Multivitaminele pot fi dăunătoare în unele cazuri

Dana Lascu |
Data publicării:
Medicamente
Medicamente

Multivitaminele sunt suplimentele cele mai frecvent utilizate în lume. Popularitatea acestora a crescut rapid în ultimele decenii, deși sunt destul de puține studile temeinice care să le susțină pe unele dintre ele. În timp ce unele pur și simplu nu au niciun efect, altele însă pot să facă chiar mult rău, ajutând la dezvoltarea unor boli chiar mortale, precum cancerul sau bolile de inimă.

Multivitamine, fie că sunt pastile, capsule, pastile efervescente sau siropuri, se găsesc inclusiv la supermarket în ziua de azi. Sunt multe reclame care clamează proprietăți curative pentru câteo vitamină, ba chiar ni se spune că ea ar împiedica apariția vreunei unei boli cumplite.

Dar sunt aceste pretinse proprietăți pretinse chiar adevărate? Ne fac bine sau ne fac rău aceste suplimente cu vitamine?

Ce pretinse efecte au

Bolile de inimă sunt cauza principală de deces peste tot în lume. Unele studii ai vechi sugerau că multivitaminele ar fi corelate cu un risc redus de infarct și deces. Dar stdii de mult mai mare anvergură și mai recente arată că n-au niciun fel de efect, cu atât mai mult nu previn apariția cancerului sau a bolilor cardiovasculare

Spre exemplu, timp de mai bine de un deceniu, Studiul de sănătate al medicilor II (Physicians' Health Study II) a investigat efectele consumului zilnic de multivitamine la peste 14.000 de medici de vârstă mijlocie, de sex masculin. Concluzia studiului e că nu s-a constatat de fapt nicio reducere a numărului de cazuri de infarct, a celui de accidente vasculare cerebrale sau al deceselor.

Pot fi nocive? Da!

Dozajul este un factor important atunci când vorbim de multivitamine. Și da, suplimentarea cu doze mari de anumiți nutrienți poate avea efecte dăunătoare. Acest lucru este mai probabil să apară dacă luați multivitamine cu concentrație mare pe lângă o dietă bogată în aceiași nutrienți.

Deși dozele mari de anumite vitamine și minerale nu dau efecte secundare, sunt unele care pot fi dăunătoare, ba chiar pune în pericol viața. Potrivit experților de la HealthLine.com, dozajul adecvat depinde adesea de solubilitatea, pentru care vitaminele sunt clasificate în două grupe:

- Solubile în apă. Organismul elimină cantitățile mari din aceste vitamine.

- Solubile în grăsime. Deoarece corpul nu are nicio cale ușoară de a scăpa de grăsime, cantitatea excesiva se poate acumula pe perioade lungi de timp.

Vitamine solubile în grăsimi includ vitamina A, D, E și K. În timp ce vitamina E și vitamina K sunt relativ netoxice, vitamina A și vitamina D pot avea, pe lângă unele efecte benefice demonstrate, și efecte toxice dacă sunt consumate în exces.

Femeile însărcinate trebuie să fie atente în special cu aportul de vitamina A, deoarece cantitățile excesive au fost legate de defectele la naștere, arată un studiu.

Toxicitatea vitaminei D este extrem de rară și este puțin probabil să se dezvolte din utilizarea multivitaminelor. Cu toate acestea, toxicitatea pentru vitamina A este mai frecventă.

Dacă luați multivitamine și mâncați multe alimente bogate în aceiași nutrienți, puteți depăși cu ușurință aportul zilnic recomandat de multe substanțe nutritive.

Fumătorii, spre exemplu, ar trebui să evite multivitaminele cu cantități mari de beta-caroten sau vitamina A, deoarece aceste substanțe nutritive pot crește riscul de cancer pulmonar, după cum arată un alt studiu.

De asemenea, mineralele pot fi dăunătoare în doze mari. De exemplu, prea mult fier poate fi periculos pentru persoanele care nu au nevoie de el.
Un alt risc este producția defectuoasă, care poate face ca multivitaminele să conține de fapt cantități mult mai mari de nutrienți decât ar trebui.

În concluzie, cel mai bine ar fi înainte să cumperi o cutie de vitamine să întrebi un doctor dacă chiar ai nevoie de ele!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel