Cum alegem pepenele. Mihaela Bilic: ASTA înseamnă că este copt
Cum alegem pepenele. Care sunt lucrurile la care trebuie să ne uităm atunci când cumpărăm acest fruct, dulce al verii.
Cum alegem pepenele. Care sunt aspectele la care trebuie să ne uităm atunci când cumpărăm pepene. Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat ce trebuie să urmărim atunci când alegem pepenele.
”Indiferent că este roșu sau galben, pepenele este fructul verii, un desert delicios de sezon…cu condiția să fie rece și bine copt.
Multă lume spune că trebuie să te uiți la “buric”, acea areolă de la bază: cu cât este mai mare, cu atât pepenele este mai bun. Se pare că acest criteriu nu influențează direct maturitatea fructului, mai degrabă variază în funcție de soi.
Ce trebuie analizat cu atenție este codița sau pedunculul: dacă este subțire, atrofiat și ușor uscat înseamnă că pepenele a fost cules la maturitate. Apoi pepenele trebuie să fie cât mai greu posibil, iar când îl ciocănim să sune a gol, cu un pic de ecou, asta înseamnă că este copt.
Forma contează și ea: dacă este oval este mai plin de apă, dacă este rotund este mai dulce. Nu nu ultimul rând fiți atenți la amprenta solului, zona în care pepenele a fost în contact cu pământul și nu a fost expusă la soare: cu cât culoarea ei este mai galbenă spre portocaliu, înseamnă că fructul a avut timp să crească și să se coacă.
Pentru pepenele galben folosiți-vă și mirosul: cu cât este mai parfumat, cu atât e mai dulce”, a explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, într-o postare pe Facebook.
Vezi și: Diureticele naturale care elimină retenția de apă. Scad și hipertensiunea arterială
La ce să mai fii atent când alegi pepenele
În timp ce cel mai bun mod de a ști dacă un pepene verde este copt este să gustați sau să verificați pulpa roșie, acest lucru este, în general, posibil numai după ce îl cumpărați.
Dacă nu doriți să optați pentru produse pretăiate, alegerea unui pepene dulce și suculent pe baza aspectului său poate fi o adevărată provocare.
1. Căutați o formă uniformă
Pepenii verzi vin în diferite mărimi și forme care variază de la rotund, la oval și până la alungit. Toți pot fi o alegere bună. Oricare ar fi cel pe care îl alegi, rămâi la cei care au o formă fermă și simetrică și evită-i pe cei care au umflături, lovituri sau tăieturi neregulate.
Neregularitățile pot indica faptul că pepenele a primit cantități inconsecvente de apă sau nu a fost polenizat corespunzător. Pe de altă parte, tăieturile sau adânciturile pot indica prezența unor insecte sau ciuperci, potrivit Healthline.
2. Ridicați-l
Un pepene verde dulce și copt ar trebui să se simtă greu pentru dimensiunea sa. Acest lucru înseamnă, de obicei, că este plin de apă și, prin urmare, mai suculent.De fapt, conținutul de apă și fibre pare să determine o greutate sănătoasă la fructe, inclusiv la pepenele roșu.
Pepenii verzi sunt 91% apă - o caracteristică care îi explică numele. Consumul de alimente bogate în apă, precum pepenele roșu, vă ajută să obțineți o senzație mai mare de sațietate pe porție, consumând în același timp mai puține calorii.
Cum să recunoști un pepene stricat
Este posibil ca pepenii verzi deteriorați sau stricați să nu fie siguri pentru consum. Următoarele semne vă pot ajuta să determinați dacă un pepene verde trebuie evitat:
Pete de culoare închisă. Aceste pete pot indica prezența unor ciuperci sau bacterii.
Pulpă îmbibată cu apă. În acest caz, pulpa pepenelui verde începe să se dezintegreze, să se încovoaie și să devină închisă la culoare. Poate fi din cauza unei suprasaturări cu apă sau unei infecții fungice.
Leziuni provocate de viermele de coajă. Această vătămare se manifestă sub forma unui model neregulat de culoare albă spre maro deschis pe coajă și poate fi cauzată de hrănirea cu insecte.
Pete interne ale coajei. Aceasta este o boală bacteriană caracterizată prin țesut uscat de culoare cafeniu sau maro pe partea interioară a coajei.
Miros acru sau înțepător. Acestea sunt diferite tipuri de mirosuri râncede care indică faptul că pulpa a început să fermenteze.
-
EXCLUSIV Lepra: Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț clarifică riscurile12.12.2025, 15:46
-
-
EXCLUSIV Absența care lasă cicatrici adânci și lacrimi în ochi12.12.2025, 14:20
-
Apa îmbuteliată nu este atât de pură pe cât pare12.12.2025, 13:16
-
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
