Cum o dietă sănătoasă îți poate proteja creierul indiferent de vârstă. Legătura dintre dietă și declinul cognitiv
O dietă variată, bogată în plante, poate reduce riscul de declin cognitiv și demență, susținând sănătatea creierului pe măsură ce îmbătrânim.
Noi cercetări au arătat că o dietă variată, bogată în plante, poate reduce riscul de declin cognitiv și demență mai târziu în viață. O dietă nesănătoasă este puternic asociată cu scăderea capacităților cognitive, în timp ce o dietă de înaltă calitate în timpul tinereții și la vârsta mijlocie ajută la menținerea sănătății creierului pe măsură ce îmbătrânim. Adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase la orice vârstă va îmbunătăți șansele de a rămâne ageri mental pe măsură ce îmbătrânim.
O dietă bogată în plante și săracă în sare, grăsimi saturate și alimente procesate este benefică pentru sănătatea generală. Dietele sănătoase pot reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet și cancer.
Cercetarea prezentată la Nutrition 2024, reuniunea anuală a Societății Americane pentru Nutriție, oferă dovezi suplimentare că o alimentație sănătoasă pe tot parcursul vieții este esențială pentru menținerea funcției cognitive pe măsură ce îmbătrânim.
Cu cât oamenii adoptă mai devreme modele de alimentație sănătoasă, cu atât este mai probabil ca aceștia să rămână ageri din punct de vedere mintal până la bătrânețe. Constatările nu au fost încă publicate într-o revistă științifică cu evaluare inter pares.
Efectele dietei asupra funcției cognitive
Un studiu care a implicat 3 059 de participanți cu vârste cuprinse între 4 și 63 de ani din Regatul Unit, înscriși în Ancheta națională privind sănătatea și dezvoltarea a Consiliului pentru cercetare medicală, a constatat că dieta și cogniția sunt strâns legate.
Cercetătorii au evaluat aportul alimentar și capacitățile cognitive ale participanților la cinci momente diferite, între vârstele de 4 și 69 de ani, utilizând reamintirea și jurnalele alimentare. Apoi au utilizat modelarea traiectoriei pe bază de grup pentru a investiga relația dintre dietă și cogniție.
Scott Kaiser, geriatru certificat și director al Geriatric Cognitive Health pentru Pacific Neuroscience Institute, a declarat că, deși studiul nu poate stabili în mod specific legătura de cauzalitate, acesta susține posibilitatea ca diferite diete și factori nutriționali să protejeze sănătatea creierului sau să accelereze declinul cognitiv, afectând bunăstarea mentală.

Foto: Freepik
Sănătataea creierului beneficiază pe urma alimentației corecte indiferent de vârstă
Un studiu care utilizează Indexul de alimentație sănătoasă (HEI) 2020 al Serviciului de sănătate și nutriție al Departamentului Agriculturii din SUA a constatat că o alimentație sănătoasă la orice vârstă este benefică pentru sănătatea creierului.
Participanții care și-au menținut abilitățile cognitive ridicate la o vârstă înaintată au avut tendința de a consuma mai multe alimente cu scoruri ridicate, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale, proteine, produse lactate și fructe de mare, și mai puține zaharuri adăugate, cereale rafinate și sodiu, ceea ce a scăzut scorurile HEI. Studiul a constatat o asociere puternică între calitatea dietei de-a lungul timpului și traiectoria cognitivă.
Studiul a constatat că 47% dintre participanții cu dietele de cea mai slabă calitate se aflau în cea mai scăzută traiectorie cognitivă, în timp ce doar 7% se aflau în cea mai înaltă traiectorie cognitivă. Dimpotrivă, 48% dintre cei cu dietele de cea mai bună calitate se aflau în cea mai înaltă traiectorie cognitivă.
Cercetătorul principal Kelly Cara, de la Universitatea Tufts, a observat că aportul alimentar la începutul vieții poate influența modelele alimentare de mai târziu, iar efectele cumulative ale dietei în timp sunt legate de progresia abilităților cognitive globale.
Cu toate acestea, îmbunătățirea regimului alimentar mai târziu în viață poate avea în continuare un efect benefic, deoarece modificările aduse unui regim alimentar mai sănătos până la jumătatea vieții se corelează bine cu rezultatele cognitive din viața ulterioară.
Cum o dietă sănătoasă afectează funcția cognitivă
O dietă sănătoasă, bogată în fructe, legume, cereale integrale și săracă în zaharuri, grăsimi saturate și alimente procesate, poate contribui la reducerea declinului cognitiv legat de vârstă și la scăderea riscului de boli neurodegenerative. Acești nutrienți protejează celulele creierului de leziunile cauzate de stresul oxidativ, susțin structura și funcția creierului și mențin un sistem vascular sănătos.
S-a demonstrat că dieta Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND), o combinație de diete mediteraneene și Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), încetinește îmbătrânirea creierului cu aproximativ 7,5 ani și reduce semnificativ riscul de apariție a bolii Alzheimer. Polifenolii, compuși vegetali care combat deteriorarea celulelor și au efecte antiinflamatoare și neuroprotectoare, sunt, de asemenea, esențiali pentru sănătatea creierului.
Alimentele sănătoase pentru creier includ legume cu frunze verzi, fructe de pădure, cereale integrale, nuci, semințe, fasole, fructe de mare, carne de pasăre și ulei de măsline. Carnea roșie, brânza, untul, cerealele rafinate, dulciurile, produsele de patiserie și alimentele prăjite sau fast-food sunt mai puțin optime pentru sănătatea creierului.
Adoptarea unei diete sănătoase bogate în alimente care stimulează creierul poate ajuta la menținerea vigilenței mentale și a sănătății vasculare generale, încurajând o minte mai ageră la o vârstă înaintată.
-
Cancerul de col uterin, boala care poate fi prevenită17.11.2025, 17:02
-
Sindromul de ochi uscat: o afecțiune frecventă, dar adesea ignorată17.11.2025, 15:37
-
Ce semne pot indica un dezechilibru hormonal?17.11.2025, 12:33
-
-
Cum poți ține dieta chiar și în Postul Crăciunului?17.11.2025, 12:05
Semne timpurii neobișnuite ale demenței. Experții, avertisment
Ce se întâmplă în creier dacă te trezești devreme. Un neurolog trage un semnal de alarmă
Ce se întâmplă în creier dacă te trezești devreme. Un neurolog trage un semnal de alarmă.
Secretul neașteptat care îți protejează creierul după 50 de ani. Nu are legătură cu pastilele
Acesta este secretul unui creier sănătos. Previne pierderile de memorie și nu sunt necesare pastile.
Obiceiul zilnic care provoacă demență. Nici nu te-ai gândit la el!
De ce ne trezim cu durere de cap dimineața
Claritate pentru minte: Când să investigăm semnalele neurologice
Psilocibina din ciuperci, posibil nou tratament pentru simptomele Parkinson
Ciupercile care ameliorează simptomele bolii Parkinson. Arată îmbunătățiri neașteptate în starea pacienților.
Medicamentele frecvent utilizate, asociate cu un risc mai mare de demență
Aceste medicamente extrem de frecvent utilizate sunt asociate cu un risc crescut de demență.
Testul simplu care poate pune diagnosticul de Parkinson. E nevoie de un control oftalmologic
Un simplu examen ocular ar putea deveni cheia diagnosticării bolii Parkinson înainte de apariția simptomelor motorii.
Alzheimerul, o boală a întregului organism. Nu afectează doar creierul – studiu
Alzheimerul nu distruge doar memoria, ci zdruncină întregul organism din interior, celulă cu celulă.
Ai mai mult de 30 de ani? Ești expus unor probleme majore
Îndulcitorul "inofensiv" care crește riscul de accident vascular cerebral
Activitatea care menține funcționarea creierului
Poluarea aerului atacă direct creierul. Particulele fine pot accelera Alzheimer și demența
Cum ne spune creierul că ne este foame sau suntem sătui
Proteinele care îți distrug creierul. Consumă memoria iremediabil
Statul prea mult pe scaun îți poate micșora creierul, chiar dacă faci sport regulat
Lucrul care îți topește creierul fără să îți dai seama. Cea mai mare greșeală pe care o faci. Nimic nu te mai salvează.
Persoanele cu sindromul picioarelor neliniștite, risc crescut de Parkinson
10 lucruri pe care să le faci ca să previi demența. Asta contează mult pentru creier
Boala care îți atacă creierul. Crește riscul de demență și AVC
Obiceiul care triplează riscul de moarte
Obiceiul care triplează riscul de moarte. Îți fură ani de viață.
Ce se întâmplă în creierul celor care au făcut AVC
Alimentația bogată în alimente procesate, asociată cu semne timpurii ale bolii Parkinson
Alimentul care duce la Parkinson. Topește creierul.
