De ce poftim la anumite alimente și cum să facem alegeri sănătoase
S-ar putea să credeți că pofta de nestăvilit pe care o aveți pentru ciocolată este din cauza lipsei de antioxidanți din dieta dvs., dar nu este așa, spun experții de la Academia de Nutriție și Dietetă....
Deși cercetătorii nu sunt siguri care sunt cauzele poftelor alimentare, ei cred că ar putea fi o combinație între o nevoie fiziologică și psihologică.
Cauzele fiziologice ale poftelor alimentare
Anumite alimente pot provoca o reacție chimică în organism care crește pofta pentru acele alimente. Conform unui articol de recenzie al Institutului pentru dependența de alimente, persoanele obeze care își poftesc la carbohidrați au aceiași receptori de dopamină în creier ca și alcoolicii și dependenții de droguri, chiar dacă nu au nicio dorință pentru aceste substanțe. În plus, atunci când mănânci alimente bogate în zahăr sau grăsimi, corpul tău produce opioduri - aceleași substanțe chimice găsite în heroină și cocaină - ceea ce te face să îți dorești și mai mult aceste alimente. Ciocolata conține, de asemenea, substanțe care declanșează substanțe chimice care crește starea de spirit în creier, aducând sentimente de euforie.
Cauzele psihologice ale poftelor alimentare
Restricționarea anumitor alimente crește, în general, poftele și dorința pentru alimentele interzise, potrivit unui raport din 2007 publicat în „Proceedings of Nutrition Society". În timp ce s-ar putea să credeți că pofta de ciocolată este cauzată de o deficiență a unor vitamine, este mai probabil ca restricția să o facă mai dorită. Poftele alimentare servesc, de asemenea, ca sursă de confort sau recompensă și ca mod de a face față stresului; aceasta este denumită alimentație emoțională. Când vă simțiți stresați, puteți simți o nevoie puternică de a mânca un aliment pe care îl considerați reconfortant.
Vitaminele Pica și B
Pofta de produse nealimentare, cum ar fi argila sau murdăria, poate fi un semn al unei deficiențe nutriționale. Această afecțiune, cunoscută sub numele de pica, este adesea observată la copii și femei însărcinate și poate indica anemie. Lipsa de fier, vitamina B-12 sau folat poate provoca anemie. Vitamina B-12 se găsește numai în produsele de origine animală, cum ar fi carne, pui sau lapte, iar folatul se găsește în legumele cu frunze verzi, fasole, orez și cereale fortificate pentru micul dejun. Pica este o afecțiune gravă și trebuie evaluată de un medic.
Gestionarea poftelor
Consumul unei diete sănătoase, care include alimente din toate grupurile de alimente, poate nu numai să ajute la eliminarea poftelor, dar, de asemenea, vă poate ajuta să vă asigurați că nu aveți deficiențe de vitamine. Înainte de a renunța în fața poftei de mâncare, așteptați 20 de minute, sugerează Academia de Nutriție și Dietetă. De obicei, poftele nu durează mult și, dacă ai răbdare, pot trece. Dacă pofta nu va dispărea, încercați o alternativă mai sănătoasă. De exemplu, dacă îți dorești ceva dulce, încearcă un fruct dulce, cum ar fi strugurii. Dacă poftești la alimentele, mergi pentru crackers cu cereale integrale în loc de chipsuri.
-
Care e diferența dintre dermatită și eczemă11.11.2025, 20:27
-
-
-
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
