De ce ai cârcei noaptea. Cum să îi tratezi corect și rapid și ce poți face să îi previi

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
De ce ai carcei noaptea Foto: Freepik
De ce ai carcei noaptea Foto: Freepik

De ce ai cârcei noaptea. Află care sunt cauzele și cum diferă de sindromul picioarelor neliniștite.

Crampele la picioare, sau cârceii sunt contracții musculare dureroase, involuntare, care pot dura câteva secunde sau minute. Acestea îți afectează somnul, rutina de exerciții fizice și calitatea generală a vieții. Crampele musculare la nivelul picioarelor pot dura de la câteva secunde la câteva minute.

Cine are cârcei?

Cu cât ești mai în vârstă, cu atât este mai probabil să ai crampe la picioare. Acest lucru se datorează faptului că tendoanele (țesuturile care leagă mușchii de oase) se scurtează în mod natural pe măsură ce îmbătrânești. Femeile sunt, de asemenea, mai predispuse să le aibă. Până la 60% dintre adulți au crampe la picioare noaptea, la fel ca până la 40% dintre copii și adolescenți.

Vezi și: De ce îți simți spatele amorțit. Când poate apărea hernia de disc

Ce sunt crampele nocturne la picioare?

Crampele la picioare pe timp de noapte apar atunci când nu ești foarte activ în timpul zilei. Acestea te pot trezi, te pot face mai greu să adormi la loc și te pot lăsa cu dureri toată noaptea. Frecvența crampelor la picioare depinde de persoană.

Crampele nocturne ale picioarelor se pot întâmpla oricui, la orice vârstă, dar apar cel mai des la adulții în vârstă. Dintre persoanele de peste 60 de ani, 33% vor avea crampe la picioare noaptea cel puțin o dată la două luni. Aproape fiecare adult cu vârsta de 50 de ani și peste le va avea cel puțin o dată. Aproximativ 40% dintre persoane vor avea crampe la picioare în timpul sarcinii, potrivit Cleveland Clinic

Din păcate, cârceii apar foarte brusc. Nu există niciun semn de avertizare. Dar există factori de risc, cum ar fi sarcina și utilizarea medicamentelor care au crampele la picioare ca efect secundar.

Un cârcel la picior se simte ca un mușchi încleștat, contractat și strâns într-un nod. Poate fi extrem de inconfortabil, dureros sau chiar insuportabil. Mușchii din zonă te pot durea ore în șir după ce crampa dispare.

Citește și: 15 alimente care întăresc sistemul imunitar. Cele mai bune surse de vitamine și antioxidanți pentru lupta împotriva agenților patogeni

Care sunt cauzele?

Unii cârcei apar fără niciun motiv cunoscut. Acestia se numesc crampe "idiopatice". Cauzele posibile ale acestor crampe la picioare includ:

- Descărcări nervoase involuntare.

- O parte a mușchiului piciorului nu primește suficient sânge.

- Stresul.

- Prea multe exerciții fizice de mare intensitate.

Cauzele posibile pentru cârceii pe timp de noapte includ:

- Statul așezat pentru perioade lungi de timp (cum ar fi la un loc de muncă de birou).

- Suprasolicitarea mușchilor.

- Statul în picioare sau lucrul pe podele de beton.

- Având o postură proastă în timpul zilei.

- Insuficiență renală, leziuni nervoase diabetice, deficite minerale și probleme cu fluxul sanguin.

Care este diagnosticul?

Medicul va trebui să îți cunoască istoricul medical, medicamentele și o descriere a durerii. Nu uita să incluzi următoarele informații:

- Când apar crampele (noaptea, de exemplu, sau după exerciții fizice viguroase).

- Cât timp durează crampele.

- Orice alte simptome pe care le aveți.

Cum pot opri imediat crampele la picioare?

Oricine vrea să scape de o crampă la picior în momentul în care aceasta apare. S-ar putea să termini un exercițiu de rutină sau o crampă te poate trezi în mijlocul nopții. În astfel de momente, din păcate, nu există injecții magice care să-ți aline instantaneu durerea. Cu toate acestea, există opt pași de urmat pentru a scăpa, eventual, de o crampă la picior:

- Întinde-te: Îndreaptă piciorul și apoi încordează-l, trăgând degetele de la picioare spre tibie pentru a întinde mușchii. Întinde mușchiul cramponat și freacă ușor. Pentru o crampă la coapsă, încercă să îndoio picioriș respectiv în sus, spre fese. Folosește-te de un scaun pentru a te stabiliza.

- Fă masaj cu mâinile sau cu o rolă dacă ai la îndemână.

- Stai în picioare: Ridică-te. Apasă picioarele pe podea, îndrepându-le.

- Mergi: Scutură piciorul în timp ce te plimbi.

- Aplicați căldură: Folosește un tampon de încălzire sau fă o baie caldă.

- Aplicați frig: Înfășoară o pungă de gheață într-un prosop și aplic-o pe zonă.

- Ia medicamente care ameliorează durerea.

- Ridică piciorul după ce crampa începe să se simtă mai bine.

Ce tipuri de întinderi te ajută să scapi de crampele la picioare?

Încercă acest lucru dacă durerea este în mușchiul gambei: În timp ce stai în picioare (sau așezat), îndreaptă piciorul și ridică-l până când degetele sunt îndreptate spre tibie. Trage de degetele de la picioare dacă reușești să ajungi la ele. Poți încerca, de asemenea, să te plimbi pe călcâie.

Cum pot preveni crampele la picioare?

Ideile de prevenire includ câteva activități pe care ai putea dori să le faci în fiecare zi:

- Fă exerciții fizice: Fă exerciții pentru picioare în timpul zilei și plimbări ușoare și scurte sau mersul pe bicicletă chiar înainte de culcare.

- Hidratarea: Bea opt pahare de apă în fiecare zi și evită alcoolul și băuturile bogate în cofeină.

- Medicamente și vitamine: Ia toate vitaminele și medicamentele (inclusiv relaxantele musculare) exact așa cum ți le-a prescris medicul.

- Pregătește-ți spațiul pentru pat: Păstrează un tampon de încălzire și o rolă de masaj lângă pat.

- Pantofi: Cumpără pantofi de susținere care îți vin bine și care îți susțin picioarele.

- Poziția de dormit: Experimentează cu diferite poziții pentru a vedea dacă una funcționează mai bine decât alta. Ține degetele de la picioare în sus dacă stai pe spate și atârnă picioarele peste capătul patului dacă stai pe burtă.

- Întinde-te: Întinde picioarele înainte și după ce faceți exerciții fizice și chiar înainte de a merge la culcare.

Care este diferența dintre crampele la picioare și sindromul picioarelor neliniștite (RLS)?

Deși atât cârceii (crampele nocturne la picioare), cât și sindromul picioarelor neliniștite tind să apară noaptea sau când dormi, sindromul picioarelor neliniștite nu provoacă dureri severe. Sindromul picioarelor neliniștite este inconfortabil, dar nu agonizant. Este o senzație de târâre care te face să îți miști picioarele. Când te miști, neliniștea încetează, dar există totuși un disconfort.

Crampele la picioare pot fi imprevizibile și chinuitoare. Acestea îți pot afecta somnul, rutina de exerciții fizice și calitatea generală a vieții. Sunt comune, foarte normale și, din fericire, temporare. Există măsuri pe care le poți lua pentru a le gestiona. Fă tot posibilul să eviți factorii de risc, inclusiv medicamentele care au ca efect secundar crampele la picioare .

Dacă te îngrijorează severitatea și durata crampele la picioare sau crezi că o afecțiune gravă le poate cauza, nu ezita să te adresezi medicului tău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel