Cum sunt cheltuite fondurile în sănătate: economii la medicamente, costuri mari cu spitalele

Steluța Indrei |
Data publicării:
Medicamente
Medicamente

Coaliția pentru Sănătate Europeană, reprezentată în cadrul emisiunii DC Medical de dr. Călin Gălășeanu, președinte ARPIM, Rozalina Lepădatu, ISDE, și Alina Comănescu, Asociația Sănătate în Comunitate, atrage atenția asupra modului inechitabil în care sunt cheltuite fondurile în sănătate: medicamentele sunt supuse celor mai mari economii, în timp ce restul cheltuielilor sunt mai flexibile. Cu toate acestea, medicina primară rămâne subfinanțată, iar mulți pacienți scot bani din buzunar pentru analize. 

În cadrul dezbaterii găzduite de DC Medical, dr. Călin Gălășeanu explică: „În afară de lipsa fondurilor, este vorba și despre cum sunt cheltuite fondurile din sistem. Vizavi de partea legată de terapia medicamentoasă din România, medicamentele vin cu un consum la buget de aproximativ 22%. Restul de 78% se referă la tot ce înseamnă servicii, asistență medicală primară, salarizare etc. Dacă ne uităm în zona de reglementare, o să observăm că exact acest 22% este cel mai reglementat dintre toate și cea mai mare presiune de sus în jos, în sensul scăderii prețului la medicamente, se face exact pe acest 22%”. 

Economiile se fac pe 20%, în timp ce „lărgimea la pungă” e pe 80%, precizează dr. Val Vâlcu, moderatorul dezbaterii. 

Bani mulți pe spitalizări de zi, în loc să fie încurajată medicina primară

La rândul său, Rozalina Lepădatu adaugă: „Aici ajungem la auditarea eficientizării cheltuielii fondurilor. Nimeni nu a audiat cum se cheltuiesc fondurile și noi avem destul de multe exemple din sistemul medical, în care se cheltuiesc, după ce că sunt bani puțini, se cheltuiesc și nesustenabil banii”. 

Se cheltuiesc foarte mulți bani pe spitalizări de zi și nu este încurajată medicina primară, medicina de familie, ambulatoriul de specialitate, atenționează Rozalina Lepădatu.

Ea dă exemplul pacienților cu boli cronice, care trebuie să-și facă periodic evaluări de sănătate, iar pentru acestea trebuie să se interneze în spital măcar o zi. „Foarte bine aceste evaluări se pot face într-un ambulatoriu, într-o așa-numită policlinică, unde sunt cu totul alte costuri”, menționează Rozalina Lepădatu.

Spitale supra-aglomerate

Pachetele de analize sunt decontate în spitale, și nu în ambulatoriu. Nu există aceeași formă de finanțare pentru policlinici și pentru spitale. 

„Dacă un pacient cu boală autoimună se duce la ambulatoriu, el trebuie să plătească. Spitalele au pachete de analize negociate cu Casa de Asigurări, ceea ce e foarte bine, dar dacă vrem să facem o economie în sistem trebuie să echilibrăm această balanță. Spitalele sunt supra-aglomerate din această cauză, că toată lumea se duce să se interneze”, remarcă Rozalina Lepădatu.

Urmărește răspunsurile complete în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel