de opt ori mai multă vitamina C decât varza albă. Mai au antioxidanții, crește producția de colagen, sunt foarte bune. Dar pe lângă aceasta găsim minerale, găsim calciu, magneziu, găsim beta-caroten, așa că sunt foarte utile.
În mod special broccoli, dar și celelalte legume din familia cruciferelor, ”conțin glicozinolați care se transformă în corp în sulforafani, cu proprietăți importante de detoxifiere a celulei pulmonare, de detoxifiere de toți compușii care sunt poluanți și de fumat. Broccoli ajută la digestie și are rol antioxidant”, a mai spus Anca Hâncu.
În ceea ce privește celebra varză de Bruxelles, atât de ignorată de mulți, aceasta are o multitudine de proprietăți, printre care cele antiinflamatorii, ”este foartă bună pentru alergii, pentru afecțiunile inflamatorii și aici ne referim la artrita reumatoidă. Este bine de inclus în diverse supe, pireuri, fiartă.
Ar fi o atenționare, pe lângă multele beneficii, glicozinolații aceștia care se transformă în sulforafani, sunt cei care interferă cu absorbția iodului. Și atunci la persoanele care au hipotiroidism sau diverse tiroidite, ele este important să nu exagereze.
În general recomandăm de 2-3 ori pe săptămână să se consume varză de Bruxelles sau kale sau varză roșie, conopidă. Iar la aceste persoane, să limiteze la mai puțin de două căni pe săptămână”, a spus medicul, mai mult, acesta a adăugat că dacă folosim sarea cu iod se poate contracara din efectul sulforafanilor.
Crucifere, beneficii pentru sănătate
Prin conținutul de vitamine și minerale, cruciferele sunt benefice pentru:
- îmbunătățirea sănătății vederii (vitamina A)
- ajută la construirea unor oase puternice (calciu, magneziu, vitamina K)
- ajută tiroida să funcționeze corect.
- acțiune antiinflamatoare, antioxidantă, anticancerigenă.
Vezi și: 7 alimente bogate în crom. Vă ajută la scăderea rezistenței la insulină și previn bolile de inimă
Ce conține varza
Pentru a vedea și de ce varza are atâtea beneficii este bine să aflăm și ce conține aceasta. Astfel, într-o 100 de grame de varză crudă avem:
- calorii 25
- carbohidrați 5,8 g
- proteine 1,3 g
- fibre 2,5 mg
- folați 13% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)
- niacină 1,5 % DZR
- acid pantotenic 4%
- piridoxină 10%
- riblofavină 3%
- tiamină 5%
- vitamina A (3%), vitamina C (61%), vitamina K (63%)
- sodiu 1%
- potasiu 3,5%
- calciu 4%, fier 6%, magneziu 3%, mangan 7%, fosfor 3,5%, zinc 1,5%
- alfa și betacaroten și luteină-zeaxanitină, potrivit Nutrition&You.
Ce conține broccoli
Într-o 100 de grame de broccoli crud avem:
- calorii 34
- carbohidrați 6,64 g
- proteine 2,82 g
- fibre 2,6 mg
- folați 16% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)
- niacină 4 % DZR
- acid pantotenic 12%
- piridoxină 13%
- riblofavină 9%
- tiamină 6%
- vitamina A (21%), vitamina C (149%), vitamina E (1,5%), vitamina K (85%)
- sodiu 2%
- potasiu 7%
- calciu 5%, cupru 5,5%, fier 9%, magneziu 5%, mangan 5%, seleniu 5%, zinc 1,5%
- alfa și betacaroten și luteină-zeaxanitină, potrivit Nutrition&You.
Ce conține conopida
Într-o 100 de grame de conopidă crudă avem:
- calorii 25
- carbohidrați 4,97 g
- proteine 1,92 g
- fibre 2 mg
- folați 14% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)
- niacină 3 % DZR
- acid pantotenic 13%
- piridoxină 14%
- riblofavină 4,5%
- tiamină 4%
- vitamina C (80%), vitamina E (0,5%), vitamina K (13%)
- sodiu 2%
- potasiu 6%
- calciu 2%, cupru 4,5%, fier 5%, magneziu 3,5%, mangan 7%, zinc 2,5%
- luteină-zeaxanitină, potrivit Nutrition&You.
Ce conține varza de Bruxelles
Într-o 100 de grame de varză de Bruxelles crudă avem:
- calorii 43
- carbohidrați 8,95 g
- proteine 3,38 g
- fibre 3,8 mg
- folați 15% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)
- niacină 4,5 % DZR
- acid pantotenic 6%
- piridoxină 17%
- riblofavină 7%
- tiamină 13%
- vitamina A (25%), vitamina C (142%), vitamina K (147%)
- sodiu 1,5%
- potasiu 8%
- calciu 4%, cupru 8%, fier 17,5%, magneziu 6%, mangan 15%, , fosfor 10%, seleniu 3%, zinc 4%
- alfa și betacaroten și luteină-zeaxanitină, potrivit Nutrition&You.
Vezi și: 11 superalimente hipocalorice. Ajută la scăderea în greutate, dar și la diversificarea meniului
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Cele mai savuroase sortimente de cafea și beneficiile lor. Cum alegi cafeua perfectă pentru tine
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.