Cum devine popcornul sănătos și delicios. Explicația științifică

Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare la USAMV Cluj, a explicat într-un scurt filmuleț cum se prepară popcornul. El a venit cu explicația științifică a procesului....
”Nimic nu se compară cu o porție de popcorn când vizionăm un film bun, nu-i așa? Cu sare, cu unt, cu cașcaval, ne lasă gura apă numai când ne gândim. Însă, cum se obține popcornul, adică binecunoscutele floricele?”, așa începe un scurt filmuleț realizat de Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare la USAMV Cluj, postat pe Facebook.
Ideea filmulețului face parte dintr-un proiect al profesorului Vodnar numit ”Știință cu sare și piper”, prin care oferă explicații pe înțelesul tuturor la varii procese științifice.
Explicația științifică din spatele popcornului:
”Când popcornul e preparat la cuptorul cu microunde, microundele interacționează, de fapt, cu moleculele de apă din boabele de porumb. Astfel, microundele pun în mișcare apa conținută în miezul boabelor de porumb transformând apa în abur. Aburul din interiorul boabelor de porumb nu poate fi eliberat datorită structurii puternice a învelișului bobului ducând la creșterea presiunii în interiorul bobului, atingându-se o presiune de 9 ori mai mare față de presiunea atmosferică. Acesta este momentul în care se întâmplă explozia învelișului, iar forța aburului determină ca amidonul din interiorul bobului să expandeze”.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
7 ceaiuri care te scapă de răgușeală și tuse. Vindecă gâtul instant
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.