De ce îți e rușine să mergi la sală. Care este echipamentul ideal pentru sală

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
De ce iti e rusine sa mergi la sala - Foto: Freepik @Drazen Zigic
De ce iti e rusine sa mergi la sala - Foto: Freepik @Drazen Zigic

De ce ne e rușine să mergem la sală. Află toți pașii necesari pentru a trece de acest impas.

Intrarea într-o sală de sport pentru prima dată poate fi o experiență jenantă. S-ar putea să vă simțiți stânjenit de faptul că sunteți prea puțin în formă, în timp ce toți ceilalți par în formă, sau că purtați hainele nepotrivite, sau pur și simplu nu vă simțiți în largul vostru. Dar este important să treci peste aceste îndoieli și să începi să faci exerciții fizice.

Oricine încearcă să înceapă un program de exerciții fizice știe cât de dificil este să se țină de el mai mult de câteva săptămâni. S-ar putea să vă simțiți egoist pentru că vă faceți timp pentru dumneavoastră, sau sunteți prea ocupat sau obosit pentru a face exerciții fizice. Unii oameni consideră că exercițiile fizice sunt plictisitoare și își pierd motivația. Dar există un motiv trecut cu vederea pentru care oamenii pot evita să facă exerciții fizice, iar acesta este jena.

S-ar putea să aveți gânduri de genul:

- Nu știu ce fel de haine să port.

- Nu-mi place cum arăt. Sunt prea gras pentru a face exerciții fizice în public.

- Sunt atât de stângaci. Mi-e teamă că mă voi împiedica sau că nu știu cum să folosesc un aparat.

- Ce se întâmplă dacă stric un aparat?

- Nu știu cu ce exercițiu să încep.

- Dacă e aglomerat și trebuie să stau în picioare și să aștept să folosesc echipamentul? Mă voi simți atât de inconfortabil.

- Nu vreau să fiu nevoit să vorbesc cu nimeni.

Alege o sală de sport potrivită nevoilor tale

Un lucru important atunci când îți alegi sala de fitness este cât de bine corespunde aceasta nevoilor tale.

De exemplu, dacă îți place să faci multe exerciții cardio, ai nevoie de o sală cu suficiente benzi de alergat, biciclete de spinning sau eliptice, astfel încât să îți poți duce antrenamentul până la capăt fără să aștepți să se elibereze puținele aparate disponibile. Daca vrei să îți dezvolți masa musculară atunci caută o sală care are suficiente gantere și greutăți libere alături de aparate de forță.

Caută echipamentul ideal

Atunci când îți alegi echipamentul de sală trebuie să ții cont de două lucruri: funcționalitate și cum te simți când îl porți. Este important ca echipamentul să fie fabricat din materiale rezistente, care să absoarbă umezeala și să nu îți limiteze în niciun fel mișcările.

Pe de altă parte, dacă îți alegi un echipament în care să arăți bine și care să îți dea încredere în tine, îți va fi mult mai ușor să treci peste timiditate în sala de sport. Evită însă articolele care nu au fost special create pentru fitness. Acestea nu sunt la fel de confortabile, rețin umezeala și pot cauza inclusiv alergii sau iritații.

Ia în considerare un antrenor personal

Un antrenor, la început va evalua în ce condiție fizică te afli si va stabili care sunt exercițiile pe care ar trebui să le efectuezi ca să îți atingi obiectivele. Accidentările se întâmplă la nivelul oaselor, tendoanelor și articulațiilor, iar acest lucru poate fi evitat întrebând antrenorul cum se execută exercițiul corect.

Cel mai important aspect când vine vorba de practicarea exercițiilor cu greutăți este să ai postura corectă și să faci miscarea completă a exercițiului respectiv. Greutatea în sine nu contează atâta timp cât este una la care întâmpini o anumită rezistență. Este mult mai benefic și mai sigur să lucrezi cu greutăți pe care le poți ridica, unde execuți mișcarea corect, spre deosebire de a alege o greutate prea mare și să existe riscul unei accidentări.

Scapă de obiceiul de a te compara cu alții

Singura comparație cu adevărat cinstită ești chiar tu. Comparațiile cu ceilalți, de cele mai multe ori, nu sunt benefice. Există persoane care fac de mai multă vreme sport și sunt familiarizate cu acest tip de activitate. Însă progresul tău trebuie contorizat individual. Este important să nu privești lucrurile dintr-o perspectivă pesimistă, ci mai degrabă să îți recunoști potențialul și punctele forte.

Mulți își încadrează căutarea de fitness în termeni de schimbare a modului în care arată. Să devii sănătos ar putea fi un beneficiu secundar plăcut, dar când vine vorba de asta, abonamentele la sala de sport sunt mai degrabă achiziționate în speranța de a intra în acele haine favorite. O rezoluție tipică de Anul Nou poate fi ca o reclamă pentru o sală de sport.

Sentimentul de rușine față de corpul tău nu este un mod sănătos sau eficient de a-ți atinge obiectivele de fitness. Un studiu a dovedit că atât copiii, cât și adulții sunt mai predispuși să evite să facă exerciții fizice dacă simt rușine sau stigmatizare în legătură cu mărimea corpului lor. 

În ciuda acestor constatări, prea mulți din industria de fitness continuă să promoveze pierderea în greutate și obiectivele de înfățișare în detrimentul altor beneficii ale exercițiilor fizice. Sălile de sport prezintă cursuri cu descrieri care sugerează că sunt capabile să vizeze în mod specific grăsimea abdominală sau promit să ofere o reducere punctuală a grăsimii, în ciuda faptului că nu există dovezi că astfel de rezultate sunt posibile.

Exercițiile fizice vă pot ajuta să vă simțiți mai bine, să gândiți mai bine și să vă mișcați mai bine. Nu este nevoie să vă schimbe felul în care arătați pentru a avea aceste efecte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel