Cum alegem pepenele. Mihaela Bilic: ASTA înseamnă că este copt

Cum alegem pepenele. Care sunt lucrurile la care trebuie să ne uităm atunci când cumpărăm acest fruct, dulce al verii.
Cum alegem pepenele. Care sunt aspectele la care trebuie să ne uităm atunci când cumpărăm pepene. Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat ce trebuie să urmărim atunci când alegem pepenele.
”Indiferent că este roșu sau galben, pepenele este fructul verii, un desert delicios de sezon…cu condiția să fie rece și bine copt.
Multă lume spune că trebuie să te uiți la “buric”, acea areolă de la bază: cu cât este mai mare, cu atât pepenele este mai bun. Se pare că acest criteriu nu influențează direct maturitatea fructului, mai degrabă variază în funcție de soi.
Ce trebuie analizat cu atenție este codița sau pedunculul: dacă este subțire, atrofiat și ușor uscat înseamnă că pepenele a fost cules la maturitate. Apoi pepenele trebuie să fie cât mai greu posibil, iar când îl ciocănim să sune a gol, cu un pic de ecou, asta înseamnă că este copt.
Forma contează și ea: dacă este oval este mai plin de apă, dacă este rotund este mai dulce. Nu nu ultimul rând fiți atenți la amprenta solului, zona în care pepenele a fost în contact cu pământul și nu a fost expusă la soare: cu cât culoarea ei este mai galbenă spre portocaliu, înseamnă că fructul a avut timp să crească și să se coacă.
Pentru pepenele galben folosiți-vă și mirosul: cu cât este mai parfumat, cu atât e mai dulce”, a explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, într-o postare pe Facebook.
Vezi și: Diureticele naturale care elimină retenția de apă. Scad și hipertensiunea arterială
La ce să mai fii atent când alegi pepenele
În timp ce cel mai bun mod de a ști dacă un pepene verde este copt este să gustați sau să verificați pulpa roșie, acest lucru este, în general, posibil numai după ce îl cumpărați.
Dacă nu doriți să optați pentru produse pretăiate, alegerea unui pepene dulce și suculent pe baza aspectului său poate fi o adevărată provocare.
1. Căutați o formă uniformă
Pepenii verzi vin în diferite mărimi și forme care variază de la rotund, la oval și până la alungit. Toți pot fi o alegere bună. Oricare ar fi cel pe care îl alegi, rămâi la cei care au o formă fermă și simetrică și evită-i pe cei care au umflături, lovituri sau tăieturi neregulate.
Neregularitățile pot indica faptul că pepenele a primit cantități inconsecvente de apă sau nu a fost polenizat corespunzător. Pe de altă parte, tăieturile sau adânciturile pot indica prezența unor insecte sau ciuperci, potrivit Healthline.
2. Ridicați-l
Un pepene verde dulce și copt ar trebui să se simtă greu pentru dimensiunea sa. Acest lucru înseamnă, de obicei, că este plin de apă și, prin urmare, mai suculent.De fapt, conținutul de apă și fibre pare să determine o greutate sănătoasă la fructe, inclusiv la pepenele roșu.
Pepenii verzi sunt 91% apă - o caracteristică care îi explică numele. Consumul de alimente bogate în apă, precum pepenele roșu, vă ajută să obțineți o senzație mai mare de sațietate pe porție, consumând în același timp mai puține calorii.
Cum să recunoști un pepene stricat
Este posibil ca pepenii verzi deteriorați sau stricați să nu fie siguri pentru consum. Următoarele semne vă pot ajuta să determinați dacă un pepene verde trebuie evitat:
Pete de culoare închisă. Aceste pete pot indica prezența unor ciuperci sau bacterii.
Pulpă îmbibată cu apă. În acest caz, pulpa pepenelui verde începe să se dezintegreze, să se încovoaie și să devină închisă la culoare. Poate fi din cauza unei suprasaturări cu apă sau unei infecții fungice.
Leziuni provocate de viermele de coajă. Această vătămare se manifestă sub forma unui model neregulat de culoare albă spre maro deschis pe coajă și poate fi cauzată de hrănirea cu insecte.
Pete interne ale coajei. Aceasta este o boală bacteriană caracterizată prin țesut uscat de culoare cafeniu sau maro pe partea interioară a coajei.
Miros acru sau înțepător. Acestea sunt diferite tipuri de mirosuri râncede care indică faptul că pulpa a început să fermenteze.
-
-
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.