De ce poftim la anumite alimente și cum să facem alegeri sănătoase
S-ar putea să credeți că pofta de nestăvilit pe care o aveți pentru ciocolată este din cauza lipsei de antioxidanți din dieta dvs., dar nu este așa, spun experții de la Academia de Nutriție și Dietetă....
Deși cercetătorii nu sunt siguri care sunt cauzele poftelor alimentare, ei cred că ar putea fi o combinație între o nevoie fiziologică și psihologică.
Cauzele fiziologice ale poftelor alimentare
Anumite alimente pot provoca o reacție chimică în organism care crește pofta pentru acele alimente. Conform unui articol de recenzie al Institutului pentru dependența de alimente, persoanele obeze care își poftesc la carbohidrați au aceiași receptori de dopamină în creier ca și alcoolicii și dependenții de droguri, chiar dacă nu au nicio dorință pentru aceste substanțe. În plus, atunci când mănânci alimente bogate în zahăr sau grăsimi, corpul tău produce opioduri - aceleași substanțe chimice găsite în heroină și cocaină - ceea ce te face să îți dorești și mai mult aceste alimente. Ciocolata conține, de asemenea, substanțe care declanșează substanțe chimice care crește starea de spirit în creier, aducând sentimente de euforie.
Cauzele psihologice ale poftelor alimentare
Restricționarea anumitor alimente crește, în general, poftele și dorința pentru alimentele interzise, potrivit unui raport din 2007 publicat în „Proceedings of Nutrition Society". În timp ce s-ar putea să credeți că pofta de ciocolată este cauzată de o deficiență a unor vitamine, este mai probabil ca restricția să o facă mai dorită. Poftele alimentare servesc, de asemenea, ca sursă de confort sau recompensă și ca mod de a face față stresului; aceasta este denumită alimentație emoțională. Când vă simțiți stresați, puteți simți o nevoie puternică de a mânca un aliment pe care îl considerați reconfortant.
Vitaminele Pica și B
Pofta de produse nealimentare, cum ar fi argila sau murdăria, poate fi un semn al unei deficiențe nutriționale. Această afecțiune, cunoscută sub numele de pica, este adesea observată la copii și femei însărcinate și poate indica anemie. Lipsa de fier, vitamina B-12 sau folat poate provoca anemie. Vitamina B-12 se găsește numai în produsele de origine animală, cum ar fi carne, pui sau lapte, iar folatul se găsește în legumele cu frunze verzi, fasole, orez și cereale fortificate pentru micul dejun. Pica este o afecțiune gravă și trebuie evaluată de un medic.
Gestionarea poftelor
Consumul unei diete sănătoase, care include alimente din toate grupurile de alimente, poate nu numai să ajute la eliminarea poftelor, dar, de asemenea, vă poate ajuta să vă asigurați că nu aveți deficiențe de vitamine. Înainte de a renunța în fața poftei de mâncare, așteptați 20 de minute, sugerează Academia de Nutriție și Dietetă. De obicei, poftele nu durează mult și, dacă ai răbdare, pot trece. Dacă pofta nu va dispărea, încercați o alternativă mai sănătoasă. De exemplu, dacă îți dorești ceva dulce, încearcă un fruct dulce, cum ar fi strugurii. Dacă poftești la alimentele, mergi pentru crackers cu cereale integrale în loc de chipsuri.
-
Cel mai puternic, dar subestimat medicament natural28.10.2025, 18:54
-
Consumul de ciuperci, beneficii și riscuri majore în sezonul de toamnă28.10.2025, 15:47
-
-
Ce trebuie să știi despre exsudatul faringian. Dr. Mihai Craiu, lămuriri28.10.2025, 14:20
-
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
