Omul, ”proiectat” să meargă 40 de kilometri zilnic? Dr Doru Negru explică

Adisa Codruț |
Data publicării:
Sport
Sport

Invitat la interviurile DC Medical, dr Doru Negru, medic primar boli interne, diabet, nutriție și boli metabolice a vorbit despre nevoia de mișcare a corpului uman.

Kilometri. Doru Negru este medic primar Boli Interne, Diabet, Nutriție și Boli metabolice la Spitalul Clinic Sanador. La interviurile DC Medical, acesta a subliniat importanța mișcării pentru un trai sănătos. "Efortul fizic normal este ăsta: 40 de kilometri", afirmă medicul Doru Negru. Acesta povestește cum în tinerețe lua un rucsac cu 20 de kilograme în spate și urca crestele Făgărașului, iar pe drum mânca un baton de ciocolată pentru energie. Specialistul subliniază că dacă alergăm după ce consumăm ciocolată este în regulă. Însă, în timp, oamenii fac din ce în ce mai puțină mișcare sau au renunțat la aceasta și a apărut burta. Iar pe măsură ce au scăzut kilometrii parcurși zilnic a apărut burta cu grăsime și sfaturile cura de slăbire cu varză. Despre acestea, specialistul spune că sunt o "tâmpenie".

Cum oamenii nu mai parcurg 40 de kilometri zilnic, dr Doru Negru afirmă că ar fi bine să mergem – acesta fiind unul dintre sfaturile de slăbit - minimum de 6 kilometri pe zi plimbare de o oră, într-un parc. "Fără discuție, e singurul lucru pe care-l putem să-l facem. Restul e poveste. Teoretic asta e. N-o să-l putem să-l face (n. r. 40 de kilometri), dar 6 kilometri pe oră ar fi minunat. Și această plimbare trebuie făcută în ritm vioi, așa cum mergem dimineața la serviciu. În mers vioi, nu lălăit", adaugă acesta.

Kilometri. Despre siestă

Medicul Doru Negru spune că siesta este un obicei prost: "Am inventat un obicei foarte prost. Obiceiul siestei. Mare parte din sânge se duce spre mațe ca să absoarbă ce am mâncat. Nu se mai ridică la materia superioară". Întrebat ce trebuie să facem, acesta răspunde: "oleacă de mișcare. O treime din sânge se va duce în picioare ca să le miște, o treime din sânge va fi se va duce în cap ca se organizeze mișcarea picioarelor, și numai o treime din sânge va fi disponibil să fac absorbție, astfel încât absorbția se face mai lent, pe măsură ce se absoarbe se arde și nu apucă să se depune. Altfel odată depusă grăsimea, ea nu se mai dă jos. (...) Nu știu de ce avem nevoie de grăsime că, din câte știu eu, nu suntem nici balenă, nici focă să înotăm în apă rece, nici urs sau arici să hibernăm".  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel