Cum transformi salata de vinete într-o bombă calorică. Metode de a o prepara corect

Vinetele gătite în salată se transformă în adevărate bombe calorice. Medicul nutriționist Mihaela Bilic oferă câteva sfaturi pentru a evita acest lucru.
Salata de vinete este nelipsită de pe masă în acest sezon. Combinată cu maioneză este cea mai populară, însă medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția pe pagina ei de socializare că, deși vinetele au foarte puține calorii, preparate în amestec cu ulei, salata de vinete se tranformă într-o bombă calorică.
„Dincolo de calitățile ei nutritive (apa, fibre, minerale și vitamine din grupul B ), vânăta are o proprietate aparte: absoarbe grăsimea ca unburete. Și mai e un amănunt de care trebuie ținut cont: vinetele nu pot fi consumate crude! Tratamentul termic are rolul nu numai de a le schimba consistența, dar neutralizează și solanina, o substanță toxică ce poate da indigestie”, arată nutriționistul pe pagina de Facebook.
Prin urmare, arată ea, vinetele se gătesc, fie direct în flacără sau pe plită/grătar, fie băgate la cuptor, fie ca ingredient în nenumărate preparate culinare: tocăniță, zacuscă, ghiveci, lasagnia, musaca, sau umplute cu orez, ciuperci, carne etc.
O lingură de ulei, 100 de calorii
„Un lucru trebuie subliniat: 100g vinete au sub 30 de calorii, iar o lingură de ulei, 100 de calorii (indiferent de ulei). Deci, cum facem să nu transformăm o banală salată de vinete într-o maioneză? Pentru că asta devine atunci când încorporăm în ea jumătate de sticlă de ulei!”, mai arată nutriționistul, oferind câteva idei practice de a găti vinetele, fără să le transformăm într-o bombă calorică:
- în loc de ulei, frecați vinetele coapte cu două lingurițe de pastă de susan (tahina)- au mai puține calorii decât două linguri de ulei si avantajul ca albesc vinetele, le elimină iuțeala, le leagă și le sporesc
- în cazul vinetelor gătite, opăriți-le în prealabil două minute în apă cu sare și apoi puneți-le la scurs pe un șervețel- nu vor mai absorbi ulei; același efect poate fi obținut și punând sare pe feliile de vânătă, asteptați 15-20 minute și ulterior le puteți găti
- folosiți un spray pentru ulei cu care să pulverizați doar un strop de grăsime; preferați gătitul la cuptor, în felul acesta nu riscați ca preparatul să se ardă
- puneți sos de roșii sau bulion în orice mâncare, e mai gustos și mai dietetic decât uleiul
- sterilizați borcanele de zacuscă prin fierbere la abur sau în cuptorul fierbinte, în felul acesta se pot păstra în siguranță, chiar dacă ați redus cantitatea de ulei din rețetă la jumătate; plus că va fi mai ușor de digerat, fară atâta prăjeală
„Nu în ultimul rând, un sfat pentru vegetarieni: dacă vreți vinete albe la culoare și dulci la gust, se poate și fară gălbenuș de ou; puneți în salata de vinete jumătate de dovlecel fiert- are avantajul de a lega compoziția, fără să mai fie nevoie nici de mult ulei, nici de amestecat timp îndelungat”, mai scrie nutriționistul Mihaela Bilic.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Cum să usuci hainele mai repede iarna. Metoda pe care nu o știai
S-au făcut studii despre cum să usuci mai repede hainele iarna. Metoda pe care nu o știai
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Cum să elimini firele de păr rămase pe haine după spălare. Trucul care salvează hainele și mașina de spălat
Hainele tale ies mereu pline de păr după spălare? Iată trucul genial pe care puțini îl știu și care îți va schimba complet rutina.
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
De ce să nu mai speli niciodată tocătorul de lemn cu detergent de vase. Gafa colosală pe care ai făcut-o până acum
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.