De ce nu poți să dormi. 1 din 10 oameni suferă de insomnie cronică

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
de ce nu poti sa dormi foto:freepik
de ce nu poti sa dormi foto:freepik

De ce nu poți să dormi sau să te pui la somn, din nou, după ce te-ai trezit prea devreme. 1 din 10 oameni suferă de insomnie cronică.

Insomnia este o tulburare de somn, care face dificilă adormirea sau menținerea somnului. Există persoane care pot, de asemenea, să se trezească prea devreme și să nu mai poată adormi apoi. Cercetări susțin faptul că 1 din 10 oameni suferă de insomnie cronică. 

Stresul poate provoca o reacție profundă în corp, care reprezintă o provocare pentru somnul de calitate. Această reacție la stres poate proveni de la muncă, școală și relații sociale. Expunerea la situații traumatice poate crea stres cronic, inclusiv tulburarea de stres post-traumatic (TSPT). Incapacitatea de a dormi poate deveni ea însăși o sursă de stres, făcând din ce în ce mai dificil să se rupă cercul vicios al stresului și insomniei. Cercetătorii cred că unele persoane sunt mai vulnerabile la problemele de somn induse de stres.

Vezi și: Anul școlar, factor de stres pentru părinți și copii. Strategii de gestionare a stresului pentru perioada școlii

Într-o lume ideală, ceasul intern al corpului, cunoscut sub numele de ritmul circadian, urmează îndeaproape modelul zilnic al zilei și nopții. În realitate, multe persoane au orare de somn care cauzează dizarmonii ale ritmului lor circadian.

Două exemple bine cunoscute sunt jet lag-ul (distorsionări provenite de la schimbările de fus orar) și munca în ture. Jet lag-ul perturbă somnul, deoarece corpul unei persoane nu poate să se adapteze la o schimbare rapidă a fusului orar. Munca în ture presupune ca o persoană să lucreze în timpul nopții și să doarmă în timpul zilei. Ambele pot duce la perturbarea ritmului circadian și la insomnie. La unele persoane, ritmurile circadiene pot fi mutate înainte sau înapoi fără o cauză clară, rezultând în dificultăți persistente în ajustarea momentului de somn și în calitatea generală a somnului.

Obiceiurile și rutinele nesănătoase legate de stilul de viață, alimentație și băuturi pot crește riscul de insomnie al unei persoane. Diferite alegeri legate de stilul de viață pot provoca probleme de somn:

- Menținerea creierului stimulat până târziu în seara, cum ar fi prin munca târzie, jocuri video sau utilizarea altor dispozitive electronice.

- Somonul de după-amiază poate perturba programul de somn și poate face dificilă adormirea în timpul nopții.

- Adormirea târzie dimineața pentru a recupera somnul pierdut poate confuza ceasul intern al corpului și poate dificulta stabilirea unui program sănătos de somn.

- Utilizarea patului pentru activități în afara somnului poate crea asocieri mentale între pat și starea de veghe.

Chiar dacă adesea neglijate, alegerile legate de dietă pot juca un rol în problemele de somn. Consumul de mese grele și alimente foarte condimentate poate suprasolicita procesul digestiv și poate genera probleme de somn atunci când sunt consumate mai târziu în seara.

Cafeina este un stimulent care poate rămâne în sistemul tău timp de ore întregi, dificultând adormirea și contribuind potențial la insomnie, atunci când este consumată după-amiaza și seara. Alcoolul, care este un sedativ ce te poate face să te simți somnoros, de fapt, înrăutățește somnul tău prin perturbarea ciclului de somn și provocarea unui somn fragmentat și neodihnitor.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă vopsești fără mască de protecție. Ce efecte pot avea compușii chimici asupra sănătății

Tulburări ale sănătății mintale

Afecțiunile de sănătate mentală, precum anxietatea, depresia și tulburarea bipolară adesea conduc la probleme grave de somn. Se estimează că 40% dintre persoanele cu insomnie au o tulburare de sănătate mentală.

Aceste condiții pot stimula gânduri negative, care perturbă somnul. În plus, somnul precar poate declanșa sau înrăutăți afecțiunile existente, creând un lanț complex de cauză și efect pentru insomnie. Studiile indică faptul că insomnia înrăutățește simptomele tulburărilor de dispoziție, anxietate și depresie, conform SleepFoundation.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel