Cum să te bucuri de viață. Lucrurile mărunte îți pot aduce fericire în fiecare zi

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
cum sa te bucuri de viata foto:freepik@user21531855
cum sa te bucuri de viata foto:freepik@user21531855

Cum să te bucuri de viață. Lucrurile mărunte din viața de zi cu zi îți pot aduce fericire.

Atunci când te gândești la lucrurile la care te uiți cel mai mult în trecut, s-ar putea să îți faci o listă cu ocazii importante: absolvirea, un loc de muncă nou, o promovare, vacanța ta anuală.

Vezi și: Exercițiile de dimineață luptă contra obezității. Antrenamentele de dimineață te ajută să slăbești mai mult decât cele de seară

Concentrându-te exclusiv asupra acestor momente cheie, poți să treci cu vederea părțile comune (dar la fel de importante) ale vieții tale de zi cu zi. Oferindu-ți șansa de a te bucura de ele îți permite să aduci un strop de bucurie în viața ta de zi cu zi.

Diferența dintre bucurie și fericire stă la baza a ceea ce înseamnă să te bucuri de lucrurile mici.

Fericirea descrie o stare de bine care poate depinde (măcar puțin) de ceea ce se întâmplă în jurul tău. Momentele pline de bucurie pe care le aduni în fiecare zi se adaugă, insuflându-ți satisfacție și mulțumire.

Sfaturile de mai jos oferă modalități de a te bucura de lucrurile mici din fiecare zi - și majoritatea dintre ele nu costă nimic. Fiecare persoană merită mici gesturi, precum o cină frumoasă în oraș sau un buchet de flori. Cu toate acestea, poți crea momente plăcute și atunci când nu ai bani de cheltuit.

1. Renunță la ideea cliché-ului

Poate ai auzit sfatul de a "te bucura de lucrurile mici" de atâtea ori încât cuvintele au devenit aproape lipsite de sens. Cu toate acestea, cercetările sugerează că această mică frază are beneficii mari în spatele ei.

Să îți iei timp să apreciezi plăcerile pe care viața ți le aduce, oricât de mici ar fi, poate oferi satisfacție, chiar și atunci când lucrurile nu se întâmplă așa cum sperai.

Poate te simți puțin trist din cauza faptului că ești singur, mai ales când prietenii încep să se mute cu partenerii lor, să anunțe nunți sau să aibă copii. În același timp, ai putea simți o bucurie profundă când te trezești în patul tău, într-o casă complet liniștită, într-o o zi pe care o poți petrece făcând orice îți place.

Un obicei de a aprecia mici momente de plăcere și bucurie care apar fără avertisment sau planificare contribuie adesea mai mult la fericirea durabilă decât zilele mari care vin doar ocazional.

Aceste vibrații pozitive ar putea chiar să îți îmbunătățească starea de sănătate, conform Healthline.

2. Trezește-te cu 15 minute mai devreme

Dacă te lupți cu butonul de snooze în fiecare dimineață, acest sfat s-ar putea să nu îți placă.

Dacă gândul ăsta nu te sperie deloc, încearcă să îți oferi un provocare, să încerci să te trezești cu 15 de minute mai devreme decât de obicei.

S-ar putea să te simți un pic somnoros, dar încearcă să acorzi atenție senzațiilor pe care de obicei nu ai timp să le experimentezi. Lumea se simte adesea diferit dimineața, așa că ieși afară sau lângă fereastră pentru a-ți savura băutura matinală preferată.

În loc să te concentrezi asupra aspectelor negative, cum ar fi apartamentul tău mohorât sau gunoiul din curtea vecinului, observă lucrurile pozitive. Poate este pisica prietenoasă care vine să-ți zică "bună dimineața", aerul dimineții răcoros sau ultimele dungi ale zorilor în cerul luminat.

Să te trezești mai devreme înseamnă, de asemenea, că nu trebuie să te grăbești dimineața. Gândește-te la aceste 15 minute ca la un cadou pentru tine însuți - o modalitate de a începe ziua cu satisfacție și calm.

3. Fă o plimbare lungă

Mersul pe jos este o modalitate de a ieși din spațiul tău obișnuit și de a găsi plăcere în lumea naturală.

O plimbare poate ajuta la reducerea stresului și la stimularea emoțiilor pozitive prin intermediul stimulilor imediați precum lumina soarelui și aerul proaspăt. De asemenea, poate trezi curiozitatea și creativitatea pe măsură ce observi păsări și plante pe care nu le-ai mai văzut vreodată.

Dacă ai acces la un spațiu natural mare, precum un parc sau o rezervație naturală, e minunat. Dar chiar și un bloc cu câțiva arbori frumoși pot face treaba.

4. Încearcă-ți norocul în grădinărit

Cercetările din 2020 sugerează că grădinăritul la domiciliu, în special grădinăritul de legume, poate îmbunătăți starea de bine emoțională.

Udatul răsadurilor tale și privitul cum cresc și se transformă în plante care oferă flori sau fructe poate fi extrem de satisfăcător. 

Există și dovezi care sugerează o legătură mai directă între grădinărit și fericire.

Chiar dacă nu ai mână bună la grădinărit, o plantă de interior mică și ușor de gestionat îți poate ridica moralul și îți poate oferi o altă modalitate de a te bucura de natură.

5. Sună pe cineva drag

În această eră a conexiunii digitale, mesajele depășesc adesea apelurile telefonice în stil vechi ca metodă preferată de comunicare.

Totuși, vocea unei persoane dragi este o mică plăcere pe care mulți oameni tind să o neglijeze.

Încearcă să îți rezervi 10 sau 15 minute în fiecare zi pentru a suna un prieten sau un membru al familiei. Să îi auzi râsul sau să asculti o poveste de-ale lor îți poate aduce bucurie într-un mod pe care un mesaj text, lipsit de tonul vocii, nu poate să îl înlocuiască cu adevărat.

Și amintește-ți, nu ești singurul care se bucură de apel. Cu siguranță îi va lumina ziua și lor.

6. Gătește

Gătitul este o modalitate de a-ți face bucătăria un loc mai fericit. Poate ajuta, de asemenea, la calmarea anxietății, depresiei, stresului și altor simptome de sănătate mintală.

Cu internetul plin de rețete care să se potrivească oricăror nevoi dietetice, de ce să nu încerci? 

7. Citește

Dacă îți place să citești, probabil că ești bine familiarizat cu bucuria de a fi absorbit de o poveste captivantă și de a forma prietenii cu personaje noi.

Sau poate ești un pasionat de non-ficțiune care savurează fapte, un mod umoristic de a spune lucrurile sau un argument bine raționat.

Cititul te poate inspira. Te poate expune la diferite perspective și te poate distrage de grijile tale. 

8. Uită-te la stele

Să-ți petreci câteva minute seara pentru a ieși afară și a privi în sus este o acțiune mică care poate crea un mare sentiment de uimire și bucurie.

Nu trebuie să fii astronom pentru a aprecia frumusețea cerului nopții. Conform cercetărilor din 2014 privind beneficiile activităților nocturne în natură, cei care observă stelele au emoții pozitive (relaxarea și uimirea), împreună cu un sentiment de conexiune cu natura.

Vezi și: Oboseala după masă: cauze și tratament. De ce îți este somn după ce mănânci

Așadar, bucuria vieții nu trebuie să vină doar din momentele mari și semnificative. Aceste mici plăceri zilnice pot adăuga culoare și bucurie în viața ta de zi cu zi. În loc să aștepți evenimente majore pentru a fi fericit, încearcă să observi și să te bucuri de frumusețea din lucrurile mărunte și să găsești fericire în fiecare zi. Bucură-te de fiecare moment și lasă-ți inima să se umple de recunoștință pentru frumusețea vieții de zi cu zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel