Cum îți crești imunitatea. Adevăruri și minciuni (I)

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Iarna
Iarna

Cum îți poți îmbunătăți sistemul imunitar? În ansamblu, sistemul imunitar face o treabă remarcabilă de a te apăra împotriva microorganismelor care provoacă boli. Dar, uneori, eșuează: un germen invadează cu succes și vă face să vă îmbolnăviți. Este posibil să intervii în acest proces și să îți îmbunătățești sistemul imunitar? Experții de la Harvard Health Publishing ne arată ce e adevăr și ce e minciuna. Astăzi, partea I.

Îți îmbunătățești sistemului imunitar dacă îți schimbi dieta? Iei vitamine sau preparate pe bază de plante? Faci alte modificări ale stilului de viață în speranța de a produce un răspuns imun perfect sau aproape perfect? Ce poți faci cu adevărat ca să-ți îmbunătățești sistemul imunitar?

Sunt întrebări pe care ni le punem cu toții și mulți pică în capcanele reclamelor pe care le văd la TV, uneori chiar făcându-și mai mult rău decât bine. Iată ce recomandă medicii colaboratori ai Harvard Health Publishing.

Ce poți să-ți stimulezi sistemul imunitar?

Ideea de stimulare a imunității este atrăgătoare, dar capacitatea de a face acest lucru s-a dovedit evazivă din mai multe motive. Sistemul imunitar este exat asta - un sistem- nu o singură entitate. Pentru a funcționa bine, necesită echilibru și armonie. Mai sunt încă multe lucruri pe care cercetătorii nu le știu despre complexitatea și interconectarea răspunsului imun. Deocamdată, nu există legături directe între stilul de viață și îmbunătățirea funcțiilor imune.

Dar asta nu înseamnă că efectele stilului de viață asupra sistemului imunitar nu sunt intrigante și nu ar trebui studiate.

Cercetătorii explorează efectele dietei, ale exercițiilor, ale vârstei, stresului psihologic și ale altor factori asupra răspunsului imun, atât la animale, cât și la oameni. Între timp, strategiile generale de viață sănătoasă reprezintă o modalitate bună de a începe să îi oferi sistemului imunitar avantajele d ecare are nevoie.

Căi sănătoase de a-ți întări sistemul imunitar

Primul pas și extrem de important este să alegi un stil de viață sănătos. Urmând regulile generale de sănătate este cel mai bun și singur pas pe care îl poți face pentru menținerea în mod natural a sistemului imunitar puternic și sănătos.

Fiecare parte a corpului, inclusiv sistemul imunitar, funcționează mai bine atunci când este protejată împotriva atacurilor de mediu și susținută de strategii de viață sănătoasă, cum ar fi:

- Nu fuma.

- Mânâcă o dietă bogată în fructe și legume.

- Fă sport în mod regulat.

- Menține o greutate sănătoasă.

- Dacă bei alcool, bea doar cu moderație.

- Dormi cât trebuie.

- Ia măsuri pentru a evita infecțiile, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor și gătitul complet al cărnii.

- Încearcă să minimalizezi stresul.

Crește imunitatea în mod sănătos

Multe produse din rafturile magazinelor sau care sunt promovate la TV susțin că stimulează sau susțin imunitatea. Dar conceptul de stimulare a imunității nu prea are sens din punct de vedere științific. De fapt, creșterea numărului de celule din organism - celulele imune sau altele - nu este neapărat un lucru bun. De exemplu, sportivii care fac „doping cu sânge" - schimbând sânge din sistemele lor pentru a-și crește numărul de celule sanguine și pentru a-și spori performanțele lor - prezintă risc mai mare de accident vascular cerebral – AVC.

Încercarea de a stimula celulele sistemului imunitar este deosebit de complicată deoarece există atât de multe tipuri diferite de celule în acesta, care răspund la atât de mulți microbi diferiți, în foarte variate feluri. Ce celule ar trebui să crească și în ce număr? Până acum, oamenii de știință nu au găsit răspunsul.

Ceea ce se știe este că organismul generează în mod continuu celule imune. Desigur, produce mult mai multe limfocite decât poate folosi. Celulele în exces se elimină printr-un proces natural de moarte celulară numit apoptoză - unele înainte de a avea orice fel de acțiune, unele după ce lupta este câștigată. Nimeni nu știe câte celule sau care e cel mai bun amestec de celule de care are nevoie sistemul imunitar să funcționeze la nivelul său optim. Deci, orice promovează așa ceva nu e de încredere.

Sistemul imunitar și vârsta

Pe măsură ce îmbătrânim, capacitatea noastră de reacție imună se reduce, ceea ce, la rândul său, contribuie la mai multe infecții și la apariția mai multor forme de cancer. Deoarece speranța de viață în țările dezvoltate a crescut, la fel a crescut și incidența condițiilor legate de vârstă, arată medicii colaboratori ai Harvard Health Publishing.

În timp ce unii oameni îmbătrânesc sănătos, concluzia multor studii este că, în comparație cu tinerii, persoanele mai în vârstă au mai multe riscuri de a contracta boli infecțioase și, cu atât mai important, un risc mai mare de a muri din cauza lor. Infecțiile respiratorii, gripa și, în special, pneumonia sunt principalele cauze ale deceselori la persoanele de peste 65 de ani din întreaga lume.

Nimeni nu știe sigur de ce se întâmplă acest lucru, dar unii cercetători observă că acest risc crescut se corelează cu o scădere a celulelor T (care luptă împotriva infecțiilor), probabil datorată atrofierii timusului. Dacă această scădere (atrofiere) a funcției timusului explică scăderea celulelor T sau dacă alte schimbări joacă un rol, nu este pe deplin înțeles.

Alții au emis ipoteza că maduva osoasă devine mai puțin eficientă la producerea celulelor stem care dau naștere celulelor sistemului imunitar.

O reducere a răspunsului imun la infecții a fost demonstrată de răspunsul persoanelor în vârstă la vaccinuri. De exemplu, studiile privind vaccinurile antigripale au arătat că, pentru persoanele de peste 65 de ani, vaccinul este mai puțin eficient în comparație cu copiii sănătoși (peste 2 ani). În ciuda reducerii eficacității, vaccinările pentru gripă și S. pneumoniae au redus semnificativ ratele de boală și deces la persoanele în vârstă, comparativ cu nevaccinarea.

Malnutriția dată de insuficiența de micronutriente

Se pare că există o legătură între nutriție și imunitate la vârstnici. O formă de malnutriție care este surprinzător de comună chiar și în țările bogate este cunoscută sub numele de „malnutriție micronutrientă". Este starea în care o persoană are deficiențe în unele vitamine esențiale și minerale care sunt obținute din sau suplimentate cu dietă.

Persoanele în vârstă tind să mănânce mai puțin și adesea au o mai mică varietate în dieta lor. O întrebare importantă este dacă suplimentele alimentare pot ajuta persoanele în vârstă să mențină un sistem imunitar mai sănătos. Ei, bine, vârstnicii ar trebui să discute această întrebare cu un medic specializat în nutriția geriatrică, deoarece, în timp ce unele suplimente alimentare pot fi benefice pentru persoanele în vârstă, pentru alții chiar și cantități mici pot avea repercusiuni serioase.

Frigul șubrezește sisteul imunitar?

Aproape fiecare mamă a spus măcar o dată: „Îmbracă-te bine sau o să răcești!" Dar avea dreptate? Până în prezent, cercetătorii care caută răspunsul la această întrebare cred că expunerea normală sau moderată la frig nu crește susceptibilitatea la infecție. Majoritatea experților în sănătate sunt de acord că motivul pentru care iarnă este „sezonul gripei" nu este dat de faptul că oamenilor le e mai frig, ci din cauza faptului că petrecem mai mult timp în interior, în contact mai strâns cu alte persoane care pot transmite germenii.

Dar cercetătorii rămân interesați de această dilemă și o studiază în diferite populații. Unele experimente cu șoareci sugerează că expunerea la frig ar putea reduce capacitatea de a face față infecției.

Dar la oameni? Cercetătorii au băgat oameni în apă rece și i-au făcut pe alții să stea în pielea goală la temperaturi de îngheț. Au studiat oameni care trăiesc în Antarctica și pe cei care se aflau în expediții în Munții Stâncoși Canadieni. Rezultatele au fost amestecate. De exemplu, cercetătorii au documentat o creștere a infecțiilor la nivelul căilor respiratorii superioare la schiorii competitivi care fac exerciții fizice intense pe frig, dar dacă aceste infecții se datorează frigului sau altor factori - cum ar fi exercițiile intense sau aerul uscat – nu se știe, arată medicii colaboratori ai Harvard Health Publishing.

Un grup de cercetători canadieni care au revizuit sute de studii medicale pe această temă și a efectuat și cercetări proprii, concluzionează că nu este nevoie să îți faci griji cu privire la expunerea moderată la temperaturi scăzute - nu are niciun efect negativ asupra sistemului imunitar uman. Ar trebui să te îmbraci bine când e rece afară? Răspunsul este „da" dacă temperatura te face să te simți incomod sau dacă vei sta în aer liber pentru o perioadă mai mare de timp în care pot să apară probleme precum degerăturile și hipotermia. Dar nu îți face griji cu privire la imunitate.

Mâine, în partea a II-a:

Care sunt efectele dietei asupra imunității? Cât de eficiente sunt suplimentele și plantele? Ce rol joacă stresul în funcționarea sistemului imunitar? Exercițiile fizice sunt bune sau rele pentru sistemul imun?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel