Cum devine popcornul sănătos și delicios. Explicația științifică

Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare la USAMV Cluj, a explicat într-un scurt filmuleț cum se prepară popcornul. El a venit cu explicația științifică a procesului....
”Nimic nu se compară cu o porție de popcorn când vizionăm un film bun, nu-i așa? Cu sare, cu unt, cu cașcaval, ne lasă gura apă numai când ne gândim. Însă, cum se obține popcornul, adică binecunoscutele floricele?”, așa începe un scurt filmuleț realizat de Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare la USAMV Cluj, postat pe Facebook.
Ideea filmulețului face parte dintr-un proiect al profesorului Vodnar numit ”Știință cu sare și piper”, prin care oferă explicații pe înțelesul tuturor la varii procese științifice.
Explicația științifică din spatele popcornului:
”Când popcornul e preparat la cuptorul cu microunde, microundele interacționează, de fapt, cu moleculele de apă din boabele de porumb. Astfel, microundele pun în mișcare apa conținută în miezul boabelor de porumb transformând apa în abur. Aburul din interiorul boabelor de porumb nu poate fi eliberat datorită structurii puternice a învelișului bobului ducând la creșterea presiunii în interiorul bobului, atingându-se o presiune de 9 ori mai mare față de presiunea atmosferică. Acesta este momentul în care se întâmplă explozia învelișului, iar forța aburului determină ca amidonul din interiorul bobului să expandeze”.
-
-
-
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment16.07.2025, 23:43
-
Tratamentul care bate chimioterapia fără efecte adverse25.07.2025, 16:00
-
Activitatea care îți protejează creierul. Previne uitarea16.07.2025, 20:10
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
De ce să bei ceai de turmeric: 6 motive pentru a-l adăuga în rutina ta zilnică
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Planta care îți dă putere. Te scapă de stres și te ajută să dormi. Efectele ei sunt incredibile
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.