Cum eviți bolile de inimă sau accidentul vascular cerebral, noile RECOMANDĂRI ale Societății Europene de Cardiologie

Dana Lascu |
Data publicării:

Au fost lansate noile recomandări ale Societății Europene de Cardiologi privind prevenirea bolilor cardiovasculare în practica clinică care ne arată la ce trebuie să renunțăm și ce trebuie să facem pentru a nu dezvolta astfel de afecțiuni potențial fatale.

Ghidurile Societății Europene de Cardiologie (ESC) privind prevenirea bolilor cardiovasculare în practica clinică au fost publicate online în European Heart Journal (link direct recomandări).

Până la 90% din riscul unui atac de cord, accident vascular cerebral sau boală arterială periferică (PAD) poate fi explicat prin fumat, obiceiuri alimentare proaste, lipsa activității fizice, obezitate abdominală, tensiune arterială ridicată, niveluri ridicate de lipide din sânge, diabet , factori psihosociali sau consumul de alcool, arată noile recomandări ale Societății Europene de Cardiologie (ESC).

Aceste noi recomandări se concentrează asupra bolilor cardiovasculare aterosclerotice (BCV), care afectează arterele. Pe măsură ce interiorul arterelor se înfundă prin depuneri de grăsimi, acestea nu mai pot furniza suficient sânge corpului. Acest proces este principala cauză de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, PAD și moarte subită în care arterele se blochează complet. Cea mai importantă modalitate de a preveni aceste afecțiuni este de a adopta un stil de viață sănătos pe tot parcursul vieții, mai ales a nu fuma, și de a trata factorii de risc.

Noile recomandări se adresează deopotrivă adulților sănătoși de toate vârstele, precum și pacienților cu BCV sau diabet zaharat. Identificarea celor care vor beneficia cel mai mult de tratamentele preventive, cum ar fi tensiunea arterială și terapiile de scădere a lipidelor, este esențială pentru eforturile de prevenire și, prin urmare, estimarea riscului de BCV este piatra de temelie a liniilor directoare.

Țintele pentru nivelul lipidelor din sânge, tensiunea arterială și controlul glicemic în diabet rămân așa cum se recomandă în ghidurile ESC recente privind dislipidemiile, hipertensiunea sau diabetul. 

La ce trebuie să renunți acum

Ghidurile actuale, însă, introduc o abordare treptată a intensificării tratamentelor preventive, luând în considerare întotdeauna beneficiile potențiale, alte condiții, factorii psihosociali și preferințele pacientului. La persoanele sănătoase, de exemplu, abordarea în etape începe cu recomandări pentru toată lumea: renunțarea la fumat, adoptarea unui stil de viață sănătos și menținerea unei tensiuni arteriale sistolice sub 160 mmHg. Recomandările sunt apoi adaptate în funcție de riscul de 10 ani de BCV (calculat de un profesionist din domeniul sănătății folosind scorurile de risc disponibile).

„Deciziile individualizate care utilizează estimarea riscului și o abordare treptată a terapiilor sunt mai complexe decât o abordare unică, dar reflectă diversitatea pacienților și caracteristicile pacientului în practica clinică de zi cu zi și este esențială pentru a oferi pacientului potrivit dreptul tratament”, a spus președintele grupului de lucru al recomandărilor, profesorul Frank Visseren de la Centrul Medical Universitar din Utrecht, Olanda.

O nouă secțiune este dedicată comunicării riscurilor în procesul comun – medic + pacient - de luare a deciziilor. Obiectivele sunt ca indivizii să-și înțeleagă riscul, reducerea anticipată a riscului cu acțiuni preventive, argumentele pro și contra intervenției și propriile lor priorități. La persoanele sănătoase, abordarea standard este de a calcula probabilitatea de BCV în decurs de 10 ani. Tinerii pot considera estimativele riscului pe viață și beneficiile pe viață ale acțiunii preventive mai informative, deoarece riscul lor de 10 ani este, în general, scăzut.

Renunțarea la fumat, cea mai efectivă măsură

Renunțarea la fumat este potențial cea mai eficientă dintre toate măsurile preventive, cu reduceri substanțiale ale atacurilor de cord sau ale deceselor. Riscul de BCV la fumătorii sub 50 de ani este de cinci ori mai mare decât la nefumători. Renunțarea trebuie încurajată la toți fumătorii, iar fumatul pasiv trebuie evitat acolo unde este posibil. Pentru prima dată, liniile directoare afirmă în mod explicit că renunțarea la fumat este recomandată și rămâne benefică, indiferent de creșterea în greutate. În timp ce dovezile sugerează că țigările electronice pot fi mai eficiente decât terapia de înlocuire a nicotinei pentru renunțarea la fumat, efectele pe termen lung asupra sănătății cardiovasculare și pulmonare sunt neclare și ar trebui evitată utilizarea dublă a țigărilor cu tutun.

Activitatea fizică

În ceea ce privește exercițiile fizice, adulții de toate vârstele ar trebui să depună eforturi pentru cel puțin 150-300 de minute pe săptămână cu intensitate moderată sau 75-150 de minute pe săptămână cu intensitate ridicată, activitate fizică aerobică sau o combinație echivalentă. Pentru prima dată se recomandă reducerea timpului sedentar și implicarea în activități cel puțin ușoare pe tot parcursul zilei. De asemenea, nou este să luați în considerare aplicațiile care te ajută să monitorizezi astfel de activități fizice pentru a crește activitatea. Liniile directoare prevăd: „Cel mai important este să încurajăm activitatea de care oamenii se bucură și / sau pe care o pot include în rutina lor zilnică, deoarece aceste activități sunt mai susceptibile de a fi durabile.”

Nutriția

În ceea ce privește nutriția, o dietă sănătoasă este recomandată tuturor persoanelor pentru a preveni BCV. Acest lucru ar trebui să sublinieze alimentele pe bază de plante, inclusiv cereale integrale, fructe, legume, leguminoase și nuci. Noile recomandări includ adoptarea unei diete mediteraneene sau similare; limitarea consumului de alcool la maximum 100 g pe săptămână (o băutură standard conține 8 - 14 g); consumul de pește, de preferință gras, cel puțin o dată pe săptămână; și restricționarea consumului de carne, în special a cărnii procesate.

Greutatea

În ceea ce privește greutatea corporală, se recomandă ca persoanele supraponderale și obeze să piardă în greutate pentru a scădea tensiunea arterială, lipidele din sânge și riscul de diabet, reducând astfel probabilitatea de boli cardiovasculare. Pentru prima dată, recomandările afirmă că intervenția chirurgicală bariatrică ar trebui luată în considerare la persoanele obeze cu risc crescut de BCV atunci când o dietă sănătoasă și exerciții fizice nu duc la pierderea în greutate menținută.

Sănătatea mentală

Tulburările mentale, cum ar fi anxietatea, sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare și cu un prognostic mai prost pentru cei deja diagnosticați cu BCV. O nouă recomandare este de a oferi un sprijin intensificat pacienților cu aceste afecțiuni pentru a îmbunătăți aderența la modificările stilului de viață și la tratamentul medicamentos. De asemenea, nouă este și recomandarea de a lua în considerare trimiterea la gestionarea stresului psihoterapeutic pentru pacienții cu BCV și stres.

Politici de sănătate publică

Liniile directoare recomandă politici la nivel de populație pentru a îmbunătăți sănătatea inimii și a promova alegeri sănătoase. Acestea includ măsuri pentru reducerea poluării aerului, reducerea consumului de combustibili fosili și limitarea emisiilor de dioxid de carbon. Alte măsuri sunt disponibilitatea mai mare a spațiilor de joacă la școală și legislația care restricționează promovarea și comercializarea alimentelor nesănătoase copiilor la televizor, internet, social media și ambalarea alimentelor etc. Țigările electronice, care creează dependență, ar trebui să facă obiectul unor controale de marketing similare cu țigările standard, în special soiurile aromate care atrag copiii. Pot fi luate în considerare etichetarea alcoolului cu conținut caloric și avertismente pentru sănătate.

După cum se rezumă în noile recomandări, profesorul François Mach, de la Spitalul Universitar din Geneva, Elveția, a explicat că „prevenirea bolilor cardiovasculare necesită o abordare integrată, interdisciplinară, care să pună oamenii și pacienții sănătoși în centru și să ia în considerare alte condiții de sănătate și factori de mediu, inclusiv poluarea aerului”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel