De ce nu trebuie să ții ouăle pe ușa frigiderului. Riști să te îmbolnăvești grav
De ce nu trebuie să ții ouăle pe ușa frigiderului. Riști să te îmbolnăvești grav.
De ce nu trebuie să ții ouăle pe ușa frigiderului. Medicii specialiști susțin că dacă ținem ouăle în suportul de pe ușa frigiderului riscăm să ne îmbolnăvim grav. Află care este legătura.
Food Safety recomandă să nu depozităm alimente perisabile pe ușa frigideruluu. Ouăle trebuie depozitate în cutie pe un raft. Temperatura recipientelor de depozitare din ușă fluctuează mai mult decât temperatura din frigider. Păstrați ușa închisă pe cât posibil.
Ouăle proaspete, chiar și cele cu coaja curată și nepicată, pot conține bacterii numite Salmonella care pot provoca boli de origine alimentară, adesea numite ”intoxicații alimentare”.
FDA a pus în aplicare reglementări pentru a ajuta la prevenirea contaminării ouălor la fermă și în timpul transportului și depozitării, dar consumatorii joacă, de asemenea, un rol cheie în prevenirea bolilor legate de ouă. Protejați-vă pe dvs. și familia dvs. urmând aceste sfaturi de manipulare sigură atunci când cumpărați, depozitați, preparați și serviți ouă - sau alimente care le conțin.
Ce este Salmonella
Salmonella, numele unui grup de bacterii, este o cauză frecventă de intoxicații alimentare pretutindeni. Majoritatea persoanelor infectate cu Salmonella dezvoltă diaree, febră, crampe abdominale și vărsături la 12 până la 72 de ore după infectare. Simptomele durează, de obicei, între 4 și 7 zile și majoritatea oamenilor se ameliorează fără tratament.
Cu toate acestea, la unele persoane, diareea poate fi atât de severă încât trebuie să fie spitalizate. La acești pacienți, infecția cu Salmonella se poate răspândi din intestine în fluxul sanguin și apoi în alte zone ale corpului și poate provoca moartea dacă persoana nu este tratată rapid cu antibiotice.
Anumite persoane prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire severă, printre care se numără copiii, adulții în vârstă, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar slăbit (cum ar fi pacienții cu transplanturi și persoanele cu HIV/SIDA, cancer și diabet).
Instrucțiuni de manipulare sigură
Pentru a preveni îmbolnăvirile cauzate de bacterii: păstrați ouăle la frigider, gătiți ouăle până când gălbenușurile sunt tari și gătiți bine alimentele care conțin ouă.
Ouăle care au fost tratate pentru a distruge Salmonella - prin pasteurizare în coajă, de exemplu - nu sunt obligate să poarte instrucțiuni de manipulare sigură, dar pe etichetă se va menționa de obicei că au fost tratate.
Vezi și: Creierul supervârstnicilor, la fel de ascuțit ca al tinerilor. Cum este posibil acest lucru
La ce să fiți atenți când cumpărați ouă
Puteți contribui la menținerea siguranței ouălor prin luarea unor decizii înțelepte de cumpărare la magazinul alimentar. Cumpărați ouă numai dacă sunt vândute într-un frigider sau într-o ladă frigorifică.
Deschideți cutia și asigurați-vă că ouăle sunt curate și că nu au coaja crăpată.
Cum să depozitați ouăle
Depozitarea corectă a ouălor poate afecta atât calitatea, cât și siguranța. Păstrați-le prompt într-un frigider curat, la o temperatură de 4°C sau mai mică. Utilizați un termometru de frigider pentru a verifica.
Păstrați ouăle în cutia lor originală și folosiți-le în termen de 3 săptămâni pentru o calitate optimă.
Utilizați sau consumați ouăle fierte tari (în coajă sau decojite) în termen de 1 săptămână de la preparare.
Utilizați ouăle congelate în termen de 1 an. Ouăle nu ar trebui să fie congelate în coajă. Pentru a congela ouă întregi, bateți gălbenușurile și albușurile împreună. Albușurile de ouă pot fi, de asemenea, congelate singure.
Puneți la frigider resturile de ouă gătite și folosiți-le în termen de 3 până la 4 zile. Atunci când păstrați la frigider o cantitate mare de resturi fierbinți care conțin ouă, împărțiți-le în mai multe recipiente puțin adânci, astfel încât să se răcească rapid.
Pregătirea ouălor
Spălați-vă mâinile, ustensilele, echipamentele și suprafețele de lucru cu apă caldă și săpun înainte și după ce au intrat în contact cu ouă crude și cu alimente care conțin ouă crude.
Gătiți ouăle până când atât gălbenușul cât și albușul sunt tari. Ouăle omletă nu trebuie să fie curgătoare.
Tocănițele și alte feluri de mâncare care conțin ouă ar trebui să fie gătite până la 72°C. Folosiți un termometru alimentar pentru a fi siguri.
Pentru rețetele care necesită ouă care sunt crude sau insuficient fierte la momentul servirii preparatului - cum ar fi sosul pentru salată Caesar și înghețata de casă - folosiți fie ouă în coajă care au fost tratate pentru a distruge Salmonella, prin pasteurizare sau altă metodă aprobată, fie produse din ouă pasteurizate, notează FDA.
-
Nu arunca codițele ardeilor. Cum le poți folosi inteligent21.12.2025, 16:31
-
-
-
De ce te trezești înainte să sune alarma: explicația ceasului biologic21.12.2025, 13:16
-
Bagaj inteligent: ce să lași acasă și ce să împachetezi pentru zbor21.12.2025, 11:30
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
Ce se întâmplă dacă bei apă cu oțet de mere dimineața
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
Sucul de morcov și ghimbir: 5 motive uimitoare să îl bei mai des
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
EXCLUSIV Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Chai Latte: ce este și de ce ar trebui să îl bei în fiecare dimineață, conform studiilor medicale
Orezul brun conține mai mult arsenic decât cel alb! De ce specialiștii spun să NU renunți la el?
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Crumble cu prune, desertul de toamnă pe care nu trebuie să-l ratezi
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
Cum să gătești cartofii corect pentru a nu crește colesterolul: greșeala pe care multă lume o face
5 rețete de supă cremă pentru sezonul rece, recomandate de nutriționiști
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
De ce ar trebui să pui o lămâie taiată în dormitor înainte de culcare? Efectul e uimitor
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ouă. Oul, sursă excelentă de proteine și vitamine esențiale
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
