EXCLUSIV De ce cura de slăbire e o ”soluție păguboasă”. Opinia dr Doru Negru
Invitat la interviurile DC Medical, dr Doru Negru, medic primar boli interne, diabet, nutriție și boli metabolice a discutat și despre cura de slăbire.
Cura de slăbire. Doru Negru este medic primar Boli Interne, Diabet, Nutriție și Boli metabolice la Spitalul Clinic Sanador. La interviurile DC Medical, acesta a subliniat importanța modului în care mâncăm.
În opinia acestuia plimbarea de după masă este "sănătate curată", însă cum joburile nu permit asta trebuie găsite alte soluții. "Cum să fac ca puținul pe care ar trebui să-l mănânc să mi se pară a fi suficient? Pentru că noi am fost obișnuiți să mâncăm mult mai mult decât avem noi nevoie. Iar în ultimii zeci de ani mâncăm concentrate alimentare", afirmă dr Doru Negru.
Amintindu-i-se de chirurgia bariatrică, acesta spune:
"Păi de ce să pun frână aice (n. r. stomac) când pot să o pun aicea (n. r. și arată spre gură)? Ce înseamnă asta? Înseamnă că induc o maldigestie și pe urcă cum o mai fac la loc? (...) De la 170-180 de kilograme la 1,70 n-am cum să-l mai scad pe omul acesta care nici nu mai poate să alerge. Dacă are o boală care-l împiedică să facă mișcare".
Specialistul întreabă retoric dacă ne obligă cineva să mâncăm și reamintește că orice obicei se învață, dar se și dezvață.
"Noi, oamenii, în prostia noastră cea mare, vedem că ne-am îngrășat și găsim cea mai păguboasă soluție de a rezolva această problemă: tragem o cură de slăbire! Ce-i aia cură de slăbire? Mănânc mai rar sau mai puțin. Păi, organismul nu e obișnuit cu asta de milioane de ani. Și organismul vede și ce face? Reduce turația motorului! Face aceeași treabă cu mai puțin consum de energie. Când mănânci, el nu crește turația motorului, că a băgat de seamă că nu primește. Merge cu turație redusă și tot ce e în plus depozitează. (...) Când nu mâncăm nu ia grăsime din depozite, ci din mușchi. Organismul se adaptează", explică dr Doru Negru.
Concluzia specialistului? Soluția nu este cura de slăbire, ci mâncarea.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Forumul Român de Diabet: Boala afectează tot mai mulţi oameni aflaţi în perioada activă a vieţii
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
EXCLUSIV Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
EXCLUSIV Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
EXCLUSIV Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
EXCLUSIV Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Ce se întâmplă în corp imediat după ce mănânci zahăr?
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
