Cum se poate îmbunătăți capacitatea de învățare la orice vârstă. Neuroplasticitatea: proprietatea fundamentală a creierului

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Neuroplasticitatea creierului Foto: Freepik @macrogaming727
Neuroplasticitatea creierului Foto: Freepik @macrogaming727

De la dezvoltarea sinapselor în copilărie la recuperarea după leziuni și îmbunătățirea funcțiilor cognitive la vârsta adultă, acest fenomen complex joacă un rol esențial în sănătatea și funcționarea creierului.

Neuroplasticitatea se referă la capacitatea creierului de a-și schimba conexiunile și comportamentul ca răspuns la noi informații, stimulare senzorială, dezvoltare, leziuni sau disfuncții. În timp ce unele funcții neuronale sunt cablate în regiuni specifice, unele rețele prezintă modularitate și se pot abate de la funcțiile lor obișnuite în timp ce se reorganizează. Neuroplasticitatea este o proprietate complexă, multifațetată și fundamentală a creierului.

Neuroplasticitatea este schimbarea sau reorganizarea rapidă a rețelelor neuronale ale creierului, care apare în diverse forme și în diverse circumstanțe. Plasticitatea de dezvoltare apare atunci când neuronii din creierul tânăr își dezvoltă ramuri și formează sinapse, care sunt apoi întărite și slăbite pe măsură ce creierul procesează informațiile senzoriale. Scurtarea sinaptică elimină sinapsele nefolosite, lăsând în urmă conexiuni neuronale eficiente.

Alte forme de neuroplasticitate funcționează în circumstanțe diferite, cum ar fi schimbările din organism, întărirea informațiilor senzoriale prin experiență și deteriorarea fizică a creierului. Aceleași mecanisme cerebrale, cum ar fi ajustările în puterea sau numărul de sinapse între neuroni, operează în toate aceste situații.

Citește și: 11 alimente care stimulează sănătatea creierului. Conțin nutrienți care îmbunătățesc funcția cognitivă și memoria

Uneori, acest lucru se produce în mod natural, ducând la o reorganizare pozitivă sau negativă, în timp ce alteori, pot fi folosite tehnici comportamentale sau interfețe creier-calculator pentru a valorifica puterea neuroplasticității în scopuri terapeutice.

În unele cazuri, neurogeneza naturală a adulților poate juca, de asemenea, un rol în recuperarea după un accident vascular cerebral. Cercetarea în domeniul celulelor stem ar putea spori neurogeneza la adulții care suferă de accident vascular cerebral, de boala Alzheimer, de boala Parkinson sau de depresie, boala Alzheimer fiind asociată cu un declin pronunțat al neurogenezei.

Foto: Freepik @naiklon1

Cum funcționează neuroplasticitatea

În primii ani de viață ai unui copil, creierul cunoaște o creștere rapidă, fiecare neuron având aproximativ 2.500 de sinapse. Până la vârsta de trei ani, acest număr crește la 15.000 de sinapse pe neuron.

Cu toate acestea, adultul mediu are doar aproximativ jumătate din acest număr din cauza pruningului sinaptic, un proces prin care conexiunile sunt întărite sau eliminate în funcție de noile experiențe. Acest lucru permite creierului să se adapteze la mediile în schimbare prin dezvoltarea de noi conexiuni și eliminarea celor slabe.

Neuroplasticitatea creierului promovează învățarea, îmbunătățirea cognitivă, recuperarea după accidente vasculare cerebrale și leziuni, consolidarea zonelor de pierdere a funcțiilor sau de declin și îmbunătățiri în ceea ce privește condiția fizică a creierului, permițând creierului să se adapteze și să se schimbe, îmbunătățind capacitățile cognitive și promovând sănătatea generală a creierului, potrivit VeryWellMind.

Cum poți să îmbunătățești neuroplasticitatea

La orice vârstă, există lucruri pe care le puteți face pentru a sprijini natura schimbătoare și adaptabilă a creierului dumneavoastră.

Îmbogățește-ți mediul

Mediile de învățare cu atenție concentrată, noutatea și provocarea stimulează schimbările pozitive ale creierului, în special în timpul copilăriei și adolescenței. Printre activități se numără învățarea limbilor străine, cântatul la instrumente, călătoriile, creația artistică și cititul.

Vezi și: Mersul pe jos poate fi un exercițiu bun pentru a elimina surplusul de grăsime. Cum să arzi mai multe calorii pas cu pas

Odihnește-te suficient

Somnul este crucial pentru creșterea creierului, în special în cazul dendritelor, care transmit informații între neuroni. Acesta afectează sănătatea fizică și mentală, posibil din cauza geneticii și a materiei cenușii. Îmbunătățirea somnului implică programe de somn consecvente și crearea unui mediu propice.

Fă activități fizice în mod regulat

Activitatea fizică regulată are numeroase beneficii pentru creier, inclusiv prevenirea pierderii de neuroni în hipocampus, promovarea formării de noi neuroni și stimularea plasticității cerebrale prin factor neurotrofic derivat din creier (BDNF) și conectivitate funcțională. Departamentul de Sănătate al SUA recomandă 150 de minute de exerciții cardio de intensitate moderată pe săptămână și două zile de exerciții de forță.

Practică mindfulness

Mindfulness presupune concentrarea deplină asupra momentului prezent, evitând gândurile trecute sau viitoare, și este legată de neuroplasticitatea creierului, potrivit a numeroase studii.

Capacitatea remarcabilă de adaptare a creierului ne permite să învățăm și să ne recuperăm după leziuni, dar există și limitări. Pentru a spori plasticitatea creierului, este esențial să ne provocăm pe noi înșine, să acordăm prioritate somnului, să facem exerciții fizice regulate și să evităm anumite substanțe, asigurându-ne în același timp un somn și exerciții fizice adecvate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel