De ce copiii nu trebuie să se îndoape cu dulciuri. Impactul NEDORIT de mai târziu

Florina Pop / 06 feb 2021 / 11:07
Dulciuri  FOTO: Pixabay
Dulciuri FOTO: Pixabay

Prea multe dulciuri și prea multe alimente cu grăsimi consumate în copilărie pot modifica microbiomul pe viață, deși la maturitate adoptați o dietă sănătoasă.

Cercetătorii de la UC Riverside, SUA, atrag atenția că un consum de prea multe grăsimi și zahăr în copilărie poate modifica microbiomul pe viață, deși mai târziu adoptați o dietă sănătoasă. Concluziile au fost formulate în urma unui studiu pe șoareci. Studiul, unul dintre primele de acest gen, mai arată o scădere semnificativă a numărului total și a diversității bacteriilor intestinale la șoarecii maturi hrăniți cu o dietă nesănătoasă de tineri.

”Am studiat șoareci, dar efectul pe care l-am observat este echivalent cu copiii care au o dietă occidentală, bogată în grăsimi și zahăr și microbiomul intestinal al acestora fiind încă afectat până la șase ani după pubertate”, a explicat fiziologul UCR Theodore Garland, potrivit unui comunicat al universității amintite.

În acest studiu, echipa lui Garland a căutat impactul asupra microbiomului după ce și-a împărțit șoarecii în patru grupuri: jumătate au hrănit dieta standard „sănătoasă”, jumătate au hrănit dieta „occidentală” mai puțin sănătoasă, jumătate au acces la o roată de rulare pentru exerciții, iar jumătate fără. După trei săptămâni petrecute pe aceste diete, toți șoarecii au fost readuși la o dietă standard și fără exerciții fizice, ceea ce este în mod normal modul în care șoarecii sunt ținuți în laborator.

După 14 săptămâni, echipa a examinat diversitatea și abundența bacteriilor la animale. Au descoperit că cantitatea de bacterii, cum ar fi Muribaculum intestinale - importantă în metabolismul glucidic - , a fost semnificativ redusă în grupul de dieta occidentală. Analiza a mai arătat că bacteriile intestinale sunt sensibile la cantitatea de efort exercitat de șoareci. Cercetătorii UCR au descoperit că dieta occidentală timpurie a avut efecte mai îndelungate asupra microbiomului. Rezultatele studiului l-au determinat pe expertul Garland să spună că ”nu ești doar ceea ce mănânci, ci ceea ce ai mâncat în copilărie”.

Studiul științific, AICI.

 

Articole Recomandate

ISOTRETINOINUM - prospect

04 Martie, 10:49
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy